- 1 Wojskowa flota aut wyprzedała się na pniu (80 opinii)
- 2 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (53 opinie)
- 3 Byliśmy na placu budowy elektrowni jądrowej (262 opinie)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (227 opinii)
- 5 Ceny maksymalne na prąd niezgodne z prawem UE (247 opinii)
- 6 Vectra i Multimedia - kontrola UOKiK (30 opinii)
Pomorze zyska kolejny browar. Ale jaki!
Amber, najbardziej znana marka piwa z Pomorza, doczeka się konkurencji. AleBrowar, który dotąd wytwarzał swe piwo grzecznościowo w podmalborskim Gościszewie, stawia własną wytwórnię. Rozpoczęcie budowy planowane jest na początek 2013 roku, a pierwsze piwa zjadą z linii rozlewniczej rok później.
AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.
Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. Dziś gotowa jest już koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny.
- W tym momencie skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, ale obie są umiejscowione na terenie województwa pomorskiego. Przewidujemy budowę warzelni o pojemności 35 hektolitrów. Roczna produkcja zależeć będzie od popytu na nasze piwa - mówi Napieraj.
Czy budowa browaru to dobry pomysł na biznes? - Inwestycja w mały browar nie jest inwestycją prostą. Wymaga, poza lokalizacją, uzyskania wielu zezwoleń. Jednak obserwuję rynek i ludzie coraz chętniej sięgają po produkty naturalne - odpowiada Tomasz Rzepnicki, który od kilku miesięcy prowadzi w Gdańsku mały browar restauracyjny Browaru Piwna. - Nie dotyczy to jedynie piwa, ale także żywności czy miodów pitnych. Jest to naturalny trend. Pomimo kryzysu na świecie powoli wzrasta zamożność społeczeństwa, a także świadomość. Zadajemy sobie powoli sprawę z tego, że jesteśmy tym, co jemy.
Małe, regionalne browary związane są z inicjatywą Slow Food. Rynek zdrowej żywności w Polsce rośnie lawinowo. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek ten będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi. Znalazło się już jednak na niej piwo z Browaru Amber.
- Żywe, jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne - zaznacza Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy.
O coraz większym zainteresowaniu klientów piwami regionalnymi świadczą wyniki Browaru Amber. Rok 2012 był historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży piw premium tego producenta. Szczególnie niepasteryzowanego piwa Żywego. Browar Amber jest obecnie największym browarem regionalnym w Polsce, z produkcją na poziomie 200 tys. hektolitrów rocznie.
Browar Amber obecnie jest największym browarem regionalnym w Polsce.
Miejsca
Opinie (192) 9 zablokowanych
-
2012-12-27 10:40
Ja tam lubię specjala pod sklepem wypić, ale czekam na rentę.
- 7 0
-
2012-12-27 10:28
Gdzie jest prawdziwy browar gdański...Przekręciarze!!!!!!!?????
- 9 2
-
2012-12-27 10:16
Brovarnia
Prócz 1 dobrego piwa jak już pisaliście wcześniej, nic dobrego w tym miejscu nie ma. Ceny też powalają, nie polecam.
- 3 4
-
2012-12-27 07:42
Gwoli sprawiedliwości (1)
Kultowa w tym miejscu na Piwnej to była kawiarnia-restauracja "Pod wieżą" a nie jakiś tam Yesterday. A o kaszubskim browarze w Szymbarku ani słowa? To nie Pomorze?
- 54 1
-
2012-12-27 10:14
Z całym szacunkiem dla browaru z Szymbarka - nie przechodzi mi to przez gardło... i jeszcze te ceny... (8zł mała butelka).
Ale na pewno znajdą się amatorzy tego trunku.- 6 1
-
2012-12-27 09:54
Tyskie,Żywiec,Warka,Specjal
To są napoje piwopodobne.
- 10 2
-
2012-12-27 09:45
ale gdzie to
wszystko pięknie ładnie... tylko brakuje informacji jakie miejscowości są brane pod uwagę... albo chociaż jakie powiaty...
- 4 0
-
2012-12-27 09:13
Ciężko się czyta ten artykuł.. (1)
Zwracam się z uprzejmą prośbą do autora artykułu o poprawienie w nim błędów - bardzo ciężko czyta się takie np. zdania:
"AleBrowar eksportuje swoje swoje produkty"
"Dziś gotowa jest już jego koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny."
"Browar Amber obecnie największym browarem regionalnym w Polsce"
A odnosząc się do tematu artukułu - to jestem za :) Małe, regionalne browary to zdecydowanie lepsza alternatywa dla wielkich koncernów produkujących taśmowo piwa smakujące praktycznie tak samo ;) O AleBrowarze nie słyszałam, ale chętnie sprawdzę, co ciekawego mają do zaoferowania :)
Pozdrawiam serdecznieOdpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 10 2
-
2012-12-27 09:44
Ania umówisz się ze mną ?
Seweryn- 6 2
-
2012-12-27 09:40
Kolejny projekt współfinansowany z UE? Czyli głupi pomysł wymyślony by wyszarpać szmal od jeszcze głupszych urzędników. (1)
- 4 3
-
2012-12-27 09:43
UE to socjalistyczny twór
i jak sowiecka poprzedniczka ma równie "mondre" pomysły.
- 6 3
-
2012-12-27 09:19
dr Huckenbush
"Bo dla nas jabole, to najlepsze alkohole..."
- 7 0
-
2012-12-27 09:09
Co potem
Najpierw będzie Amber a później Gold i tak to się skończy.
- 5 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.