• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze zyska kolejny browar. Ale jaki!

Robert Kiewlicz
27 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie. W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie.

Amber, najbardziej znana marka piwa z Pomorza, doczeka się konkurencji. AleBrowar, który dotąd wytwarzał swe piwo grzecznościowo w podmalborskim Gościszewie, stawia własną wytwórnię. Rozpoczęcie budowy planowane jest na początek 2013 roku, a pierwsze piwa zjadą z linii rozlewniczej rok później.



- Jesteśmy tzw. browarem kontraktowym i nasze piwa produkowane są przez zaprzyjaźniony browar w Gościszewie. Warzymy siedem gatunków piwa i szykujemy się do premiery ósmego - mówi Bartosz Napieraj, jeden z twórców AleBrowaru.

AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. Dziś gotowa jest już koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny.

- W tym momencie skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, ale obie są umiejscowione na terenie województwa pomorskiego. Przewidujemy budowę warzelni o pojemności 35 hektolitrów. Roczna produkcja zależeć będzie od popytu na nasze piwa - mówi Napieraj.

Czy budowa browaru to dobry pomysł na biznes? - Inwestycja w mały browar nie jest inwestycją prostą. Wymaga, poza lokalizacją, uzyskania wielu zezwoleń. Jednak obserwuję rynek i ludzie coraz chętniej sięgają po produkty naturalne - odpowiada Tomasz Rzepnicki, który od kilku miesięcy prowadzi w Gdańsku mały browar restauracyjny Browaru Piwna. - Nie dotyczy to jedynie piwa, ale także żywności czy miodów pitnych. Jest to naturalny trend. Pomimo kryzysu na świecie powoli wzrasta zamożność społeczeństwa, a także świadomość. Zadajemy sobie powoli sprawę z tego, że jesteśmy tym, co jemy.

Czym kierujesz się wybierając gatunek piwa?

- Piwa z AleBrowaru są już znane na rynku i zostały przyjęte bardzo dobrze. Przez media branżowe piwa z AleBrowaru są oceniane jako obecnie najlepsze tego typu produkty na rynku - chwali konkurencję Michał Saks, piwowar z Brovarni Gdańsk. - To porządna rzemieślnicza robota z zachowaniem wszelkich obowiązujących prawideł. Według mnie jest to pomysł skazany na sukces.

Małe, regionalne browary związane są z inicjatywą Slow Food. Rynek zdrowej żywności w Polsce rośnie lawinowo. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek ten będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi. Znalazło się już jednak na niej piwo z Browaru Amber.

- Żywe, jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne - zaznacza Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy.

O coraz większym zainteresowaniu klientów piwami regionalnymi świadczą wyniki Browaru Amber. Rok 2012 był historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży piw premium tego producenta. Szczególnie niepasteryzowanego piwa Żywego. Browar Amber jest obecnie największym browarem regionalnym w Polsce, z produkcją na poziomie 200 tys. hektolitrów rocznie.

Browar Amber obecnie jest największym browarem regionalnym w Polsce.

Miejsca

Opinie (192) 9 zablokowanych

  • Ja tam lubię specjala pod sklepem wypić, ale czekam na rentę.

    • 7 0

  • Gdzie jest prawdziwy browar gdański...Przekręciarze!!!!!!!?????

    • 9 2

  • Brovarnia

    Prócz 1 dobrego piwa jak już pisaliście wcześniej, nic dobrego w tym miejscu nie ma. Ceny też powalają, nie polecam.

    • 3 4

  • Gwoli sprawiedliwości (1)

    Kultowa w tym miejscu na Piwnej to była kawiarnia-restauracja "Pod wieżą" a nie jakiś tam Yesterday. A o kaszubskim browarze w Szymbarku ani słowa? To nie Pomorze?

    • 54 1

    • Z całym szacunkiem dla browaru z Szymbarka - nie przechodzi mi to przez gardło... i jeszcze te ceny... (8zł mała butelka).
      Ale na pewno znajdą się amatorzy tego trunku.

      • 6 1

  • Tyskie,Żywiec,Warka,Specjal

    To są napoje piwopodobne.

    • 10 2

  • ale gdzie to

    wszystko pięknie ładnie... tylko brakuje informacji jakie miejscowości są brane pod uwagę... albo chociaż jakie powiaty...

    • 4 0

  • Ciężko się czyta ten artykuł.. (1)

    Zwracam się z uprzejmą prośbą do autora artykułu o poprawienie w nim błędów - bardzo ciężko czyta się takie np. zdania:
    "AleBrowar eksportuje swoje swoje produkty"
    "Dziś gotowa jest już jego koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny."
    "Browar Amber obecnie największym browarem regionalnym w Polsce"

    A odnosząc się do tematu artukułu - to jestem za :) Małe, regionalne browary to zdecydowanie lepsza alternatywa dla wielkich koncernów produkujących taśmowo piwa smakujące praktycznie tak samo ;) O AleBrowarze nie słyszałam, ale chętnie sprawdzę, co ciekawego mają do zaoferowania :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 10 2

    • Ania umówisz się ze mną ?

      Seweryn

      • 6 2

  • Kolejny projekt współfinansowany z UE? Czyli głupi pomysł wymyślony by wyszarpać szmal od jeszcze głupszych urzędników. (1)

    • 4 3

    • UE to socjalistyczny twór

      i jak sowiecka poprzedniczka ma równie "mondre" pomysły.

      • 6 3

  • dr Huckenbush

    "Bo dla nas jabole, to najlepsze alkohole..."

    • 7 0

  • Co potem

    Najpierw będzie Amber a później Gold i tak to się skończy.

    • 5 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Leszek Pankiewicz

Od 2011 prezes zarządu Solwit SA. Aktywnie uczestniczył w rozwoju projektów inwestycyjnych w obszarze badań i rozwoju technologii informatycznych, pełniąc funkcje zarządcze polskich oddziałów czołowych korporacji informatycznych: 1999-2010: Intel Technology Poland (Dyrektor Generalny i Prezes Zarządu); 1997-1999: Olicom Poland (Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny); 1991-1997: CrossComm-Poland (Dyrektor Finansowy, Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny) Pełnił funkcje w organach doradczych: członek...

Najczęściej czytane