• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę

Wioletta Kakowska-Mehring
24 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny. Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.


Czy połączenie sił branży mięsnej z rybną to dobry pomysł?


Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.

ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.

Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład

- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Miejsca

Opinie (41) 1 zablokowana

  • zbychu nowak {żeżnik} chiba letko przesadza !...

    mienso ryby. bursztyny ,deweloperka - co by się ino nie zadławił ,albo jaka ość w gardle nie utkwiła ! . bo wtedy nawet dobrze zakolesiowany ''pudding " nie pomoże

    • 14 7

  • polecam

    Parówki szlachetne zm henryka stokłosy 86% procent mięsa z szynki dodatkowo bez glutaminianu sodu

    • 4 17

  • Z czego produkuje Nowak ? Tajemnica (3)

    Ostatni kupiłem parówki Nowaka na wagę.
    Na ich www chciałem sprawdzić skład - brak.
    Zadzwoniłem na infolinię - wielkie zdziwienie że dzwonię, nie wiedzą, ktoś oddzwoni za 2h - nie oddzwonił.
    Zadzwoniłem jeszcze raz. Przełączali mnie i przełączali. W końcu przełączyli do kontroli jakości. Tam opryskliwa baba zapytała - "a do czego ta informacja jest potrzebna ?".
    Wymiękłem ... Można się tylko domyślać, że ich parówki w większości składają się z kartonu i spulchniaczy.

    • 77 8

    • sklady

      Powinni mieć w sklepie składy tego produktu, jeśli sprzedawany jest na wage. Jest to obowiązek wynikający z ustawy o znakowaniu produktów spozywczych

      • 11 1

    • Składy itepe

      Trzeba było skład sprawdzić skład przed kupnem a nie później narzekać, że świecą z ciemności. Myślę, że etykieta ze składem była na opakowaniu zbiorczym. Wystarczyło by poprosić sprzedawcę. Swoją drogą infolinia Nowaka do d...

      • 7 4

    • lepiej kupowac innych firm pakowane parowki .

      na opakowaniu musi byc zawartosc miesa i sklad . Morliny i Sokolow chyba maja dobre parowki o zawartosci 94 proc. miesa . Firmy ktore ukrywaja sklad lub boja sie go podac czy nie wiedza jaki sklad nie powinny byc na rynku do chwili pokazania skladu . Skoro klient musi gdzies wydzwaniac i nikt tam nic niby nie wie to to jakas malo wiarygodna firma.

      • 13 3

  • smakosz

    Nie kupować sama chemia zakład nastawiony na szybko i dużo.......

    • 36 3

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Mikołaj Lipiński

Ekspert w obszarze fuzji i przejęć, funduszy PE/VC oraz zarządzania finansami firm. Doświadczenie...

Najczęściej czytane