- 1 Unieważniono przetarg na terminal zbożowy w Porcie Gdynia (27 opinii)
- 2 Alan Aleksandrowicz wiceprezesem Portu Gdańsk (73 opinie)
- 3 Czy w najbliższą niedzielę sklepy będą czynne? (45 opinii)
- 4 Każdy będzie na etacie? A zaczęło się od kurierów (111 opinii)
- 5 Jest umowa na czarter FSRU (17 opinii)
- 6 Energa z zyskiem za 2023 r. (71 opinii)
Konferencja gastronomiczna w ECS
"Zatrudniaj, angażuj, zarabiaj" - pod tym hasłem odbyła się środowa konferencja "Made Restaurant" w Europejskim Centrum Solidarności. Celem wydarzenia było zintegrowanie przedstawicieli branży gastronomicznej, a tematem przewodnim relacje między pracodawcami a pracownikami.
Konferencja zgromadziła właścicieli restauracji z całego regionu, wśród prelegentów i uczestników paneli dyskusyjnych znaleźli się też trójmiejscy restauratorzy, wśród nich m.in. Justyna Zdunek (Metamorfoza), Basia Ritz (Restauracja Ritz), Artur Moroz (Bulaj), Marcin Wachowicz (Aioli), Tomasz Deker (T. Deker Patissier & Chocolatier), Piotr Sadowski (Corrèze) i Mateusz Trzeciak (Eliksir).
Organizatorzy konferencji duży nacisk położyli na networking, czyli nawiązywanie relacji, zdobywanie nowych kontaktów i wzajemne poznawanie się. Podczas rozpoczęcia konferencji, Maciej Świerczyński, prezes Network Day przedstawił zgromadzonym gościom zasady dobrego networkingu i zachęcał do aktywnego uczestniczenia w przerwach kawowych do tego przeznaczonych.
Głównym tematem tegorocznej kampanii Made Restaurant są relacje między pracownikami i pracodawcami i to właśnie tego dotyczyła tematyka większości prelekcji i dyskusji. Restauratorzy zastanawiali się nad tym, jak sprawić, by praca w gastronomii nie była pracą na chwilę, jak przyciągnąć do niej ambitnych pracowników i zbudować trwały zespół. W programie znalazły się m.in. spotkania na temat budowania marki pracodawcy w gastronomii, roli szefa kuchni, dostawców, finansów, procesów rekrutacji i zwalniania pracowników, a także pokolenia tzw. millenialsów.
Między prelekcjami i debatami przewidziane były przerwy na kawę i wspomniany wcześniej networking. Zachęta ze strony organizatorów musiała zadziałać, ponieważ podczas przerw kawowych dało się zaobserwować nawiązywanie przez uczestników nowych znajomości oraz ożywione rozmowy na tematy związane z konferencją.
Konferencja była dobrze zorganizowana, stosunkowo krótkie i treściwe spotkania sprzyjały przyswajaniu nowej wiedzy, a udział lokalnych restauratorów sprawił, że prezentowane treści można było bezpośrednio przełożyć na rynek trójmiejski. Uczestnicy mieli też okazję wykorzystywać nabytą wiedzę w praktyce podczas przygotowanych dla nich przez prowadzących ćwiczeń.
Organizatorem konferencji była firma MADE, specjalizująca się w organizacji kampanii, wydarzeń i projektów edukacyjnych w branży HORECA. Na jej czele stoją Agnieszka Małkiewicz oraz Katarzyna Derdzińska. Spotkanie w Gdańsku było drugim z cyklu ogólnopolskich spotkań liderów lokalnej gastronomii. Poprzednie odbyło się w Krakowie, kolejne planowane są we Wrocławiu i Poznaniu. Po zakończeniu konferencji dla gości zaplanowano after party w restauracji Aioli.
Miejsca
Opinie (12) 8 zablokowanych
-
2017-10-04 16:32
Poważne rozważania a odpowiedź banalna (1)
Wystarczy aby pracodawcy nie traktowali pracowników jak bydło czy niewolników za psie pieniądze....
Prosta zależność: "wielkie i wykwintne" restauracje cało rocznie szukające prawie całego składu obsługi kuchni w ogłoszeniach o pracę to poważny sygnał aby lokal omijać i jako klient i jako pracownik....- 25 3
-
2017-10-04 18:49
Prawda...
Smutne, ale prawdziwe.
- 3 1
-
2017-10-04 16:47
żeby się udało potrzebne będzie nam: (1)
1. słoiczki, deseczki, kamyczki
2. regionalne produkty z regionalnych dyskontów
3. barmani z brodą
4. kleksy zwane też kuchnią fushion
5. najniższe stawki na umowę zlecenie
6. burgery i kraftowe piwo- 27 2
-
2017-10-04 18:46
Umowa zlecenie - to jest najbardziej strawne. Tylko w Polsce, na Zachodzie nikt jest nie zna
- 2 2
-
2017-10-04 17:20
Serio? A o gotowaniu na styropianie też było?
No faktycznie, po to wywalono miliony na ten ECS.
- 14 4
-
2017-10-04 17:39
AiOLI jak dla mnie najlepsza restauracja w Polsce. (1)
Super jedzenie i rewelacyjna atmosfera w pracy.
- 3 17
-
2017-10-04 20:52
Naprawdę?
Naprawdę byłeś we WSZYSTKICH restauracjach w Polsce?
- 3 0
-
2017-10-04 17:56
ECS - ÷Europejski Centrum Strawy.
No i po co żeśmy ten złom stawiali?
- 12 7
-
2017-10-04 19:56
Po to wywalono cwierc miliarda złotych na ECS??? (1)
I 20 mln doplaca się co roku?
Tak sie przy okazji zastanawiam, po co PO budowała te apartamenty (dwupoziomowe) w Muzeum 2 Wojny? Luksusowe bordello bum bum?- 14 6
-
2017-10-04 20:44
słaby ten trolling
bo tego typu przestrzenie są też wynajmowane w celach komercyjnych i dzięki temu zarabiają. No ale jeśli ktoś jest Wolakiem i świata poza Wolską/ Nowogrodzką nie widział to nie ma co się dziwić.
- 4 5
-
2017-10-05 10:17
ECS to jedna z lepszych inwestycji w Gdansku
wczesniej stal tam taki podluzny barak oraz stolowka na prawo. Gdansk jest centrum bursztynu, ale rowniez Solidarnosci. ECS moze sie komus nie podobac, poniewaz w ogole nie chodzi do muzeow, ale musi to wynikac z niezrozumienia tematyki. Znajomi z innych miast przychodza i sa zadowoleni (z dziecmi).
- 3 3
-
2017-10-06 05:58
ECS to zardzewiale szkaradztwo, które za kilkanaście lat zostanie zburzone
W ramach estetyzacji centrum miasta.
To jest budynek, którego głównym celem było dac zarobić developerowi, kolesiom od % od slomianych inwestycji oraz kolesiom na POsadkach.
To nie jest muzeum S, bo nawet archiwa S są po drugiej stronie placu. W ECS są tylko telewizory.
Niech sobie POlitycy za własną prywatną kasę utrzymują to coś i posadki kolesi. 20 mln rocznie...- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.