• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście

Robert Kiewlicz
1 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie.

Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.



Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.


Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.

Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.

Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy zobacz na mapie Gdyni. Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.

Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.

Spotkanie z Michałem Saks i właścicielami Browaru Gościszewo inaugurujące współpracę, odbędzie się 1 kwietnia o godzinie 18 w Pubie Pułapka na ul. Straganiarskiej 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdańsku.


Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.

Oktoberfest w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • Urzedasy oddały za bezcen Gdański browar rodziny Heweliusza a tuatj prosze powstaje prywatny (4)

    Holenderski gigant co sprzedaje siki pod nazwą piwa nie bedzie zadowolony bo mocno się starał by wykończyć Polskie browary a teraz rośnie mu konkurencja.

    • 137 4

    • ja już od dawna nie piję sików, za to Rowing Jack - IPA - mega!!!!! piwo (2)

      Najlepsze z polskich piw i polskich IPA.
      Gratuluję i czekam z utęsknieniem na nowy browar, może ceny nieco spadną.

      • 39 3

      • a czy Fastberg jest dobrym piwkiem, bo mnie smakuje ? (1)

        tak pytam ...........

        • 1 8

        • Nie

          • 7 1

    • Spokojna głowa, załatwiliśmy Kluskę, załatwimy i tego

      • 5 0

  • Powodzenia Michał~~

    mam nadzieję, że Brovarnia nie stoczy się po Twojej rezygnacji

    • 76 1

  • .....!

    Tylko dla tej blondynki odpaliłem ten filmik.

    • 15 5

  • Holendrzy dokonali wrogiego przejęcia gdańskiego browaru

    od tego czasu nie piję nie tylko Heweliusza czy Gdańskiego ale i Żywca ( jako retorsje ) za utracony zapaszek słodu we Wrzeszczu.

    • 42 1

  • taki on znany , jak mój pająk za szafą (1)

    a lubię piwko ............

    • 21 37

    • o widzę ,że parunastu entuzjastów jakiegoś czyściciela kotłów się znalazło

      • 5 8

  • AleHeca!

    Świetna wiadomość. Piwka z AleBrowaru, czy też z Pinty należą do moich ulubionych. Szkoda tylko, że takich wyrobów nie można dostać w każdym monopolowym, a jedynie w wybranych (szczególnie premierowe piwka).

    Ale, przy takich planach Pana Michała, mam nadzieję, że niedługo to się odmieni.
    Nie pozostaje nic, jak tylko trzymać kciuki.

    • 29 2

  • Niestety coraz mniej piw przypomina w smaku piwo (4)

    • 24 8

    • (1)

      Jakiego piwa, lager, pilsa, bocka, wibiera, stouta, biterra, IPA,.....? rozwiń proszę co masz na myśli, bo myślę że jesteś tym gościem co wypija 10 tyskich lub specjali dziennie i mianuje siebie piwoszem smakoszem

      • 12 2

      • piwa VIP

        jak on

        • 3 3

    • a moim zdaniem coraz wiecej. (1)

      Jeszcze kilka lat temu to n ie było nic poza lechem, zywcem i specjalem. A teraz nawet w żabce czy w markecie da sie kupić coś co faktycznie jest piwem. I to całkiem niezłym.

      • 15 0

      • dokladnie tak

        Nigdy nie bylo w Polsce tylu dobrych piw co teraz. Trzeba sie troche wysilic i kupic cos innego w sklepie lub wstapic do jakiegos mlodziezowego pubu (przy Straganiarskiej np) i sprobowac. Do wyboru do koloru i nic nie usprawiedliwia wiecej narzekania, ze Tyskie jest takei czy inne, bo nikt nie zmusza.

        • 6 0

  • trzymam kciuki za Pana pomysł:)

    z browarem zapraszamy do Gdańska:)

    • 31 1

  • Prima Aprilis

    hahaha.

    • 14 10

  • na miejscu dawnego Gdanskiego Browaru we Wrzeszczu

    Nowi wlasciciele niech zaproponuja Panu Michalowi lokal!
    Maja duzo starych budynkow ktore odnawiaja.. Miejsce z klimatem i teraz duzo tam sie dzieje

    • 18 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Jan Zarębski

Działalność gospodarczą rozpoczął już na początku lat 80. Stworzył firmy takie jak Lonzę i Natę,...

Najczęściej czytane