- 1 Enterprise Investors inwestują w Sescom (10 opinii)
- 2 Coraz więcej zboża w trójmiejskich portach (87 opinii)
- 3 Praca na wakacje 2024: oferty i zarobki (83 opinie)
- 4 Terminal agro. Postępowanie odwołano, aby ogłosić nowe (92 opinie)
- 5 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (253 opinie)
- 6 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (66 opinii)
Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście
Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.
Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.
Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.
Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.
Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.
Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.
Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy . Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.
Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.
Oktoberfest w Gdańsku.
Miejsca
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2014-04-03 20:46
w Browarni na niego nażekali
jak zwykle niezła medialna ściema, Saks już obiecywał browar w Lęborku i paru innych miejscowościach gdzie się pojawił, żeby tylko o tym napisali w mediach, a tak naprawdę to w Browarni nieźle na niego narzekali i to nie tylko klienci na jego piwa.
- 5 1
-
2014-04-02 20:19
Piwowar (1)
Jak najlepsi odchodzą z firmy to musi być źle, potężny cios dla Brovarni byłem tam kilka razy i całkiem fajny lokal, ale bez piwowara z prawdziwego zdarzenia ten lokal może spaść na psy..., a dla Michała gratulacje i realizacji planów.
- 5 6
-
2014-04-03 14:38
Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu ten lokal ma się coraz gorzej. Może to wynik rosnącej konkurencji a może braku pomysłu na to miejsce. Kiedyś chodziłem tam z przyjemnością i miałem pewność, że piwo warzone przez Michała będzie super. A teraz...zobaczymy.
- 0 0
-
2014-04-02 11:29
Lansator (2)
W Brovarni byłem kilka razy i widziałem innych piwowarow - wszyscy skromni fajni
Profesjonalni ludzie - tego Michała nigdy nie widziałem . Lansuje sie chłop i tyle,
wcale bym sie nie zdziwił jakby sie okazało , ze z Brovarni poprostu go pogonili za
kombinowanie na boku !!
A piwo lubię tez...
Marian- 8 5
-
2014-04-02 19:14
cwaniaczek
cos w tym moze byc, krecil swoj interes na boku a reszte robil na pol gwizdka
- 4 2
-
2014-04-02 15:01
to się nazywa skromność!
Jedna z wielu zalet Michała!
A jeśli chodzi o Twoją ocenę sytuacji to obróć to o 180 a będzie Ci znany faktyczny stan!
Czyżby Marian nie wiedział że nie ocenia się książki po okładce?
A w czasie gdy Michał warzył piwo Twoi piwowarowie przechadzali się po browarni w pięknych strojach;) zaskakujące... jak niewiele trzeba by dać się nabrać; )- 3 6
-
2014-04-02 17:47
Super spawa
Piwa z AleBrowaru są świetne. Cieszę się, że na rynku pojawi sie więcej dobrego trunku. Michała znam i jest to prawdziwy pasjonat piwa. Oby wiecej takich było!
- 4 3
-
2014-04-02 14:14
restrukturyzacja Gościszewa....hmm te chłopki z tego browaru mogliby osiągnąć dużo więcej, gdyby potrafili prowadzić biznes. Gdyby nie crafty, wynalazki typu Ale, lub warzone tam Starogdańskie to cieniutko by śpiewali. Może kiedyś dorosną
- 6 0
-
2014-04-02 11:40
Piwa dolnej fermentacji(?) (2)
Rozumiem, że piwa dolnej fermentacji, a metoda zacierania, to dekokcja jednowarowa, dwuwarowa, bądź trójwarowa...
- 5 0
-
2014-04-02 12:11
Tak (1)
ale jednak nie rozumiesz
- 1 1
-
2014-04-02 12:32
spotkałem się z piwami dolnej fermentacji, zacieranymi infuzyjnie (więc taka mała dygresja, bo rozumiem)
- 1 0
-
2014-04-02 10:40
Ciekawe...
...rozumiem, że w końcu napijemy się porządnego pilznera, lagera, marcowego, kellerbiera, koźlaka w rożnych odsłonach czy porterka?Ciekawe jaka będzie ta "paleta" nowych piw Gościszewa. Bo jak na razie na horyzoncie polskiego craftu i boomu piwowarskiego dominują przeważnie tylko ejle, wraz z ich wszelakimi hybrydami z dowalonymi amerykańskimi i nowozelandzkimi chmielami. Chyba nie taka była POLSKA tradycja piwowarska?
- 9 1
-
2014-04-01 19:22
hahaha (1)
Dobry zart prima aprlisowy po dwoch linijkach juz mozna zajazyc ...ale szkoda ze trojmiasto niema browaru
- 12 5
-
2014-04-02 10:01
W Gdańsku są trzy browary restauracyjne
Poza tym regionalny w Bielkówku
- 4 1
-
2014-04-02 09:27
Gratulacje
Michał jestem strasznie z Ciebie dumna, powodzenia i trzymam kciuki za nowe pomysły.
- 4 5
-
2014-04-01 17:07
Niestety coraz mniej piw przypomina w smaku piwo (4)
- 24 8
-
2014-04-01 21:15
a moim zdaniem coraz wiecej. (1)
Jeszcze kilka lat temu to n ie było nic poza lechem, zywcem i specjalem. A teraz nawet w żabce czy w markecie da sie kupić coś co faktycznie jest piwem. I to całkiem niezłym.
- 15 0
-
2014-04-02 06:47
dokladnie tak
Nigdy nie bylo w Polsce tylu dobrych piw co teraz. Trzeba sie troche wysilic i kupic cos innego w sklepie lub wstapic do jakiegos mlodziezowego pubu (przy Straganiarskiej np) i sprobowac. Do wyboru do koloru i nic nie usprawiedliwia wiecej narzekania, ze Tyskie jest takei czy inne, bo nikt nie zmusza.
- 6 0
-
2014-04-01 18:03
(1)
Jakiego piwa, lager, pilsa, bocka, wibiera, stouta, biterra, IPA,.....? rozwiń proszę co masz na myśli, bo myślę że jesteś tym gościem co wypija 10 tyskich lub specjali dziennie i mianuje siebie piwoszem smakoszem
- 12 2
-
2014-04-01 18:43
piwa VIP
jak on
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.