- 1 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (58 opinii)
- 2 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (70 opinii)
- 3 Elektrociepłownia gdyńska coraz bardziej ekologiczna (97 opinii)
- 4 Odwołano przetarg na terminal agro w Porcie Gdańsk (78 opinii)
- 5 Poczta Polska. Akcja protestacyjna (228 opinii)
- 6 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
Gadus rozpoczyna rozbudowę byłych zakładów Wilbo
Zakłady należące kiedyś do spółki Wilbo zostaną rozbudowane. Spółka Gadus, która przejęła w 2016 roku znajdujące się przy ul. Przemysłowej 8 nieruchomości, planuje inwestycję w nowe linie produkcyjne i zwiększenie zatrudnienia.
Na początku marca 2016 firma Gadus podpisała z Wilbo dwie umowy: sprzedaży ruchomości wraz z budynkami przy ul. Przemysłowej 8 w Gdyni oraz wszystkich aktywów związanych z produkcją ryb mrożonych panierowanych, za łączną kwotę 20 mln zł.
Teraz spółka otrzymała wszelkie wymagane zezwolenia i rusza z budową. Koszt inwestycji to ponad 20 mln zł, a nowa fabryka ma rozpocząć produkcję już w 2019 roku.
Plany Gadusa zakładają przeniesienie produkcji z aktualnie zajmowanej nieruchomości , która na ten moment jest dzierżawiona i w dużym stopniu uniemożliwia rozbudowę firmy, oraz zwiększenie mocy produkcyjnych. Dzięki nowej inwestycji moce produkcyjne zakładu maja wzrosnąć o 80 proc.
Gadus to firma powstała w 1996 roku w Gdyni. Jest prowadzona przez braci Dawida i Arkadiusza Sztormowskich. Początkowo zajmowała się skupem ryb z kutrów we Władysławowie, Helu oraz Jastarni i dostarczaniem ich do różnych, istniejących wówczas na rynku, firm przetwórczych. W 1999 roku firma zakupiła dwa pierwsze kutry, a w 2002 roku rozpoczęła działalność związaną z przetwórstwem ryb w Gdyni. Obecnie firma posiada 17 statków, które łowią głównie szproty, śledzie i dorsze na Bałtyku.
W latach 2003-2004 Gadus rozwinął dosyć mocno działalność przetwórczą. Równocześnie firma zaczęła rozwijać własną sieć sklepów. W chwili obecnej Gadus posiada ich około 20. Ryby z Gadusa są do kupienia także we wszystkich największych sieciach supermarketów w Polsce. W 2014 roku Gadus zakupił pierwszy zakład w Norwegii, rok później drugi zakład. Firma prowadzi też produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku.
Miejsca
Opinie (42) 3 zablokowane
-
2018-05-29 06:41
"Budie rabota" dla naszych braci i siostr z Ukrainy!
- 6 1
-
2018-05-28 14:45
zwiększenie zatrudnienia (1)
czyli więcej Mołdawian, bo Polacy za w takich warunkach za taką kasę nie będą pracować
- 18 7
-
2018-05-28 21:19
i tak 95 % zalogi to ukraincy(świątek ,piątek i wszystkie święta w pracy)
- 6 1
-
2018-05-28 18:00
gadus sklep w sopocie
Moja sugestia proszę o szprorki na wagę info do właściciela
- 5 0
-
2018-05-28 14:52
Panga ala dorsz
i panga ala kaczka........
- 7 4
-
2018-05-28 14:15
Nie jedzcie ryb są beee.... oj hipokryci
Tak mówicie, a potem po kurczaki do marketu.
To jest dopiero okaz zdrowia, bez chemii, antybiotyków.
Łosoś też bee, bo hodowlany, a świnia, krowa i już wspomniany kurczak, to przez czyste i nieskażone lasy właśnie przelatywały?
O, glutenu nie ma w rybie...chyba że w mące ;)- 30 0
-
2018-05-28 13:57
Będą rybki?!
Mam nadzieję, że nie z Bałtyku ...
- 12 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.