• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwa z browaru Amber brylują w Szanghaju na EXPO

Robert Kiewlicz
25 sierpnia 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber. Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber.

Pomorski browar Amber jako jedyny producent piwa z Polski reprezentuje nasz kraj na światowej wystawie EXPO w Szanghaju.



Pawilon Polski w Szanghaju odwiedza dziennie nawet do 50 tys. osób. Zmęczeni zwiedzaniem mogą się posilić i zaspokoić pragnienie w polskiej restauracji. A tam, jeśli chcą się napić piwa, muszą sięgnąć po którąś z pomorskich marek: Koźlak, Złote Lwy, oraz Remus i Amber Red. To właśnie te piwa, wszystkie warzone w Browarze Amber pod Gdańskiem, jako jedyne piwa z Polski reprezentują nasz kraj na największej wystawie światowej.

- Nasze piwa cieszą się sporym powodzeniem w Szanghaju- cieszy się Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Wszystkie mają znak "Poznaj dobrą żywność" nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz znak Slow Food.

Browar Amber jest jednym z najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Położony jest w Bielkówku, niewielkiej wsi oddalonej o kilkanaście kilometrów od Gdańska. Moce produkcyjne browaru wynoszą 250 tys. hektolitrów rocznie. Na polskim rynku dostępnych jest 8 piw warzonych w browarze Amber.

Wydarzenia

VII Wielka Biesiada Koźlaki Bielkowskie (18 opinii)

(18 opinii)
festyn

Miejsca

Opinie (168) ponad 50 zablokowanych

  • Piwa z lokalnych browarów są najlepsze. Tyle że amber zamiast kreowac sie na ekskluzywną markę na początku spuścił z tonu i tym

    przegrywał. Jedyne dobre piwa dostępne w Gdańsku to Amber i Browar Łomża

    • 0 2

  • najlepsze są nie pasteryzowane:Żywe z Bielkówka i Kasztelan z Sierpca. (4)

    • 12 4

    • sprawdż datę ta kasztelanie i sam sobie odpowiedz czy w środku też jest niepasteryzowane czy tylko na naklejce ;)

      • 0 0

    • po kasztelanie mialem sraczkę... (2)

      ale tak w sumie ok :)

      • 2 2

      • bo Kasztelan nie jest z sierpca... (1)

        ale z dupy :)

        • 4 4

        • czytajcie napisy

          Większość piw jest oszukanych, jedynie właśnie te z małych browarów nadają się do picia.

          • 8 0

  • Najlepsze jest zimne piwo.... (1)

    tzn.nie 10, ale około 5-8 stopni , do tego posolone frytki ,karkóweczka , ostry ser lub chipsy meksykańskie dobry meczyk - liga angielska i śpiąca żona , dzieci też w łóżkach . I wieczór ja za kawalerskich czasów .....gdyby nie aktualnie obrzydliwy smak Tyskiego czy Żywca. Co oni z tym zrobili ?

    • 7 3

    • Temperatura serwowania piwa zależy od jego gatunku - nie ma jednej "uniwersalnej" temperatury. Poza tym ważne jest, z czego piwo jest pite - tutaj również do gatunku należy dobrać pasujące szkło.

      5-8 stopni to spory zakres. Piwo jasne typu lager czy pils piłbym ok. 8 st.C, lecz nie bardziej schłodzone. Pamiętaj, że nadmiernie schłodzone piwo ukrywa swój smak. Zimniejsze lepiej smakują piwa pszeniczne.
      Z kolei porter czy nawet koźlak - te piwa lepiej smakują mi w temperaturze ok. 10-12 st.C. Powolne ogrzewanie im nie przeszkadza, natomiast silne zdecydowanie schłodzenie je spłaszcza.

      Ciekawostką jest Guinness. W wersji Draught (beczkowe i w czarnej puszcze z widgetem) to lekki stout, z niską zawartością alkoholu i ekstraktu. Najlepiej smakuje bardzo zimny. Natomiast Guinness w butelkach 0.33, w wersji Foreign Extra (7.5% alk i wysokie stężenie ekstraktu) smakuje nawet w temp. pokojowej, a najlepiej w kilkunastu st.C.

      M.

      • 1 0

  • (1)

    tak , piwo jest pyszne - a po piwie macie problemy ze wzwodem , miękie paluchy !

    • 4 4

    • ale tylko w twoim towarzystwie

      spójrz w lustro to zrozumiesz

      • 2 0

  • Knajpka na starówce (1)

    Jest taka knajpka miedzy szeroką a kościołem św Mikołaja w gdańsku pod patronatem żywego. W której można dostać ponad 40 gatunków różnych regionalnych piw z polski i ze świata. Naprawdę raj dla smakoszy piwa.

    • 3 0

    • Mowisz o degustatorni chyba?

      • 2 0

  • Koźlęcie - moje ulubione ciemne!

    • 0 0

  • (1)

    Mieszkańcy Gdańska i Sopotu pamiętają, że Amber był /jest?/ sponsorem Arki Gdynia. Żaden świadomy kibic Lechii złotówki nie wyda na to piwo.

    • 4 15

    • Na pewno

      żaden kretyn z zakutym deklem, którego w piłce interesuje lanie po mordzie i wyrywanie krzeseł na stadionie. Świadomy kibic, ośle, to cieszy się, że ktoś jeszcze w ogóle zamierza sponsorować tą żenadę w Polsce, co daje jakąś tam nadzieję na rozwój / poprawę szkolenia itd. co w przyszłości może w nieco podniesie poziom piłki w kraju.

      • 4 1

  • Paulaner i wszystko jasne!

    :)

    • 0 3

  • kolega na zdjęciu

    najlepszy to jest ten kolega na zdjęciu , jakby od kija przez miesiąc nie odchodził

    • 4 1

  • mimo ze na codzien pije Specjal to doceniam Piwa z Bielkówka

    oprócz Remusa i Ambera, reszta jest naprawde dobra.
    Niestety Remus jest wyraźnie gorszy od świeżego Specjala.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Piotr Ciechowicz

Wiceprezes Agencji Rozwoju Pomorza. Nadzoruje prace Regionalnej Instytucji Finansującej, Działu Promocji oraz Centrum Obsługi Inwestora. Wcześniej pełnił funkcję wicedyrektora Departamentu Programów Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. Współtwórca struktur wdrażania i zarządzania Funduszami Europejskimi na poziomie regionu. Współnadzorował realizację Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego w województwie pomorskim w latach 2004 - 2006, w ramach...

Najczęściej czytane