- 1 Czy jesteśmy gotowi na jawność płac? (176 opinii)
- 2 Unieważniono przetarg na zbożowy w Gdyni (42 opinie)
- 3 Złoty polski ma już 100 lat (136 opinii)
- 4 Alan Aleksandrowicz wiceprezesem Portu Gdańsk (102 opinie)
- 5 Każdy będzie na etacie? A zaczęło się od kurierów (125 opinii)
- 6 Fuzji Lotos-Orlen nie można cofnąć (212 opinii)
Żywność nadal drożeje najbardziej. Jak podaje GUS, poziom inflacji w maju br. wyniósł 13 proc., ale ceny produktów spożywczych i napojów bezalkoholowych były o 18,9 proc. wyższe niż przed rokiem. Tymczasem wydatki na żywność pochłaniają już średnio 40 proc. domowego budżetu Polaków - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor. Nic zatem dziwnego, że aż 91 proc. z nas deklaruje, że oszczędza na zakupach jedzenia.
W sumie ograniczanie ilości kupowanych produktów spożywczych lub rezygnację z nich zadeklarowało 83 proc. respondentów. W przypadku podstawowych produktów żywieniowych, takich jak mięso, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i nabiał - ograniczenie w zakupach deklaruje mniej niż 15 proc. badanych (od 4 proc. do 14 proc.).
Nie ma co się dziwić. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w maju 2023 r. wzrosły o 18,9 proc. w ciągu roku - jak podaje GUS.
- W przypadku niektórych produktów jest to o wiele wyższy wzrost niż średni wskaźnik inflacji. Odczuwają to nasze portfele, ale związane z tym ograniczanie wydatków na niektóre artykuły paradoksalnie może pozytywnie przełożyć się na nasze zdrowie. Wyniki naszego badania wskazują bowiem, że aż 26 proc. respondentów stwierdziło poprawę swoich nawyków żywieniowych. To zdecydowanie więcej odpowiedzi niż wskazujących na pogorszenie jakości odżywiania (17 proc.) - komentuje prof. Waldemar Rogowski, główny analityk BIG InfoMonitor.
Już 70 proc. osób, które przygotowują posiłki samodzielnie, zwraca uwagę na ich jakość.
- W codziennym życiu przygotowywanie posiłków w domu deklaruje łącznie 91 proc. Polaków, z czego zdecydowana większość robi to w sposób świadomy, co świadczy o wzroście wiedzy z zakresu odżywiania. Wyeliminowanie bądź ograniczenie z diety dań gotowych i wysoko przetworzonych produktów pozwala w efekcie lepiej kontrolować składniki odżywcze i jakość jedzenia - dodaje Waldemar Rogowski.
W ramach oszczędności rzadziej stołujemy się na mieście czy wybieramy tzw. dietę pudełkową. Na korzystanie z obiektów gastronomicznych (restauracje, fast foody, bary mleczne) jako dominujący sposób odżywiania wskazuje zaledwie 3 proc. respondentów. Catering dietetyczny wybiera tylko 2 proc. badanych.
Wzrost cen żywności zmusza nas do dokładniejszego monitorowania wydatków. Zaczynamy lepiej planować posiłki, tworzymy listy zakupów, szukamy promocji oraz niższych cen. 42 proc. respondentów wskazało, że śledzi gazetki sieci handlowych, by kupić produkty spożywcze w atrakcyjnej cenie, a 32 proc. robi zakupy wyłącznie w tańszych supermarketach i dyskontach. Staramy się także mniej marnować: 36 proc. badanych gotuje tak, by danie wystarczyło na dłużej niż jeden dzień, a 24 proc. kupuje mniej żywności. Jest to nie tylko pozytywna, ale i konieczna zmiana, bo jak wynika z raportu Instytutu Ochrony Środowiska PIB, na etapie konsumpcji w Polsce marnuje się 3 mln ton jedzenia - to aż 60 proc. wszystkich strat.
Jak podaje GUS, ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2023 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 13 proc. W przypadku produktów spożywczych i napojów bezalkoholowych inflacja wzrosła już jednak średnio o 18,9 proc., a niektóre kategorie produktowe podrożały jeszcze bardziej. Szczegółowe dane z maja br. mówią o tym, że w ciągu ostatniego roku najmocniej zdrożały: cukier (63,4 proc.) jaja (24,9 proc.), warzywa (24,7 proc.) czy mleko (23,4 proc.).
- Warto zauważyć, że prezentowane teraz dane są i tak niższe, bo odnoszą się do cen już podwyższonych przez inflację rok temu - czyli występuje efekt bazy. Kolejnym problemem jest nadal niedostateczny wzrost płac w stosunku do rosnących cen żywności i powiększające się przeterminowane zadłużenie Polaków - przypomina Waldemar Rogowski.
Opinie wybrane
-
2023-06-19 23:20
Kiedyś zakupy były przyjemnością (2)
Dziś odwlekam ile się da. Ceny są tak wysokie, że aż niemoralne. Chleb w okolicy 10 zł to niemoralne, żeby tyle płacić za ulepek mąki.
- 35 4
-
2023-06-20 18:58
A jak kilka lat temu mowili ze chleb bedzie po 10 zl to malo kto wierzył
- 4 0
-
2023-06-20 10:45
Chleb pieke sam,inwestycja szybko sie zwraca bez cukru sie obedzie,chyba ze robie ciasto,miecha nie jem.
- 2 3
-
2023-06-19 09:11
wszyscy pokazują paragony grozy. (8)
i to jest zły kierunek. Należy pokazywać ceny grozy. Paragon grozy to zakup i akceptacja ceny............ To nie działa a jedynie pokazuje że można więcej.
- 66 6
-
2023-06-20 06:03
Brawo , dodam ze jeszcze warto kupować dokładnie to i tylko to co jest dla nas wskazane do spożycia- jest naprawdę dużo ludzi z nadwagą i większości to na zdrowie wyjdzie,
Najgorsze są przekaseczki i iciasteczka ..- 2 2
-
2023-06-19 11:29
przestańcie wreszcie kupować to na co was nie stać (4)
drogie knajpy lub ekskluzywne produkty nie są dla każdego
- 13 3
-
2023-06-19 18:10
Przychodzi chętny do skorzystania z noclegów w znanej miejscowości wypoczynkowej. Właściciel pensjonatu: 250 zł, chętny: 220 zł.
- 0 0
-
2023-06-19 11:43
Lidl czy Biedronka to ekskluzywne knajpy? (2)
Polaków stać na coraz mniej.
- 17 3
-
2023-06-19 14:39
Niemiecki lidl ma ceny wyższe niż u siebie w Niemczech
- 9 0
-
2023-06-19 14:21
Biedronka nie jest najtanszym sklepem spożywczym, poza kilkoma artykulami
- 9 2
-
2023-06-19 10:26
(1)
Ceny i gramatura. Walą nas w bambuko na wadze.
- 23 0
-
2023-06-19 14:38
Musimy w dwa miesiące zarobić na 10 miesięcy życia
Sezon jest krótki
- 4 0
-
2023-06-19 08:41
Ja nie oszczędzam tylko przestałam wyrzucać (5)
Nauczyłam się kupować tyle ile zjemy
- 66 11
-
2023-06-21 00:17
:)
Też racja...
- 0 0
-
2023-06-19 18:13
Czyli uczymy się racjonalnego gospodarowania.
- 4 1
-
2023-06-19 09:21
Wow (2)
I co mamy bić brawo? Niemarnowanie żywności powinno być normą, a nie przejawem oszczędności.
- 25 16
-
2023-06-19 18:13
Ale najpierw trzeba się nauczyć.
- 4 0
-
2023-06-19 11:45
tak, jak ktoś robi błędy a później się na tym uczy, to jak najbardziej bijemy brawo.
Tak trzymać!
- 36 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.