• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rosną ceny chleba. Pieczywo w rok podrożało o 20 proc.

erka
31 sierpnia 2023, godz. 08:00 
Opinie (227)
Pieczywo droższe w sklepach o ponad 20 proc. rdr. Bochenek chleba kosztuje średnio już ponad 10 zł. Pieczywo droższe w sklepach o ponad 20 proc. rdr. Bochenek chleba kosztuje średnio już ponad 10 zł.

W lipcu 2023 r. pieczywo znalazło się w pierwszej piątce najbardziej drożejących kategorii w Polsce. W stosunku do roku 2022 podrożało średnio o ponad 20 proc. W czerwcu podwyżka rdr. wyniosła blisko 18 proc., a w maju - niecałe 16 proc. Według "Indeksu cen w sklepach detalicznych" kilogramowy bochenek chleba średnio kosztuje lekko ponad 10 zł.



Zboże będzie drogie. Ceny pieczywa też pójdą w górę Zboże będzie drogie. Ceny pieczywa też pójdą w górę

Jak oceniasz podwyżki cen żywności i innych kosztów utrzymania?

- Ubiegły rok był bardzo nerwowy ze względu na uszczuploną podaż surowców do wypieku oraz obawy o dostępność gazu i energii elektrycznej. Rolnicy wstrzymywali sprzedaż pszenicy, licząc na zwyżkę cen, uzasadnioną wzrostem kosztów produkcji, w tym nawozów i energii, a także niepewną sytuację z ukraińskim ziarnem. Istniało realne ryzyko braku gazu w sezonie zimowym. To wiązałoby się z koniecznością wstrzymania produkcji, co wywołałoby panikę na rynku i ceny spekulacyjne, jakie obserwowaliśmy w przypadku cukru - komentuje dla agencji Monday News Jacek Górecki, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa.


Z obserwacji eksperta wynika, że pieczywo drożeje systematycznie od 2022 r. Napędzane jest to gwałtownym wzrostem cen pszenicy, gazu i prądu. Natomiast pszenica i gaz zaczęły drożeć już pod koniec 2021 r. Ceny dla konsumentów podnoszone były z pewnym opóźnieniem, wynikającym z posiadanych zapasów i zawartych kontraktów na surowce oraz z oporu ze strony rynku, w szczególności sieci sklepów.



- Oczywiście ceny pieczywa powiązane są też mocno z realnymi kosztami produkcji. A fakt, że wzrosły później niż w przypadku większości innych produktów na rynku, zdecydowanie odbił się na rentowności piekarni - wyjaśnia prezes Górecki.
Gdzie jest najtaniej? Marki własne w sieciach Gdzie jest najtaniej? Marki własne w sieciach

Ceny pieczywa nadal będą rosły



Eksperci szacują, że na cenę pieczywa składają się głównie koszty surowców (m.in. mąki) - ok. 35 proc., marża sklepu - ok. 24 proc., koszty zatrudnienia i koszty stałe - ok. 18 proc., transportu oraz energii - ok. 14 proc., a także marża producenta - ok. 9 proc. Prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa stwierdza, że te wszystkie składniki są odpowiedzialne za wzrost cen pieczywa.

- Żniwa w tym roku w Polsce nie należą do najlepszych. Susza z początków lata oraz ulewne deszcze pod jego koniec pogorszyły plony, a szczególnie jakość ziarna, które w wielu regionach nadaje się tylko na paszę. Koszty energii wprawdzie ustabilizowały się, ale są ponad dwa razy wyższe niż przed okresem wzrostów i nadal zawierają ryzyko ich niedostatku. Koszty płacy rosną podobnie jak inflacja, dodatkowo są wspomagane podnoszoną płacą minimalną. W 2022 r. wynosiła ona 3010 zł, a zaplanowana od lipca 2024 będzie już rzędu 4300 zł. To wzrost o prawie 40 proc. - zwraca uwagę prezes Górecki.


Piekarze wskazują na znaczne koszty po stronie cen rachunków za gaz i energię elektryczną. Ekspertka wnioskuje więc, że są to równie znaczące elementy jak sam surowiec. Co więcej, po wprowadzeniu zakazu importu pszenicy z Ukrainy mąka w skupie staniała, a zatem jej koszt przestał być już kluczowy w kontekście wzrostu cen. Jego generatorem stają się koszty pracy. Kolejne podwyżki płacy minimalnej oraz wynagrodzeń są odczuwalne dla branży piekarskiej, bo wiele zakładów zatrudnia do kilkuset osób.
erka

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (227)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Adam Kabat

Dyrektor operacyjny SESCOM (nadzoruje realizację kontraktów). Magister Inżynier Elektrotechniki...

Najczęściej czytane