ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę

Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.
Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny. fot. Limito

Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.


Czy połączenie sił branży mięsnej z rybną to dobry pomysł?

tak, są to podobne produkty i podobna jest dystrybucja 42%
trudno powiedzieć, wszystko zależy od stron które współpracują 35%
nie, tak współpraca nie ma sensu, to są inne branże 23%
zakończona Łącznie głosów: 205

Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.

ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.

Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład

- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Opinie (41) 1 zablokowana

  • Losos norweski jest przewaznie hodowlany i jest podobno wrecz szkodliwe dla ludzi jego spozywanie (13)

    Norwsescy lekarze wrecz bija na alarm iz losos hodowlany powinien byc zakazany gdyz pasza ktora sa karmione lososie zawiera substancje toksyczne i szkodliwe i jako ryba nie ma nic wspolnego z normalnym dzikim lososiem. Chodzi oczywiscie tylko o rybe hodowlana i miejmy nadzieje ze na Polski rynek nie trafiaja lososie hodowlane i ze zaden producent ryb w PL nie dopusci takich ryb do swojej oferty.

    • 47 8

    • (1)

      W biedronce i lidlu są tylko lososie hodowlane i z pewnością w wielu inny h sklepach tez, i owszem są szkodliwe

      • 20 1

      • jak to ?

        lidl i inni zapewniaja ze tylko zdrowe ryby sa w sprzedazy z naturalnych lowisk .

        • 2 9

    • Kłamstwa. (2)

      Łososie z hodowli są zdrowsze od tych wolno żyjących.

      • 2 18

      • zdrowsze ? ))) sami producenci i hodowcy lososia sa dzis przerazeni . (1)

        Zdrowy losos musi byc certyfikowany i tego chca nawet norwedzy ktorzy nawet nie tkna tych hodowlanych . Sam sobie jedz ten przerosniety szkodliwy szlam .

        • 9 2

        • nie wypisuj kłamstw

          zamiast czytać bezglutenowe ekoblogi idź się przewietrz.

          • 6 6

    • (1)

      Rany ale ludzie sa naiwni. Losos i dorsz hodowlany to tykajace bomby.

      • 11 1

      • wieloryby hodowlane są najgorsze

        Prawie jak dorsze hodowane w głębokich basenach przydomowych

        • 4 1

    • jesteś w błędzie

      Wszystkie różowe łososie są rybami hodowlanymi .Naturalny kolor łososia jest szary

      • 10 1

    • Na zdrowy rozum (1)

      Po co karmić hodowlane ryby trującą karmą? Hodowcy to durnie czy zabójcy?

      • 0 4

      • kapitaliści, "biznesmeni"... wychodzi na jedno

        • 3 1

    • Nie prawda (1)

      Znam jednego Norwega, ktory hoduje lososie. On swoje ryby je. A co do koloru, dziko zyjace lososie tez zaczynaja byc pomaranczowe, bo najlatwiejsza forma zdobycia zarca staje sie ... Podzeranie kolo farm.

      • 2 2

      • Jeśli karmi zdrowo i sam

        wie co je. W sklepie bierzesz produkt być może karmiony GMO lub resztkami paliwa atomowego, nieswiadomy zakup

        • 2 0

    • niestety nie

      Sugeruję dokładnie sprawdzić źródła i przestać wymyślać głupoty.

      • 0 0

  • ryby powinny byc tańsze (6)

    Za 1 kilogram ryby mogę kupić 2-3 kg szynki wieprzowej

    • 37 8

    • Pod warunkiem że jest wieprzowa tylko w nazwie...

      • 7 5

    • (1)

      Nie trzeba tyle jeść. Można mniejsze porcje i więcej warzyw.

      • 6 6

      • błyskotliwa odpowiedz - coś w stylu zmień pracę weź kredyt...

        • 8 3

    • niestety, w większości krajów ryby są droższe

      2-3 krotnie od mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych (z wyj. wołowiny z tzw. odmian mięsnych)

      • 3 2

    • ryby sa drogie gdyz jest ich coraz mniej. (1)

      Czlowiek zniszczyl zasoby ryb i stad ich wysoka cena aktualnie. Inna sprawa to pazernosc posrednikow, koszty etc. Zjednej strony mowisz ze ci drogo a zapominasz ze pracownicy przetworni chca miec tez pensje na pewnym poziomie. Ty tez gdzies pracujesz i czy jak ty cos wytwarzasz to tez chcesz aby to co robisz bylo jak najtansze i zebys mial niska pensje aby inni mieli tanio ? .

      • 10 5

      • Ostatnio czytałem tekst

        w którym napisano, że ryb jest coraz więcej, hodowlanych. I to znacznie z roku na rok

        • 0 2

  • Z czego produkuje Nowak ? Tajemnica (3)

    Ostatni kupiłem parówki Nowaka na wagę.
    Na ich www chciałem sprawdzić skład - brak.
    Zadzwoniłem na infolinię - wielkie zdziwienie że dzwonię, nie wiedzą, ktoś oddzwoni za 2h - nie oddzwonił.
    Zadzwoniłem jeszcze raz. Przełączali mnie i przełączali. W końcu przełączyli do kontroli jakości. Tam opryskliwa baba zapytała - "a do czego ta informacja jest potrzebna ?".
    Wymiękłem ... Można się tylko domyślać, że ich parówki w większości składają się z kartonu i spulchniaczy.

    • 77 8

    • lepiej kupowac innych firm pakowane parowki .

      na opakowaniu musi byc zawartosc miesa i sklad . Morliny i Sokolow chyba maja dobre parowki o zawartosci 94 proc. miesa . Firmy ktore ukrywaja sklad lub boja sie go podac czy nie wiedza jaki sklad nie powinny byc na rynku do chwili pokazania skladu . Skoro klient musi gdzies wydzwaniac i nikt tam nic niby nie wie to to jakas malo wiarygodna firma.

      • 13 3

    • Składy itepe

      Trzeba było skład sprawdzić skład przed kupnem a nie później narzekać, że świecą z ciemności. Myślę, że etykieta ze składem była na opakowaniu zbiorczym. Wystarczyło by poprosić sprzedawcę. Swoją drogą infolinia Nowaka do d...

      • 7 4

    • sklady

      Powinni mieć w sklepie składy tego produktu, jeśli sprzedawany jest na wage. Jest to obowiązek wynikający z ustawy o znakowaniu produktów spozywczych

      • 11 1

  • smakosz

    Nie kupować sama chemia zakład nastawiony na szybko i dużo.......

    • 36 3

  • Ciekawe kiedy Nowak zacznie zabudowywac Wyspe Spichrzow (2)

    ma tam teren lezacy od lat i nic sie nie dzieje poza kolem widokowym. A tymczasem obok lada moment zacznie powstawac Granaria. Co wladze miasta Gdanska zameirzaja zrobic z Nowakiem ?

    • 29 2

    • Wydaje się, że coś zaczęło się dziac na działce Nowaka. Także mam nadzieję, że (1)

      w przyszłym roku zacznie się budowa:)

      • 1 3

      • To cos to Granaria. U Nowaka cicho i glucho i tak od lat.

        Nie ma pieniedzy na deweloperke to powinien oddac teren i po sprawie a robienie syfu w kazde wakacje (tam gdzie staje kolo widokowe) to zenujacy sposob na centrum starowki.

        • 1 3

  • Pojawiło się bezglutenowe? (1)

    Mam rozumieć, że do tej pory wyroby mięsne od Nowaka zawierały gluten?

    • 21 0

    • Dobrze rozumiesz.

      Rozne wypelniacze zawieraja gluten.

      • 0 0

  • (1)

    specjalna strefa ekonomiczna? jakoś żaden polski drobny i średni przedsiębiorca nie cieszy się takimi względami...

    • 8 2

    • "żaden polski drobny i średni (...)"

      Zerknij na BIP dowolnej strefy zanim zaczniesz pisać takie głupoty.

      • 0 0

  • polecam

    Parówki szlachetne zm henryka stokłosy 86% procent mięsa z szynki dodatkowo bez glutaminianu sodu

    • 4 17

  • zbychu nowak {żeżnik} chiba letko przesadza !...

    mienso ryby. bursztyny ,deweloperka - co by się ino nie zadławił ,albo jaka ość w gardle nie utkwiła ! . bo wtedy nawet dobrze zakolesiowany ''pudding " nie pomoże

    • 14 7

  • Kto kogo ratuje ?

    :)

    • 8 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Moim zdaniem

Ludzie biznesu

Marek Kasicki

Wiceprezes zarządu Energa-Operator. Absolwent Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki...