• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Bez Dwóch Dań - udana wizyta

Agnieszka Haponiuk
2 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (55)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" opisuję sopocką restaurację Bez Dwóch Dań. Na zdjęciu: ryba z grilla z frytkami. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" opisuję sopocką restaurację Bez Dwóch Dań. Na zdjęciu: ryba z grilla z frytkami.

W dawnym sopockim Domu Pod Różą, tuż przy molo, działa od niedawna restauracja Bez Dwóch Dań (ul. Grunwaldzka 1/3Mapka). Odwiedziłam restaurację wraz ze znajomymi w późne sobotnie popołudnie tak, aby trafić na dania z karty, bo do godz. 17:00 serwowane są zestawy lunchowe w cenie 49 zł. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam bistro Nie/Mięsny w Oliwie. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z mojej wizyty w pierogarni Mandu w Gdyni (już tam byłam).




Wnętrze restauracji jest jasne i przestronne, co od wejścia budzi przyjemne wrażenie. W wystroju zastosowano delikatne pastelowe, choć nieco cukierkowe kolory. Dominują więc stonowany róż, morska zieleń i odcienie niebieskiego.

Sala podzielona jest na niewielkie loże za pomocą drewnianych ażurowych przepierzeń. Wygodne szare kanapy uzupełnione są kolorowymi poduszkami. Na uwagę zasługują fikuśne stoły. Długi bar zdobią kafelki w odcieniach morskiej zieleni i jasne drewno. Kuchnia jest otwarta, ale przesłonięta giętą szafą z winami. Ściany ozdobione są tapetą o geometrycznym wzorze, nawiązującym do latarni morskiej w żółtych i morskich kolorach. Z sufitu zwisają nietuzinkowe lampy. Dodatkowo w pomieszczeniu znajduje się dużo roślin, które tworzą przytulną atmosferę. Restauracja dysponuje także sporym ogródkiem. Jedyną niedogodnością jest słaba wentylacja i unoszące się zapachy z kuchni.

  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie
  • Restauracja Bez Dwóch Dań w Sopocie

W krótkiej karcie można znaleźć klasyczne dania. Jest bogaty wybór zarówno zimnych, jak i ciepłych przystawek, dwie różne zupy oraz dania główne oparte na mięsie. Niestety dla osób niejedzących mięsa wybór jest ograniczony.

Zamówiliśmy:

  • przystawkę na ciepło: palony kalafior, hummus paprykowy, oliwa koperkowa, sezam (29 zł);
  • przystawkę na zimno: kiszony łosoś, blin ziemniaczany, wędzony kawior z pstrąga, crème fraiche, chrzan (31 zł);
  • dania główne: porchetta (pieczeń wieprzowa), puree ziemniaczane z kiszoną kapustą, ogórek kompresowany w curry (58 zł);
  • ryba z rusztu (w tym dniu serwowano pstrąga), masło ziołowe, cytryna (36 zł). Do ryby zamówiliśmy domowe frytki z majonezem truflowym (21 zł).



Palony kalafior okazał się zaskakująco dobry. Delikatny w konsystencji i pełen smaku dzięki towarzystwu aksamitnego, mocno pikantnego i wyraźnie paprykowego hummusu. Ta przystawka, choć prosta, okazała się niezwykle udana.

Przystawka na ciepło: palony kalafior z hummusem Przystawka na ciepło: palony kalafior z hummusem
Pod nazwą "kiszony łosoś" kryje się wspaniała kombinacja smaków i tekstur. Niesamowicie delikatny łosoś o subtelnym, lekko kwaskowym smaku, strzelające pod językiem kulki kawioru z pstrąga, które dodały wędzonego akcentu. Całość uzupełniona łagodną, gęstą śmietaną oraz fenomenalnymi, rozpływającymi się w ustach ziemniaczanymi blinami. Odrobina chrzanu nadała tej przystawce delikatnej ostrości. To danie skradło nasze kulinarne serca. Po takich przystawkach oczekiwaliśmy równie udanych dań głównych i nie zawiedliśmy się.

Przystawka na zimno: kiszony łosoś na ziemniaczanych blinach z wędzonym kawiorem z pstrąga Przystawka na zimno: kiszony łosoś na ziemniaczanych blinach z wędzonym kawiorem z pstrąga
Porchetta to nic innego jak pieczeń wieprzowa nadziewana ziołami. Spróbowaliśmy wspaniałego kawałka perfekcyjnie upieczonego mięsa z chrupiącą skórką. Mięso było kruche, a tłuszczyk doskonale uwydatnił smak ziół, którymi przyprawiono mięso. Wyczuwalny był delikatny aromat rozmarynu, który jednak nie dominował nad całością. Zaskakująco smaczne było również puree ziemniaczane z kiszoną kapustą, która dodała charakteru ziemniakom. Smaczne były też słone pikle z nutą curry oraz sos demi glace o winnym aromacie, którego lekka ostrość była odczuwalna na końcu języka. Klasyka w bardzo ciekawym wydaniu.

Porchetta (pieczeń wieprzowa) z puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą Porchetta (pieczeń wieprzowa) z puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą
Ryba z rusztu została upieczona w specjalnym węglowym piecu Mibrasa. W tym dniu serwowano pstrąga, który ma chude mięso i łatwo je "przeciągnąć". Jednak tutaj został przygotowany w bardzo umiejętny sposób: szef kuchni wydobył z niego to, co najlepsze, czyli delikatność i soczystość. Ryba została subtelnie doprawiona ziołami, ale w taki sposób, aby smak ziół nie przytłoczył delikatnego mięsa, ale dodał mu charakteru i pełni smaku. Smaczne były także grubo ciosane frytki. W tym przypadku nie było potrzeby dodawania majonezu czy ketchupu.

Pstrąg z rusztu z frytkami Pstrąg z rusztu z frytkami
Podsumowanie: napiszę krótko - lubię taką kuchnię, która łączy klasyczne smaki z nowoczesnym podejściem gourmet. Restauracja Bez Dwóch Dań oferuje smaczne jedzenie, przyjemną atmosferę oraz rozsądne ceny w porównaniu do jakości serwowanych potraw. Trzeba jednak zrobić coś z wentylacją... Jednogłośnie wystawiliśmy ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (55) ponad 10 zablokowanych

  • Doszłam do cen

    I koniec czytania.

    • 18 1

  • Jak ktoś wpadł tylko na sekcję komentarzy to niezmiennie (1)

    Byłam, Zjadłam. Mnie smakowało.

    Artykuł pod względem merytorycznym jak temperatura w zimie, poniżej zera.

    W Trójmiasto.pl stabilnie. Poziom zachowany, a już się bałem, że coś dobrego wypuścili.

    • 19 3

    • W punkt

      • 9 0

  • Jednym słowem, nie najem się, za to portfel bardzo schudnie.

    • 16 0

  • knajpa dla gości, szczególnie zagranicznych (1)

    pamiętajmy, że taki Norweg przylatuje tutaj po to, aby się odbić finansowo, po tej drożyźnie u siebie

    • 24 4

    • drożyzna w Norwegii

      to jest może dla Polaka a nie dla rodowitego Norwega

      • 5 0

  • 1/8 kalafiora za 30 i "pieczeń" wielkości grubszego plasterka pomidora za 60.

    W weekend lecę...

    • 21 0

  • Już nie czytam

    Chętnie czytałem opinie p.Agnieszki nt. jej doświadczeń kulinarnych, dopóki natchniony jej zachwytem nad lokalem Drewnem Palona postanowiłem go odwiedzić. To była porażka na maksa!

    • 14 0

  • (4)

    5 frytek za 12 zł?

    • 11 0

    • Można doliczyć się dziesięciu

      • 4 0

    • ale za to jakich

      właściwie to ziemniak krojony czterema ciachnięciami noża, męskie granie

      • 3 0

    • (1)

      21 zloty

      • 2 0

      • Co "złoty"?

        • 0 0

  • Fajne. Ale zbieram na dom, więc oszczędzam każdy grosz.

    Dla mnie co najwyżej hotdog w Żabce.

    • 2 0

  • Porcyjki degustacyjne bez dwóch dań

    Wyższym etapem może być tylko "bez żadnego dania"
    Wchodzisz, siadasz, wybierasz z karty co byś chciał teoretycznie zjeść, płacisz i wychodzisz.

    • 9 0

  • Działa od niedawna

    A do kiedy będzie działać?

    • 7 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Magdalena Budnik

Odpowiedzialna za kształtowanie i realizację strategii finansowej i budżetu firmy, a także współodpowiedzialna za procesy strategicznego planowania i zarządzania SESCOM. Magister ekonomii z Certyfikatem Księgowym Ministra Finansów oraz ukończonymi licznymi studiami podyplomowymi z zakresu księgowości, finansów i controllingu. Wieloletni praktyk wykorzystujący w swojej pracy nie tylko wiedzę z zakresu księgowości i finansów, ale także ekonomii oraz zarządzania.

Najczęściej czytane