- 1 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (59 opinii)
- 2 Byliśmy na placu budowy elektrowni jądrowej (264 opinie)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (232 opinie)
- 4 Sąd uznał, że Orlen mógł przejąć Lotos (122 opinie)
- 5 Czy chorobowe, to to samo, co zdrowotne? (8 opinii)
- 6 Wojskowa flota aut wyprzedała się na pniu (86 opinii)
Lockdown uderza w trójmiejskie gastro
Pandemia i związany z nią lockdown doprowadziły do upadku wielu lokali gastronomicznych w całym kraju. Te z nich, które nie załapały się na tarczę antykryzysową, walczą o przetrwanie, ale excela nie można oszukać. Sprawdziliśmy, które lokale zniknęły w ostatnim czasie z gastronomicznej mapy Trójmiasta.
Jedzenie na telefon
Ciężki czas dla gastronomii
Brak perspektyw, brak przychodów, brak odpowiedniego PKD - wszystko to składa się na genezę upadku wielu znanych i lubianych miejsc.
Niektórzy zamykają się czasowo, licząc na to, że rząd w końcu otworzy gastronomię, inni gaszą światło na zawsze, zabierając ze sobą wyposażenie i wspomnienia.
Zamknęło się wiele miejsc z historią
Wiele lat działalności, setki imprez, tony sprzedanych posiłków... a dla wielu również miejsca z duszą i znane od młodych lat. Nawet takie lokale upadają, a z uwagi na rzeczywistość nie mają nawet możliwości zorganizowania tzw. ostatniej imprezy pożegnalnej.
Wśród nich znalazł się dla wielu legendarny klub Autsajder - ceniona "miejscówka" na imprezowej mapie Trójmiasta.
- Z wielkim smutkiem i żalem chcielibyśmy zakomunikować, iż klub Autsajder znika z klubowej mapy Gdańska. Po 15 latach jedno z najpopularniejszych miejsc w Trójmieście przestaje istnieć. Niestety, w tych trudnych czasach nie było nam dane zorganizować prawdziwej imprezy pożegnalnej. Chcielibyśmy każdemu z Was podziękować za wspólne lata spędzane w naszym klubie, za każdą imprezę, na której byliście, za fantastyczny klimat, który stworzyliśmy wspólnie. Każdy z Was dołożył cegiełkę, dzięki której powstał niesamowity klub, w którym bawiliśmy się jak jedna wielka autsajderowa rodzina. Żegnajcie - piszą w oficjalnym komunikacie właściciele klubu Autsajder.
Branża "gastro" jedzie na oparach. Ponad 300 zawieszonych działalności
Wiele do niedawna tętniących życiem punktów stoi obecnie całkowicie pustych - klimatyczne kawiarnie, małe i duże restauracje, puby i kluby muzyczne. W czasie pandemii zamknęła się m.in. kultowa dla wielu Protokultura, aczkolwiek słychać głosy, że klub może się odrodzić w innym miejscu. Na liście trójmiejskich ofiar lockdownu jest jednak dużo więcej lokali: Awantura, Biblioteka - Cafe and Bar, Cukiernia Bajadera, De Gastro Pizzeria, Enjoy food&life, Restauracja Familia, Filiżanka i Kubek, Frytki Belgijskie, Gruszka&pietruszka Cafe Bar, Haffnera 30, Harry's ART & CAFE, Moje Miejsce, Oh My DoG, Pizzeria Pokoleniowa, Prosty Kącik, Radiostacja, Solanka, Vertigo - Restauracja i Bar, Wat Kam Chu, Cafe Pub Bruderschaft.
Czytaj też: Klub Protokultura kończy działalność
Lista zamykanych lokali cały czas się wydłuża, a wiele miejsc wciąż walczy o przetrwanie, oferując posiłki na dowóz lub na wynos. Jeszcze inni zakładają zbiórki, apelując do swoich klientów o wsparcie, starają się renegocjować umowy najmu lokali, przesuwają płatności, z ciężkim sercem zwalniają pracowników i szukają wszelkich możliwych oszczędności. Wszystko, żeby przetrwać. Za tą walką kryją się jednak ludzkie dramaty, a czytając słowa właścicielki House of seitan, można sobie uzmysłowić, w jak tragicznej sytuacji jest branża gastronomiczna.
- Sytuacja zmusiła mnie do zwolnienia prawie wszystkich pracowników. Mamy dużo zaległości i nie dajemy rady ich redukować. Jesteśmy obecni na rynku od ponad dwóch lat, a rok z tego czasu przypadł na pandemię. Nie dość, że sporo pieniędzy zainwestowałyśmy w wymarzony biznes, to nie miałyśmy szans zrobienia sobie jakiejś "górki". Dowozy nie rozwiązują problemu, ruch też znacznie zmalał i w chwili obecnej koszt prowadzenia lokalu dwukrotnie przewyższa przychody. Jest tragicznie i w chwili obecnej nie mamy już siły i pomysłów, jak się ratować. Nasza ciężka praca i marzenia idą na dno, a rzeczywistość przypomina koszmar. Starałyśmy się włożyć całe nasze serce w to, żeby stworzyć fajne, autentyczne miejsce. Ludzie to poczuli, a teraz wszystko się zawaliło. Jesteśmy załamane, sfrustrowane i przepełnione strachem. Tracimy nadzieję, że uda się nam wybronić - mówi właścicielka lokalu House of Seitan.
Również gdański pub Loft walczy o przetrwanie na rynku. Z tego powodu założyli zbiórkę pieniężną, na którą w przeciągu niecałej doby wpłynęło 6 tys. zł.
- Od momentu, w którym skończyła nam się kasa na bieżące opłaty związane z utrzymaniem LOFTu minęło już sporo czasu. Państwo "dało" tyle pomocy, ile od lockdownu w październiku zapłaciliśmy za sam prąd, więc po tygodniach odkładania tego "bo może pozwolą się otworzyć i zarobić", zmuszeni jesteśmy poprosić Was, nasi drodzy goście, o zrzutkę, żebyśmy dotrwali do momentu ponownego otwarcia. Obecnie liczy się dla nas każda złotówka, i za każdą z nich będziemy Wam ogromnie wdzięczni - oświadczenie pubu Loft zamieszczone na jednym z ich kanałów społecznościowych.
Gastronomia stara się działać
Jedni zamykają swoje biznesy, inni w kontrze do obowiązujących obostrzeń dalej prowadzą swoje działalności, jednak w tzw. podziemiu. Niektórzy liczą pieniądze otrzymane z tarczy i twierdzą, że nie muszą na razie otwierać lokalu i "wyjeżdżają na wakacje". Są też tacy, którzy przyłączają się do akcji społecznych zrzeszających przedsiębiorców, jak #BałtyckieVeto czy #OtwieraMy. Takie rozwiązania nie obeszły się bez echa i kontroli służb mundurowych oraz inspektorów sanepidu.
Czytaj więcej: Sanepid skontrolował otwarte lokale w Gdańsku
Miejsca
Opinie (335) ponad 10 zablokowanych
-
2021-02-19 18:02
Prawda jest taka
Dawno powinna być opcja otwarcia tych miejsc, cierpimy wszyscy. Szczerze podziwiam to, że ludzie jeszcze mają tyle cierpliwości do tego co się dzieje.
- 15 5
-
2021-02-19 17:51
Gdańsk, Fontanna Neptuna, 20.02.2021 r. godz. 12: 30
- 5 12
-
2021-02-19 13:07
Co to jest 'gastro'? (9)
Chodzi o gastroskopię czy gastroenerologię? Rozumiem, że tytuł wymaga skrótowości, ale... litości. Szanujmy nasz piękny język, przynajmniej w tytułach, unikając tam slangu...
- 262 38
-
2021-02-19 17:40
Hmm
Kto nie miał gastrofazy po pijaku niech pierwszy rzuci kamień
- 7 2
-
2021-02-19 15:58
Gastro to się po ziòłku załącza :)
- 8 1
-
2021-02-19 15:27
Lockdown.... gastro... (1)
Piękny polski tytuł artykułu... ech
- 26 1
-
2021-02-19 15:49
A mi to
Nie przedzkadza
- 1 20
-
2021-02-19 15:31
Protesty pod hasłem wy***rdalajć
Ogólne ogłupienie społeczeństwa. Trójmiasto.pl również jest lewicową tubą -im niewolnicy są na rękę. Głupim społeczeństwem łatwiej się steruje. Lockdown, maski..
- 16 5
-
2021-02-19 15:10
nie kończyłeś
gimbazy to nie wiesz, ... ale ja też nie wiem :)
Ale autor artykułu pewnie wie.- 14 0
-
2021-02-19 14:20
to problem z nadmiarem gazów
"cieplarnianych"
- 21 0
-
2021-02-19 14:00
przecież chodzi o problemy gastryczne....
- 30 0
-
2021-02-19 13:42
Pewnie gastroskopia?
- 30 0
-
2021-02-19 16:29
(1)
Tak tak. Wystarczy wejść na Pyszne.pl, Wolt, Glovo i od razu widać ile też i nowych miejsc się pojawiło. Kilka znanych mi przybytków dodatkowe osoby zatrudniło. Trudno, takie jest ryzyko każdego biznesu.
- 13 5
-
2021-02-19 17:33
I na zamówienie z knajp czeka się nawet 1.5-2h
Więc chyba jest jednak popyt
- 1 0
-
2021-02-19 15:50
Tłumacz na G..gle tłumaczy słowo Lokcdown jako "zakaz wyjścia" (1)
Artykuł na Polskim portalu, a ludzie nieznający angielskiego nie wiedzą o co chodzi.
Można po polsku?- 12 2
-
2021-02-19 17:32
No super
Umiesz korzystać z Google i sobie przetłumaczyłeś. Chwała tobie. Ale następnym razem nie musisz pisać o tym komentarza
- 0 3
-
2021-02-19 13:19
Szczerze? (6)
Wszyscy tracą. Każdy, ale to każdy po ostatniego, czyli nas konsumentów jest stratny. wielokrotnie korzystałem z jedzenia w restauracjach. Wielokrotnie płaciłem uczciwe rachunki a jedzenie było, mówiąc delikatnie, średnie. Restauratorzy mają prawo zarabiać. Ale każdy, kto gotuje i zna ceny, wie, ze idąc do restauracji i płacąc uczciwą kwotę, masz prawo oczekiwać, że jedzenie będzie bardzo dobre. Osobiście więcej razy jestem niezadowolony niż zadowolony. Uważam, że w knajpach, jest wszechągrniajace skąpstwo na kasę. Zal mi ludzi, kelnerów i uczciwych restauratorów, ale nie zal. mi tych, którzy brakiem jakości, chcą szybka zarobić kase - Czyli większości właścicieli.
- 151 20
-
2021-02-19 17:25
Masz racje. Wlasciciele nie zatrudniaja kucharzy tylko ludzi z ulicy
Bez kwalifikacji bo zrobia za minimum. Sa tacy ktorzy pracuja po 230h za minimalna krajowa. W Trojmiescie. Wiekszosc restauratorow jest zadowolona z pandemii. Dostaja kase (minimalne) na pracownikow a z pfr -kilkaset tysiecy maja dla siebie
- 9 4
-
2021-02-19 16:06
Szczerze
Słabo znasz realia polskiej gastronomii.
- 4 3
-
2021-02-19 16:02
Co masz na myśli mówiąc uczciwą kwotę? 10 20 30 czy 40zl? Bo jeśli twierdzisz że uczciwy posiłek dostaniesz za mniej niż 30zl to w sporym błędzie jesteś :)
- 7 7
-
2021-02-19 13:26
zgadzam się w 100% (1)
co ciekawe, nawet w knajpach cieszących się powszechnym uznaniem kucharze i ich potrawy często nie potrafią spełniać zasadniczych warunków: w Gawle dostałem kiedyś zapiekany ryż, który miał być risotto, a w Kavie w Sopocie zamówiłem gravlaxa, a dostałem wędzonego łososia. I tak można by mnożyć...
- 32 1
-
2021-02-19 15:13
W Szanghaju na Bema w Gdyni przez 15 lat nie zdarzył mi się zły ryż
no ale tam gotuje Pan Chińczyk...
- 14 0
-
2021-02-19 13:47
Ciągle byłeś niezadowolony i ciągle chodziłeś?
ok
Ja jak mi gdzieś nie pasuje to przestaję tam chodzić, mam sprawdzone miejsca i tam kupuję.- 10 10
-
2021-02-19 17:15
a to pech
POotwierali tych go*nianych knajp tyle,ze nie mieli klientow nawet bez pandemii.......kokosy sie marzyly a wyszlo wielkie G
- 10 6
-
2021-02-19 17:07
Wirus czy nie wirus
Porządne knajpy przetrwają, te słabe padną. Trudno.
- 15 5
-
2021-02-19 17:04
biznes
jeżeli chcesz upadku swojego biznesu - noś maskę i oglądaj TV i wykonuj wszystko co mówią rządzący
- 12 9
-
2021-02-19 16:01
(1)
W tym kraju tylko jednej osoby z Torunia nic nie dotyczy inni zakazy on nie, inni chcą więcej dotacji on bez proszenia ma na zawołanie. Można można pokazać narodowi kto ma pierwszeństwo w tym kraju śmiejąc się ludziom w nos.
- 18 10
-
2021-02-19 17:00
Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie... Ucz się to też będziesz miał przywileje.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.