stat

Najzdrowsza herbata świata będzie produkowana w Gdyni

Najzdrowsza herbata na świecie, eliksir młodości i cudowny napój - tak nazywany jest napój na bazie herbaty o nazwie kombucha. Popularny na świecie napój w Polsce jest mało znany. To może się jednak zmienić. Do Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego dołączyła firma Better Industry, która zamierza wprowadzić kombuchę na polski rynek.



- Od dłuższego czasu interesowałem się kombuchą i obserwowałem rynek. Prowadząc badania zrozumiałem, że to nie tylko nauka, ale i spore możliwości biznesowe. Wtedy zgłosiłem się do konkursu Gdyński Biznesplan z projektem o nazwie Fairmental, który zakładał produkcję kombuchy na niewielką skalę. Dzięki możliwościom, jakie daje Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, a przede wszystkim tutejsze laboratorium, okazało się, że rozwiązania technologiczne można wdrożyć również na szerszą skalę - tłumaczy Mariusz Jakubowski z firmy Better Industry. - Innymi słowy, to tutaj ma powstać uniwersalna receptura z kombuchy, którą będzie można dzielić się z firmami działającymi na rynku napojów. Chcemy także namnażać kultury starterowe w bezpiecznych warunkach i dzielić się nimi z odbiorcami prywatnymi. Dzięki temu każdy pasjonat będzie mógł wytwarzać kombuchę w swoim domu.
Kombucha to lekko musujący napój o słodko-kwaśnym smaku. Powstaje w procesie fermentacji herbaty przez tzw. "japoński grzybek" lub "grzybek herbaciany", który wyglądem przypomina meduzę. W rzeczywistości są to bakterie i drożdże żyjące w symbiozie. Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych, które zostały potwierdzone w badaniach na liniach komórkowych i zwierzętach. Spożywanie napoju z kombuchy powoduje u myszy obniżenie poziomu cukru we krwi. Napój wywiera ponoć także pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę. Z kolei z uwagi na możliwą zawartość alkoholu w napojach z kombuchy, dochodzącą niekiedy do 2 proc., nie jest on zalecany dzieciom i kobietom w ciąży.



- Kombucha jest trochę jak piwa belgijskie - dodaje Jakubowski. - Czyli nie wiadomo, co wyjdzie, jaka będzie w smaku, czy to będzie proces powtarzalny na skalę przemysłową i ile będzie miała alkoholu. W założeniu kombucha powinna być napojem bezalkoholowym. Podróżując i dzieląc się swoim doświadczeniem zrozumiałem, że potrzebne są rozwiązania technologiczne, pozwalające na produkcję tego napoju na skalę przemysłową. Są firmy, jak Humm Kombucha (Kalifornia), która opracowała swoje specjalne rozwiązania. Przedstawiciele firmy oznajmili jednak, że tylko 3 proc. firm na tym rynku jest sobie w stanie na taką produkcję pozwolić. Pomyślałem, że pora na podniesienie sobie poprzeczki i stworzenie rozwiązania, które będziemy w stanie wykorzystać na polskim i europejskim rynku, które jednocześnie będzie tańsze w zastosowaniu.
Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry już badają rynek za pomocą pierwszej wyprodukowanej przez siebie partii napojów gazowanych.

- Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania na rynek Naturalnie Gazowanej Lemoniady, która również powstaje w specjalnym procesie fermentacji. Chcemy sprawdzić, jak funkcjonuje rynek produktów fermentowanych i rzemieślniczych. Proces opracowany na mikroskalę zadziałał także w dużych zbiornikach i już teraz wiemy, że napój jest naprawdę smaczny. Produkt będzie dostępny pod marką Nielegalna w najlepszych trójmiejskich lokalach, chociaż zainteresowanie jest tak duże, że zapytania wysyłają właściciele i menadżerowie także spoza Trójmiasta - podsumowuje Mariusz Jakubowski.

Moim zdaniem

Ludzie biznesu

Piotr Soyka

Piotr Soyka, twórca, a także prezes grupy kapitałowej Remontowa Holding i autor jej globalnego...