• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najzdrowsza herbata świata będzie produkowana w Gdyni

erka
23 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.

Najzdrowsza herbata na świecie, eliksir młodości i cudowny napój - tak nazywany jest napój na bazie herbaty o nazwie kombucha. Popularny na świecie napój w Polsce jest mało znany. To może się jednak zmienić. Do Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego dołączyła firma Better Industry, która zamierza wprowadzić kombuchę na polski rynek.



- Od dłuższego czasu interesowałem się kombuchą i obserwowałem rynek. Prowadząc badania zrozumiałem, że to nie tylko nauka, ale i spore możliwości biznesowe. Wtedy zgłosiłem się do konkursu Gdyński Biznesplan z projektem o nazwie Fairmental, który zakładał produkcję kombuchy na niewielką skalę. Dzięki możliwościom, jakie daje Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, a przede wszystkim tutejsze laboratorium, okazało się, że rozwiązania technologiczne można wdrożyć również na szerszą skalę - tłumaczy Mariusz Jakubowski z firmy Better Industry. - Innymi słowy, to tutaj ma powstać uniwersalna receptura z kombuchy, którą będzie można dzielić się z firmami działającymi na rynku napojów. Chcemy także namnażać kultury starterowe w bezpiecznych warunkach i dzielić się nimi z odbiorcami prywatnymi. Dzięki temu każdy pasjonat będzie mógł wytwarzać kombuchę w swoim domu.
Kombucha to lekko musujący napój o słodko-kwaśnym smaku. Powstaje w procesie fermentacji herbaty przez tzw. "japoński grzybek" lub "grzybek herbaciany", który wyglądem przypomina meduzę. W rzeczywistości są to bakterie i drożdże żyjące w symbiozie. Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych, które zostały potwierdzone w badaniach na liniach komórkowych i zwierzętach. Spożywanie napoju z kombuchy powoduje u myszy obniżenie poziomu cukru we krwi. Napój wywiera ponoć także pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę. Z kolei z uwagi na możliwą zawartość alkoholu w napojach z kombuchy, dochodzącą niekiedy do 2 proc., nie jest on zalecany dzieciom i kobietom w ciąży.



- Kombucha jest trochę jak piwa belgijskie - dodaje Jakubowski. - Czyli nie wiadomo, co wyjdzie, jaka będzie w smaku, czy to będzie proces powtarzalny na skalę przemysłową i ile będzie miała alkoholu. W założeniu kombucha powinna być napojem bezalkoholowym. Podróżując i dzieląc się swoim doświadczeniem zrozumiałem, że potrzebne są rozwiązania technologiczne, pozwalające na produkcję tego napoju na skalę przemysłową. Są firmy, jak Humm Kombucha (Kalifornia), która opracowała swoje specjalne rozwiązania. Przedstawiciele firmy oznajmili jednak, że tylko 3 proc. firm na tym rynku jest sobie w stanie na taką produkcję pozwolić. Pomyślałem, że pora na podniesienie sobie poprzeczki i stworzenie rozwiązania, które będziemy w stanie wykorzystać na polskim i europejskim rynku, które jednocześnie będzie tańsze w zastosowaniu.
Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry już badają rynek za pomocą pierwszej wyprodukowanej przez siebie partii napojów gazowanych.

- Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania na rynek Naturalnie Gazowanej Lemoniady, która również powstaje w specjalnym procesie fermentacji. Chcemy sprawdzić, jak funkcjonuje rynek produktów fermentowanych i rzemieślniczych. Proces opracowany na mikroskalę zadziałał także w dużych zbiornikach i już teraz wiemy, że napój jest naprawdę smaczny. Produkt będzie dostępny pod marką Nielegalna w najlepszych trójmiejskich lokalach, chociaż zainteresowanie jest tak duże, że zapytania wysyłają właściciele i menadżerowie także spoza Trójmiasta - podsumowuje Mariusz Jakubowski.
erka

Miejsca

Opinie (51) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • TKM (1)

    Nowy wymysł biało-czerwonego orła ?

    • 4 15

    • Nie porównuj symbolu kraju z jakimiś,małym ,zawistnym szkodnikiem.

      • 5 2

  • (5)

    Dlaczego w tytule jest herbata, skoro w tekście jest napisane, że to drożdże i bakterie. Herbatę robi się z liści.

    • 50 4

    • Sfermentowana herbata, (2)

      akurat w odróżnieniu od "najzdrowsza herbata świata" to w artykule jest prawdą.

      • 2 0

      • Nigdzie nikt w artykule nie wspomina o żadnym dodatku herbaty (1)

        Tylko o "herbacie z fermentujących grzybków"- co jest niemożliwe bo coś co nie zawiera choćby kawałka kwiatów czy liści krzewu herbacianego nie może być nazywane herbatą.

        • 4 1

        • Zakaz

          jest?

          • 1 2

    • Bo to najnowsza herbata "z prądem". Tylko "prądu" nie dolewasz, a wytwarzasz w procesie parzenia ;)

      • 1 0

    • Bo główny składnik to herbata, a grzyb jest tylko dodatkiem, który wywołuje zdrową fermentację

      • 0 0

  • Kapusta kiszona, jablka, inne polskie warzywa i owoce wystarcza abysmy byli zdrowi. (3)

    Kampucha nie jest potrzebna - wystarczy kapucha.

    • 49 6

    • Opinia wyróżniona

      G. nie zdrowa

      Przegląd systematyczny z 2003 określił napoje z kombuchy jako "ekstremalny przypadek" niekonwencjonalnego środka leczniczego ze względu na ogromną przepaść pomiędzy daleko idącymi przekonaniami na temat działań pożądanych a potencjalnymi szkodliwymi skutkami spożycia. Analiza opisana w artykule wskazuje, że właściwości lecznicze są niepotwierdzone i nie równoważą znanych zagrożeń, a zatem kombucza nie powinna być rekomendowana jako środek terapeutyczny. Według autora kombucha przynosi korzyści tylko tym który zarabiają na jej sprzedaży

      • 14 1

    • (1)

      Kapusta kiszona i jabłka nie są ekskluzywne dla Polski ani nie pochodzą z Polski.

      • 0 0

      • A co to ma do rzeczy?

        • 0 0

  • przypomnę, że w tym roku szczurek dopłacił do PPNT 20 milionów złotych. chyba warto:))) (3)

    • 16 4

    • TY nie korzystasz - to żal d$$pę ściska... co? (2)

      • 3 7

      • (1)

        No już trochę lat dopłacamy jako Gdynianie do tego interesu , przydało by się jakieś podsumowanie tego okresu , jakie innowacje powstały czy coś zostało wdrożone na skalę przemysłową itd

        • 4 0

        • Zrobiło kolesiostwo nikt wiecej

          Same straty , Szczur nic nie daje - to ludzie z podatków dają!

          • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    Promowanie słodkiego napitku alkoholowego wpisem "Najzdrowsza herbata świata", niezalecanego dla nikogo w dawce powyżej 150 ml to jakiś żart.

    Nigdy nie stwierdzono pozytywnego działania podczas badań na ludziach w warunkach testu spełniającego wymogi badań klinicznych. Z drugiej strony są udokumentowane zagrożenia.

    • 52 2

  • herbatę się uprawia, a nie produkuję (1)

    Autor artykułu opisuje tu jakiś azjatycki napój i pod wpływem ignorancji nazywa go "herbatą". No tak. coca-cola to też taka herbata nie? Przecież pije sie na co dzień? Może jeszcze Żywiec-Zdrój w butelkach to taka herbata o całkowicie neutralnym smaku?

    • 36 4

    • zywiec zdrój to nawet woda mineralna nie jest....

      • 5 0

  • Blah, blah, blah.

    Owoce goji.

    • 8 2

  • tam w tytule art. jest ewidentnie jakaś pomyłka

    nie najzdrowsza, a powinno być najdroższa chyba?

    • 17 2

  • Higiena na najwyższym poziomie (koleś na zdjęciu jest super)... (4)

    ręce opadają. I jeszcze to ludzie kupią

    • 14 1

    • Skądejś te grzyby

      muszą się brać

      • 4 0

    • ta w szczegolnosci do takich miejsc: uzywamy osobne obuwie ochronne, stosowne nakrycie glowy oraz fartuch plus jednorazowe rekawiczki, dziekuje nie kupuje

      • 3 0

    • gosciu przed chwila wlazl w kupsko na trawniku

      widac na bucie

      • 2 1

    • idzie epidemia

      • 0 0

  • Te kultury grzybów i bakterii nie fermentują herbaty,

    tylko cukier do niej dodany.

    • 22 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Katarzyna Dobrzyniecka

Ekonomista, Absolwent Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego Od ponad 10 lat Dyrektor...

Najczęściej czytane