• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Super mięso na zdjęciach :)

    • 11 1

  • (1)

    Natalia zabrać Cię na spacer moją 15 letnią bmw?

    • 6 0

    • A masz ledy z marketu na zderzaku? I jeździsz na nich bez świateł mijania nawet po zmroku?

      • 5 0

  • KAżdy dietetyk oraz technolog żywienia powie, że wędlin nie powinno sie jeść za dużo, max 2-3 razy w tygodniu, szczególnie te z supermarketów. Tam jest pół tablicy Mendelejewa.

    • 22 0

  • gratulacje

    brat za pan brat

    • 5 0

  • (3)

    Panie mogły by mojej kiełbasy spróbować:)

    • 10 2

    • A dlaczego tylko Panie?

      • 8 0

    • nie lubie kabanosow... wole krakowska hehehe

      • 2 0

    • ..no nie wszystkie panie oczywiście..:)

      • 4 1

  • Panie Nowak, a czy pan też jada te same kiełbasy, które sprzedajecie ludziom?

    czy może te wasze robione są bez chemii, utrwalaczy itp świństwa

    • 30 2

  • Bardzo ladna corke ma Pan Nowak. Natalia super wyglada. (2)

    • 11 6

    • a sam ją ma ? (1)

      Panie z Domu Kolak czy obecnie Pani Nowak się nie liczy?
      A więc: ładną mają córkę.
      Nie zawsze mogę zrozumieć ludzi, któzy bez zpotrzeby " Pchają się na afisz..."
      Jak to mówią Rosjanie... " Ciszej jesteś dalej zajdziesz..."
      No ale każdy robi jak uważa, ja od zawsze unikałam "świateł jupiterów" , podobnie jak i większość ludzi z Biskupiej... Kiedyś każdy z nas posiadał bardziej zaostrzony instynkt samozachowawczy a dzisiaj wielu "Stawia wysoką bramę..." - Bilijne. " Kto stawia / buduje wysoką bramę szykuje swoją zgubę..." oby w tym przypadku to się nei sprawdziło.

      Gratuluję i życzę wzrostu szybkiego niczym lot Mi 24 :-)

      • 2 2

      • Zapomniałam... Mariola bardzo podobna do mamy...

        Do ojca także.

        • 1 2

  • (2)

    Ceny wyssane z największych alpejskich gór i dorobił i się na wyzysku ludzi umów smieciowych

    • 68 12

    • (1)

      No najlepiej isc do biedronki i kupić największe g*** za dwa złote. Ludzie są tym co jedzia. Wiec gratuluje tym którzy zaopatrują sie w ten sposób xdxdxd

      • 3 16

      • taa, w biedronce jest g... a u Nowaka to same rarytasy

        widzę, że marketing działa

        • 20 1

  • Faktycznie łańcuszek firm

    i niesamowicie kreatywna i twórczo powiązana działalność, a faktur przy tym bez liku, kredytów na spłatę kredytów też, wypłaty pensji z rączki do rączki.Naprawdę super firma, ciesząca się wysokim szacunkiem urzędu skarbowego, omijającą ją szerokim łukiem!?.

    • 30 3

  • NOWAK ZA DROGI

    Pan Nowak jest bardzo drogi,wędliny nie pachną mięsem ,bez smaku,zapachu i szybko w lodówce się psują bo w sklepie leżą dość długo.Kiedyś za komuny to były super wędliny ,nawet zwyczajna była miodzio a już nie wspomnę o toruńskiej.Na Wybrzeżu najlepszą wówczas masarnią była Kościerzyna.A teraz tego nie idzie jeść namielone nie wiem co fuuuuu.Wszystkie obecnie masarnie niech biorą przykład ze wiejskich ubojni. Rączki lizać.Kaszanka jest z kaszy gryczanej i drobnych kawałków wątróbki.Lepiej kupić karkówkę -upiec i wie się co się je.

    • 28 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Artur Jadeszko

Od 2006 roku prezes zarządu ATC Cargo SA, spółki notowanej na NewConnect, alternatywnym systemie obrotu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Od początku kariery zawodowej związany z branżą TSL. Jako przewodniczący Komisji Celnej w Polskiej Izbie Spedycji i Logistyki był uczestnikiem wielu projektów realizowanych przy współudziale Izby Celnej w Gdyni oraz Ministerstwa Finansów. Jest...

Najczęściej czytane