• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze zyska kolejny browar. Ale jaki!

Robert Kiewlicz
27 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie. W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie.

Amber, najbardziej znana marka piwa z Pomorza, doczeka się konkurencji. AleBrowar, który dotąd wytwarzał swe piwo grzecznościowo w podmalborskim Gościszewie, stawia własną wytwórnię. Rozpoczęcie budowy planowane jest na początek 2013 roku, a pierwsze piwa zjadą z linii rozlewniczej rok później.



- Jesteśmy tzw. browarem kontraktowym i nasze piwa produkowane są przez zaprzyjaźniony browar w Gościszewie. Warzymy siedem gatunków piwa i szykujemy się do premiery ósmego - mówi Bartosz Napieraj, jeden z twórców AleBrowaru.

AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. Dziś gotowa jest już koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny.

- W tym momencie skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, ale obie są umiejscowione na terenie województwa pomorskiego. Przewidujemy budowę warzelni o pojemności 35 hektolitrów. Roczna produkcja zależeć będzie od popytu na nasze piwa - mówi Napieraj.

Czy budowa browaru to dobry pomysł na biznes? - Inwestycja w mały browar nie jest inwestycją prostą. Wymaga, poza lokalizacją, uzyskania wielu zezwoleń. Jednak obserwuję rynek i ludzie coraz chętniej sięgają po produkty naturalne - odpowiada Tomasz Rzepnicki, który od kilku miesięcy prowadzi w Gdańsku mały browar restauracyjny Browaru Piwna. - Nie dotyczy to jedynie piwa, ale także żywności czy miodów pitnych. Jest to naturalny trend. Pomimo kryzysu na świecie powoli wzrasta zamożność społeczeństwa, a także świadomość. Zadajemy sobie powoli sprawę z tego, że jesteśmy tym, co jemy.

Czym kierujesz się wybierając gatunek piwa?

- Piwa z AleBrowaru są już znane na rynku i zostały przyjęte bardzo dobrze. Przez media branżowe piwa z AleBrowaru są oceniane jako obecnie najlepsze tego typu produkty na rynku - chwali konkurencję Michał Saks, piwowar z Brovarni Gdańsk. - To porządna rzemieślnicza robota z zachowaniem wszelkich obowiązujących prawideł. Według mnie jest to pomysł skazany na sukces.

Małe, regionalne browary związane są z inicjatywą Slow Food. Rynek zdrowej żywności w Polsce rośnie lawinowo. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek ten będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi. Znalazło się już jednak na niej piwo z Browaru Amber.

- Żywe, jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne - zaznacza Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy.

O coraz większym zainteresowaniu klientów piwami regionalnymi świadczą wyniki Browaru Amber. Rok 2012 był historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży piw premium tego producenta. Szczególnie niepasteryzowanego piwa Żywego. Browar Amber jest obecnie największym browarem regionalnym w Polsce, z produkcją na poziomie 200 tys. hektolitrów rocznie.

Browar Amber obecnie jest największym browarem regionalnym w Polsce.

Miejsca

Opinie (192) 9 zablokowanych

  • Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow (6)

    kto nadaje takie durnowate nazwy. I jeszcze te badziewiaste etykiety. Do Bydgoszczy będę jeździł, a tego piwa nie kupię.

    • 26 9

    • dokładnie, nazewnictwo i estetyka graficzna sa niepoważne (1)

      • 10 5

      • Bo mają takie być.

        • 6 3

    • smakowo (3)

      Smakowo też niestety kiepsko

      • 1 8

      • Special lepszy, nie? (1)

        Widzisz, misiu, tzw. ejle to jednak są piwa dla trochę wyrobionych piwoszy. Niby każdy ma swój gust i jak lubisz, to pij Specjala - nie mówię, że to złe, to Twój wybór. Nie mów jednak, że smakowo AleBrowar jest kiepski, bo to świadczy tylko i wyłącznie o Twojej ignorancji. Happy New Year, btw :)

        • 7 6

        • Nie każdy "trochę wyrobiony" piwosz

          musi przepadać za mocno chmielonym piwem (wysokie IBU) - ja akurat nie przepadam. Może dlatego, że jestem już "ponad trochę wyrobionym" piwoszem :D

          • 2 1

      • No Ty patrz.
        A ja lepszego piwa niż Rowing Jack w tym roku nie piłem (a, wierz lub nie, sporo ich pijam).

        • 1 0

  • Kolejny projekt współfinansowany z UE? Czyli głupi pomysł wymyślony by wyszarpać szmal od jeszcze głupszych urzędników. (1)

    • 4 3

    • UE to socjalistyczny twór

      i jak sowiecka poprzedniczka ma równie "mondre" pomysły.

      • 6 3

  • ale gdzie to

    wszystko pięknie ładnie... tylko brakuje informacji jakie miejscowości są brane pod uwagę... albo chociaż jakie powiaty...

    • 4 0

  • Tyskie,Żywiec,Warka,Specjal

    To są napoje piwopodobne.

    • 10 2

  • DO Pani na zdjęciu- odezwij się! (7)

    Jestem pod wrażeniem twoich wdzięków proszę odezwij się, chcę ciebie bliżej poznać, bardzo mi się podobasz.

    • 7 5

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Laska do cymbałów sie nieodezwie gdybys rozumek miał wiekszy niz ziarko piasku (1)

      to byś się domyślił ze pracuje tam gdzie te piwo rozlewane jest ! Ale taki wysiłek jest pewnie dla ciebie niewyobrażalny .Najlepiej podaj jeszcze numer telefonu niech do ciebie zadzwoni .Pokolenie z chowu bez stresowego sie źle nazywa powinno sie mówić pokolenie z chowu bezrozumnego!!
      Laska widac pare w rekach ma :)

      • 5 0

      • Niech do niego zadzwoni i przyjedzie mu na chate.

        • 0 0

    • To moje ulubione zdjęcie (1)

      na stronie hotelgdansk.com.pl/gdansk_hotel_galeria,1775,2131,1,pages.html

      • 0 0

      • Marian...ty jakis erotoman jestes...

        • 0 0

    • No nie......weź daj na luz.

      • 0 0

    • Napisz do mnie na facebooku

      Mój Fanie zapraszam na facebooka

      Joanna Podkowa

      • 4 0

  • Pamiętacie takie piwo jak EB? (7)

    To był smak prawdziwego browaru

    • 3 8

    • EB (3)

      EB jest ciągle dostępne w trojmiescie

      • 1 3

      • (2)

        A gdzie można znaleźć to EB - jest jakieś jedno, konkretne miejsce, gdzie go szukać?

        • 2 0

        • ja wiem gdzie :) (1)

          ja wiem na pewno że jest w Gdyni w Degustatorni i w Redzie w Winotece... ale to już nie jest to samo EB, co kiedyś niestety :(

          • 2 0

          • Piwo to samo, tylko ludzie się zmienili.

            Tak samo jest z przysmakami z dzieciństwa, wspomnienie ich smaku ma z ich rzeczywistym smakiem niewiele wspólnego.

            • 6 0

    • EB to był bardziej marketing (1)

      którego wówczas nie znano, niz dobre piwo.

      • 7 0

      • to tak jak socjalizm,genialny marketing ale dziadowskie wykonanie. ;]

        • 1 0

    • po wypiciu EB człowiek był cały dzień naEBany ;)))

      • 1 0

  • Brovarnia

    Prócz 1 dobrego piwa jak już pisaliście wcześniej, nic dobrego w tym miejscu nie ma. Ceny też powalają, nie polecam.

    • 3 4

  • Gdzie jest prawdziwy browar gdański...Przekręciarze!!!!!!!?????

    • 9 2

  • Ja tam lubię specjala pod sklepem wypić, ale czekam na rentę.

    • 7 0

  • A po polsku nie mozna?

    • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Bierecki

Grzegorz Bierecki urodzony 28 października 1963 roku. Od 1990 prezes Fundacji na Rzecz Polskich...

Najczęściej czytane