• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze zyska kolejny browar. Ale jaki!

Robert Kiewlicz
27 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie. W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie.

Amber, najbardziej znana marka piwa z Pomorza, doczeka się konkurencji. AleBrowar, który dotąd wytwarzał swe piwo grzecznościowo w podmalborskim Gościszewie, stawia własną wytwórnię. Rozpoczęcie budowy planowane jest na początek 2013 roku, a pierwsze piwa zjadą z linii rozlewniczej rok później.



- Jesteśmy tzw. browarem kontraktowym i nasze piwa produkowane są przez zaprzyjaźniony browar w Gościszewie. Warzymy siedem gatunków piwa i szykujemy się do premiery ósmego - mówi Bartosz Napieraj, jeden z twórców AleBrowaru.

AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. Dziś gotowa jest już koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny.

- W tym momencie skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, ale obie są umiejscowione na terenie województwa pomorskiego. Przewidujemy budowę warzelni o pojemności 35 hektolitrów. Roczna produkcja zależeć będzie od popytu na nasze piwa - mówi Napieraj.

Czy budowa browaru to dobry pomysł na biznes? - Inwestycja w mały browar nie jest inwestycją prostą. Wymaga, poza lokalizacją, uzyskania wielu zezwoleń. Jednak obserwuję rynek i ludzie coraz chętniej sięgają po produkty naturalne - odpowiada Tomasz Rzepnicki, który od kilku miesięcy prowadzi w Gdańsku mały browar restauracyjny Browaru Piwna. - Nie dotyczy to jedynie piwa, ale także żywności czy miodów pitnych. Jest to naturalny trend. Pomimo kryzysu na świecie powoli wzrasta zamożność społeczeństwa, a także świadomość. Zadajemy sobie powoli sprawę z tego, że jesteśmy tym, co jemy.

Czym kierujesz się wybierając gatunek piwa?

- Piwa z AleBrowaru są już znane na rynku i zostały przyjęte bardzo dobrze. Przez media branżowe piwa z AleBrowaru są oceniane jako obecnie najlepsze tego typu produkty na rynku - chwali konkurencję Michał Saks, piwowar z Brovarni Gdańsk. - To porządna rzemieślnicza robota z zachowaniem wszelkich obowiązujących prawideł. Według mnie jest to pomysł skazany na sukces.

Małe, regionalne browary związane są z inicjatywą Slow Food. Rynek zdrowej żywności w Polsce rośnie lawinowo. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek ten będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi. Znalazło się już jednak na niej piwo z Browaru Amber.

- Żywe, jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne - zaznacza Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy.

O coraz większym zainteresowaniu klientów piwami regionalnymi świadczą wyniki Browaru Amber. Rok 2012 był historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży piw premium tego producenta. Szczególnie niepasteryzowanego piwa Żywego. Browar Amber jest obecnie największym browarem regionalnym w Polsce, z produkcją na poziomie 200 tys. hektolitrów rocznie.

Browar Amber obecnie jest największym browarem regionalnym w Polsce.

Miejsca

Opinie (192) 9 zablokowanych

  • Holenderski Heineken Zlikwidował 100letni browar Heweliusza!!A pracowników wywalił na ulice! (1)

    Teren sprzedał deweloperowi z ogromnym zyskiem!To samo zrobił z 10 innymi browarami regionalnymi w całej Polsce!! właśnie poto by te swoje silki sprzedawac bez konkurencji! Browar przetrwał wszystkie wojny ale nieprzetrwał najazdu wrednych i chciwych Holendrów..Ale taka własnie polityka holendrów jest na całym świecie.Zywca przejeli to jego smak sie zepsuł totalnie i przestali kupowac polski chmiel który jest uznawany w całej europie za najlepszy jakosciowo .Holenderska polityka to najtańsze surowce niska jakosc wysoka cena reszta to marketing.Dlatego własnie sponsoruja Openera gdzie mozna kupic tylko holenderskier szczyny!!
    Pijmy piwo dla smaku i tylko z Lokalnych browarów!

    • 29 0

    • normalka

      zobacz co Żywiec zrobił z Leżajskiej, czy Warką... niegdyś super piwa... dzisiaj jedno produkowane dla Biedronki, drugie sam nie wiem...

      • 4 0

  • Co wybieram

    Jeśli jasny lager - Naturalne z Gościszewa.
    Wg mnie lepsze od Żywego, które po prostu nie smakuje tak jak przed kilkoma laty. Mogliby jeszcze raz zweryfikować je względem kryteriów Slow Food, ciekawe co by wyszło :)
    Jeśli pszeniczniak, to wyroby niemieckie lub ukraińskie lub litewskie, albo Viva Hel z Gościszewa, lepsze od Pszeniczniaka z Ambera. Koniecznie przechowywane w chłodzie, inaczej Gościszewo szlag trafia.
    Jeśli coś mocniejszego, to ukochany Koźlak z Ambera. Jeśli fest piwo, to Grand Imperial Porter.
    Wyroby rzemieślnicze (Ale Browar, Pinta) są OK, ale w większości nie trafiają akurat w mój gust, bo są mocno (wysoki indeks IBU) i aromatycznie chmielone - a ja wolę piwa zdecydowanie słodowe ze stonowaną goryczką. Kwestia upodobań - innym to bardzo pasuje.

    • 8 0

  • koscierzyna

    od przyszlego roku aktywuje browar ktory ma 600letnia tradycje haha starybrowar"

    • 2 0

  • Tu mozna troszkę o ich produktach poczytać: (1)

    browarnik.blogspot.com/search/label/AleBrowar

    Są tez opisane sklepy, gdzie można to kupić.

    • 1 0

    • Jest mnóstwo sklepów z regionalnymi piwami w Trójmieście. Sikom z koncernów mówimy NIE.

      PS a jak tam browar we Wrzeszczu? Kiedy spłonie, żeby postawić tam centrum handlowe?

      • 3 0

  • a Heweliusz wróci?

    j/w

    • 0 0

  • Piwa z malych browarow sa drogie i nie wszystkie sa dobre (4)

    ja zdecydowanie preferuje piwa niemieckie i czeskie.W tym roku spelnilem swoje marzenie i bylem na Oktoberfest.Produkowane w Bawarii piwa to dziela sztuki a we wspanialej atmosferze tego swieta smakuja wyjatkowo!
    Ciekawe dlaczego w Niemczech piwo jest tansze niz w Polsce?

    • 5 6

    • dlaczego w Niemczech piwo jest tansze niz w Polsce? zapytaj Tuska:) (2)

      Według niego biedne Niemcy sa w głębokim kryzysie mimo ze zarabiaja 10 razy wiecej niz Polak.A wiekszosc jest tam tansza niz unas.Zato POlska niedotknieta kryzysem jest Rajską zieloną wyspą!!Skoro tak jest bogato w POlsce i kazdego na wszystko stac to moze byc wszystko drozej bo W Rajskiej wyspie wszystkich stac na wszystko:)

      • 4 2

      • powiedz niemcom ze wschodnich landow jak maja dobrze to cie wysmieja...

        • 1 0

      • dopisz jeszcze coś o Smoleńsku

        • 1 0

    • oj chyba nie byłeś

      ja też byłem i tak się składa że ten OF był najdroższym w historii, tanie piwa? Na innym OF zdaje się byłeś....

      • 1 0

  • Smaki Ale Browaru :) (2)

    Lady Blanche -pszenica (chyba tutaj tłumaczyć nie muszę)
    Rownig Jack - bardzo mocno chmielowe, i gorzkie piwo - trzeba lubić, warto spróbować, niesamowity zapach
    Amber Boy- delikatniejsza wersja Rowing Jacka
    Black Hope - takie naprawdę ciemne piwo, mocny smak
    Sweet Cow - mleczno-kawowe ciemne piwo
    Nakked Mummy - dyniowe
    Saint No More - ciemne, smaki świąt (lekko korzenne)

    wszystkie są naprawdę pyszne :)

    (nie jestem w żaden sposób związana z AleBrowarem, jedynie naprawdę cenie ich pracę i lubie ich piwo:))

    • 11 2

    • Może są dobre , ale ja preferuję polskie wyroby o polskiej nazwie . (1)

      • 4 4

      • Czyli jakie??

        • 0 0

  • Cydr! (1)

    Kiedy będzie można kupić polskiego cydra? Pyszny, lekko, albo mocno alkoholowy napój z jabłek? Nie ohydne szczochy niedorobionego piwa dosładzane słodzikiem i mieszane z sokiem jabłkowym. Polska jako potentat w produkcji jabłek nie produkuje staropolskiego cydra zwanego też jabłecznikiem. Toż to skandal!

    • 10 0

    • Jak by produkowali to pewnie kosztował by ze 20 zł za butelke mimo ze koszt jednej to max 5 zł

      I kto by kupował te smieciowe jedzenie gdyby tania polska zdrowa zywnosc wróciła do sklepów ????

      • 0 0

  • (1)

    Nazwy piw i etykiety wręcz odstraszają. Co to za pomysł, żeby polskie piwo nazywać po angielsku? Mogliby chociaż partię nieeksportową przetłumaczyć.

    • 12 4

    • Popaprańskie decyzje tych polskojęzycznych, dla których "polskość to nienormalność"

      • 3 3

  • Piwo to napoj dla ludzi z nizim spolecznych.

    Zwlaszcza ten konsumowany na lawce lub przed tv w trakcie meczu. To powinno sie tepic a nie promowac. Ludzie co z Wami?

    • 2 12

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Tomasz Basiński

W latach 1987 – 1990 kształcił się w sopockim Policealnym Studium Zawodowym w specjalności...

Najczęściej czytane