- 1 Unieważniono przetarg na zbożowy w Gdyni (40 opinii)
- 2 Urodziny polskiej waluty. Złoty polski ma już 100 lat (91 opinii)
- 3 Czy jesteśmy gotowi na jawność płac? (142 opinie)
- 4 Alan Aleksandrowicz wiceprezesem Portu Gdańsk (95 opinii)
- 5 Każdy będzie na etacie? A zaczęło się od kurierów (125 opinii)
- 6 Lotos Kolej szuka oszczędności i zwalnia (250 opinii)
W gastronomii często mawia się: "kto pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje". Dlaczego?
Choć większość aktualnych pracowników branży gastro swoje zawodowe "chrzciny" ma już za sobą, my cały czas spotykamy kelnerów, barmanów i pomoce proszących w sąsiednim lokalu o "kilo fazy" (stary jak świat gastronomiczny żart). Liczba nowych pracowników gastro, zwłaszcza tych bez doświadczenia w branży, stale rośnie. Dlatego 8 lat temu powstała Akademia Gastronomii, by pomagać w tym niełatwym biznesie.
- Gastronomia to niełatwy kawałek chleba
- Zespół Akademii Gastronomii wie, jak to jest
- Szkolenia za darmo?
Gastronomia to niełatwy kawałek chleba
Liczba plebiscytów czy blogerów kulinarnych oceniających restauracje jest ogromna. Niekończąca się presja tajemniczych klientów, artykułów na popularnych platformach, wideorecenzji, gwiazdek, opinii Google jest niesamowicie duża.
Codziennie walczymy o to, aby nawet najmniejszy błąd, niestosowne zachowanie, danie lub koktajl, które nie przypadło do gustu gościom, nie sprowadziło miesięcy lub wielu lat naszej pracy do jednego mianownika kilku gwiazdek.
Zespół Akademii Gastronomii wie, jak to jest
Pracujemy w gastro tak jak i Wy, często po 12 godzin dziennie. W sezonie? Oczywiście bez wolnego, bo sezon, a ludzi brak. Rozumiemy obie strony. Stronę gastronomii, jak i konsumentów, którymi przecież też jesteśmy.
Choć niejednokrotnie czytamy na blogach czy forach o paragonach grozy, umiemy liczyć
i wiemy, że gastronomia nie jest nawet w połowie tak rentownym biznesem, jak wyobraża to sobie większość społeczeństwa. A reklamacje paragonów grozy moglibyśmy wysłać do kilku wszystkim znanych instytucji, chociażby tych, które dostarczają nam media.
Dlatego też 8 lat temu powstała Akademia Gastronomii. Firma szkoleniowa, którą spora część trójmiejskiego rynku gastronomii już zna. Z ogromnym zapałem, merytoryką i doświadczeniem szkolimy w różnym zakresie i wielu dziedzinach gastronomii. Szefów kuchni i managerów gastronomii, kucharzy, kelnerów i barmanów, specjalistów ds. marketingu w gastronomii, jak i analityków finansowych specjalizujących się w branży gastronomicznej. Oczywiście też i samych właścicieli gastrobiznesów.
Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że mocno odbiegamy od norm szkoleniowych, z którymi spotykamy się na co dzień. W pełni dostosowujemy się do lokalu (jego potrzeb, oczekiwań, celów), a same szkolenia prowadzimy bez zbędnej patetyczności, lecz z lekkim przymrużeniem oka, we wspaniałej, luźnej atmosferze. Sukcesem naszych szkoleń i wypracowanych przez lata recenzji jest przede wszystkim merytoryka, której próbkę możesz sprawdzić na naszym kanale YouTube pod nazwą @akademiagastronomii.
Ten artykuł napisaliśmy po to, abyś dowiedział(a) się, że jeśli zatrudniasz w swojej restauracji pracowników na umowach o pracę, możesz ubiegać się o darmowe środki na szkolenia twoich kelnerów, kucharzy czy barmanów, a także siebie same(j)go.
Już niedługo ruszają w Trójmieście nabory wniosków KFS. Dlatego nie czekaj! Napisz do nas: kfs.akademiagastronomii@gmail.com
Pomożemy Ci w całej procedurze za darmo (i bez ukrytych opłat, zobowiązań lub kruczków prawnych)! Wystarczy, że do nas napiszesz na kfs.akademiagastronomii@gmail.com a my z przyjemnością przeprowadzimy Cię przez całą procedurę, abyś mógł/mogła zainwestować w siebie i rozwój swojego zespołu.
Szkolenia za darmo?
Inwestowanie w ludzi to jednocześnie inwestowanie w jakość i rentowność swojej restauracji. Zegar tyka, nie czekaj!
- KFS to środki przeznaczone na dofinansowanie kształcenia ustawicznego pracowników i pracodawców. Co roku środki z KFS trafiają do urzędów pracy, a następnie do pracodawców.
- Procedura jest prostsza, niż Ci się wydaje! Zgłaszasz się do nas z informacją, w jakim powiecie znajduje się Twoja Restauracja, a my za Ciebie śledzimy codziennie termin naboru oraz pomagamy krok po kroku wypełnić wniosek, który należy złożyć w dniu naboru w Urzędzie Pracy, do którego należysz.
- Ubiegać się o dofinansowanie może pracodawca, jeśli zatrudnia minimum 1 osobę na umowę o pracę, wymiar etatu nie ma dla Urzędu większego znaczenia (możesz zatrudniać pracownika na 1/2 czy 1/4 etatu). Możesz również prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą, ale pod warunkiem, że zatrudniasz kogoś na umowę o pracę.
Jesteśmy do Twojej dyspozycji i czekamy na Twój kontakt. Gastro - życzymy Wam codziennej Turbo Tabaki!
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
-
Akademia Gastronomii Sopot, Władysława Broniewskiego 10
Opinie wybrane
-
2024-01-17 09:05
(1)
Kolega jest po gastronomiku gdańskim. Lata temu głównie w sezonie pracował w knajpach/restauracjach. Często zjeżdżaliśmy na "starówkę" na piwko latem ok 22 jak kończył robotę . Troszkę nam opowiadał... Myślę,że niewiele się zmieniło.
- 8 0
-
2024-01-18 08:47
Akademia Gastronomii
Na szczęście zmienia się coraz więcej, ale nadal niewystarczająco.
- 0 0
-
2024-01-17 22:56
(1)
Gastro dla mnie to największa tyrka ale też najlepsze wspomnienia. Najlepsze imprezy zaczynały się jak się kończyło zmianę, rozliczało tipy i na miasto z ekipą. Wtedy bolało wszystko, plecy nogi i ręce a no i głowa od kaca ;) potem człowiek musiał dorosnąć
- 7 0
-
2024-01-18 08:40
Edyta
Podpisuje się obiema rękami
- 0 0
-
2024-01-17 20:59
(1)
Gastro od 10 lat wypala się
Ludzie nie chcą pracować na sezon
Pandemia wszystko zmieniła ...na gorsze
Chciwość pieniadza robi swoje.- 8 1
-
2024-01-18 08:46
Akademia Gastronomii
Pokusilibyśmy się o stwierdzenie, że wypala się dłużej. Zgadzamy się z Tobą. Ale nadal 1 mln ludzi w Gastro pracuje. ;)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.