• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W lokalu Pod Łososiem znów będą robić goldwassera

Robert Kiewlicz
29 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.

Gdańska wytwórnia likierów i brandy - Der Lachs, później restauracja Pod Łososiem, to jeden z symboli historii Gdańska. Obydwa lokale nie istnieją już od wielu lat, jednak gdański restaurator Arkadiusz Onasch postanowił wskrzesić ducha Wolnego Miasta Gdańska i w budynku przy ul. Szerokiej 52/54Mapka odtworzyć wytwórnię likierów oraz restaurację bazująca na dawnych gdańskich recepturach.



Arkadiusz Onasch jest właścicielem, działającej od 2019 roku w kamiennicy Pod Łososiem, restauracji Winne Grono. Teraz chce stworzyć spółkę celową, która kupi lokal Pod Łososiem.

Właśnie ruszyło badanie rynku inwestorów chętnych do zakupu udziałów w spółce mającej być właścicielem nieruchomości. Dzięki czemu każdy może stać się współwłaścicielem kawałka gdańskiej historii i jedynego lokalu, gdzie można będzie spróbować gdańskich napitków takich jak: machandel, pomeranzen, goldwasser czy krambambuli.

Der Lachs, czyli Pod Łososiem



- Nie był to jednak najszczęśliwszy czas na otwieranie tego rodzaju działalności. Już w marcu 2020 spadek naszych obrotów był znaczny, a kolejne obostrzenia spowodowały w końcu zamknięcie lokalu - opowiada Arkadiusz Onasch. - Nadmiar wolnego czasu postanowiłem wykorzystać na uruchomienie własnego historyczno-kulinarnego kanału filmowego oraz odtworzenie receptur gdańskich likierów z wytwórni Der Lachs, przy ul. Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórnia Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Arkadiusz Onasch chce odtworzyć istniejącą przez kilkaset lat gdańską wytwórnię wódek i likierów.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
  • Od 1598 roku działała wytwórni Der Lachs przy Breitgasse 52 - czyli w miejscu, w którym przez 44 lata mieściła się restauracja Pod Łososiem.
Początkowo ciekawostki historyczne publikowane były na stronach internetowych restauracji Winne Grono. Jednak zagłębiając się w historię miejsca, w którym prowadził działalność, pan Arkadiusz coraz częściej myślał o odtworzeniu klimatu miejsca związanego od wieków z historią Gdańska.

Tradycja goldwassera w Gdańsku sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów. W 1704 roku jego potomkowie przenieśli ją do kamienicy o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś na dzisiejszej ul. Szerokiej.

Jego trunek - goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki jadalnego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj. Złota gdańska wódka była też wizytówką działającej tutaj Restauracji Pod Łososiem, którą od 1976 do 2019 roku prowadziła rodzina Robakowskich.

Machandel był popularniejszy niż goldwasser



- Dzięki tropom jakie podsunęły mi badania prof. Andrzeja Januszajtisa udało mi się odtworzyć kilka starych gdańskich receptur. Nie każdy wie, że goldwasser to nie był najpopularniejszy alkohol w Gdańsku. To miejsce zajmował zapomniany już machandel, praprzodek ginu. Jego twórca menonita Piotr Stobbe oklejał charakterystyczne butelki napisem: gdański trunek narodowy. Pity w charakterystyczny sposób z wędzoną śliwką, czasem starzony w dębowych beczkach był dla Gdańska tym, czym guinness dla Dublina. Był najpopularniejszym mocnym alkoholem w Gdańsku do XIX w. - opowiada Onasch. - Podczas odtwarzania receptur, ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ich składniki ziołowe nie są dobrane przypadkiem czy tylko dla smaku - są to zioła wspomagające układ trawienny. Zresztą wiemy, że menonita Ambroży Vermollen był bardziej fitoterapeutą, niż gorzelnikiem.

Picie machandla.

Pan Arkadiusz odtwarza też inne gdańskie trunki. Likier pomarańczowy, zwany pomeranzen, który do II wojny światowej był drugim co do w wielkości sprzedaży i bardzo rozpoznawalnym wyrobem Fabryki Likierów Pod Łososiem. Innymi jest elektorówka, czy brzmiąca bardzo egzotycznie ziołowa nalewka krambambuli. Popularna dawniej głównie wśród młodych ludzi.

- Wszystkie te gdańskie trunki chcemy produkować w odtworzonej właśnie Restauracji Pod Łososiem. W jednej sali mają stać alembiki, tak aby można było zobaczyć na własne oczy jak produkuje się gdańskie trunki - tłumaczy Arkadiusz Onasch. - Oczywiście działać będzie też restauracja, w której podawane będą potrawy regionalne z lokalnych produktów.

Inwestycja w gdańską historię



Właśnie ruszyła sprzedaż udziałów w spółce Pod Łososiem. Minimalne zaangażowanie kapitałowe od 10 tys. zł. Całość pozyskanego kapitału ma być przeznaczona na zakup nieruchomości, która wyceniana jest na ok. 7,6 mln zł.

- Spodziewany wzrost wartości w czasie 10 lat: 50-100 proc., przy utrzymaniu trendu cen. Spółka będzie też wypłacała dywidendy od zaangażowanego kapitału - tłumaczy Arkadiusz Onasch - Nie pieniądze są tu jednak najważniejsze. Inwestor zyskuje prawo własności starogdańskiego lokalu restauracyjnego, o wielowiekowej tradycji. Staje się tak naprawdę współudziałowcem części naszej lokalnej historii. Nie chciałbym wypuścić takiego lokalu z rąk gdańszczan - takich miejsc w Polsce jest raptem kilka. A nie mamy gwarancji, że inny, nowy właściciel nie urządzi tu luksusowego butiku. To nie tylko niezły interes dla inwestorów, to także misja mająca na celu pielęgnowanie historii naszej małej ojczyzny.

Miejsca

Opinie (338) ponad 20 zablokowanych

  • To nie jest dobry alkohol. Smak dziwny. (3)

    Co z tego że gdanski

    • 17 9

    • No (2)

      To zapraszam na jednego.

      • 2 7

      • ty juz zapraszasz kazdego. chodzi o sciepe na to picie? (1)

        czy moze jestes niedopity?

        • 4 2

        • Upije i obudzisz sie z "udziałami" :D

          • 3 1

  • (3)

    z Palikotem założyć spólkę

    • 16 2

    • ?? (1)

      do zakupu nieruchomości. To piwowar i gorzelnik - tu współpracy nie wykluczam.

      • 3 5

      • i pijak

        • 2 3

    • Palikot robi interesy. A nie takie coß..

      • 1 1

  • Marka,,Goldwasser" i ,,Machandel" są zastrzeżone! (4)

    Starogdańskie alkohole pod nazwami, o których jest mowa mają zastrzeżenia własności i są w posiadaniu niemieckiej firmy. Jeszcze w latach 90-tych Starogardzki Polmos produkował podróbkę,,Goldwassera" i skończyło się na wokandzie sądowej, oczywiście z nakazem wstrzymania produkcji lub zmianą nazwy trunku... Po drugie, sztuką prawdziwego ,,Goldwassera" był fakt, że płatki złota pływały ,unosiły się w likierze jako jednolita substancja. W polskich próbach odtworzenia tego zjawiska, nigdy nie udało się dokonać! I za każdym razem trzeba było potrzasnąć flaszką, by te mieniły się w likierze. O tych zawiłościach przecież prof.A.Januszajtis wie i nie wierzę, by tak szybko połknął haczyk na produkcje czegoś, czego nam w myśl prawa , nie wolno bez licencji produkować! Samo posiadanie restauracji vel ,,Der Lachs" nie daje takich przywilejów!

    • 32 1

    • 100% prawda !!!!

      • 12 1

    • Taa (1)

      Zrobi lepszy w smaku tańszy od niemieckiego ulepa i sprzeda. Nikt nie kupi ulepa niemieckiego juz nigdy.

      • 5 3

      • Przykro mi

        Taniej nie jesteśmy w stanie wyprodukować. To jest likier kraftowy, hand made, oparty na prawdziwych ziołach, bez gliceryny i chemicznych aromatów identycznych z naturalnymi.

        • 4 7

    • Pan profesor

      Wskazał tropy do receptur. Nie jest zaangażowany w przedsięwzięcie. Zastrzeżone są wzory etykiet, nie nazwy. Goldwasserów producentów jest kilku na świecie, ostatnio był nawet robiony przez firmę ze Straszyna, a bywał nawet produkowany w Porugalii. Nadal produkowany jest w Niemczech z napisem: "original danziger".

      • 10 5

  • Ten Arkadiusz Onasch zmienił nazwę starej restauracji na "Winne Grono". (10)

    Opowiada bzdury. Zbiera forsę. Będzie nowe Amber Gold.

    • 37 6

    • Znałem jako Onasza. (1)

      • 9 3

      • Hmm

        Nic o tym nie wiem

        • 4 6

    • Przez kilkaset lat lokal po polsku i niemiecku nazywał się Pod Łososiem. (2)

      Pan Onasch zmienił nazwę, a teraz opowiada bajkę o nowej amber gold.

      • 26 1

      • Probiernia tak

        Kamienica tak się nazywała. Od niej nazwę wzięła fabryka likierów do 1945 i restauracja w latach 1976-2019. Chcemy przywrócić probiernię pod tą nazwą.

        • 3 7

      • Twoje stwierdzenie byłoby prawdziwe gdyby obecny najemca miał cokolwiek wspólnego z restauracją Pod Łososiem. Podpowiem nie ma, prowadził Winne Grono na ul Kopernika i jak zwolnił się lokal na Szerokiej to przeniósł swoją restaurację. Ot cała historia.

        • 5 2

    • Lokal już raz sprzedał za 10 mln (2)

      • 9 2

      • Odkupi za wiecej za nie swoje. Tak sie robi biznesy drodzy Państwo! (1)

        • 5 1

        • troche jak w gdansku z Zurawiami

          • 3 2

    • Znamy pochodzenie (1)

      W końcu to syn PRL-wskiego Milicjanta który w latach 80 internował ludzi na terenie Starogardu Gdańskiego.Można przeczytać o tym na stronie IPNu.Wystarczy wpisać Ryszard Onasch Starogard Gdański

      • 0 0

      • Czyli kumpel Owsiaka. Zomowskiego pomiotla.

        • 1 0

  • Jak wasser to jestem na TAK

    • 2 3

  • d**ilizm ludzki nie zna granic. (16)

    "Odtworzyć ducha Wolnego Miasta Gdańska". Czyli co? Głosować na Hitlera? Zaatakować Pocztę Polską? Wywieźć Polaków do Stutthofu?

    • 37 14

    • (9)

      Hitler nie kandydował w WMG,Pocztę Polską zaatakwano 1 września a pierwszych Polaków wywieziono do Stutthofu 2 września .1 września 1939 proklamowano likwidację WMG i przyłączenie tych terenów do 3 rzeszy niemieckiej.Czyli to pierwsze nigdy nie miało miejsca w WMG a oba wydarzenia pozostałe działy się formalnie na terenie 3 rzeszy.

      • 10 7

      • (1)

        Wybory były formalnie w WMG na partię Hitlera głosowało najwięcej.

        • 11 3

        • Idąc tym tokiem rozumowania doszliśmy do wniosku ,że goldwasser to alkohol poniemiecki a ,że wymyślił go holender setki lat temu to nie powinno być istote bo po drodze w Gdańsku byli niemcy.Wszystko przed 1939 rokiem to niemcy.Może zaproponujesz zrównanie Gdańska z ziemią bo niemiecki był , może jeszcze zmiana nazwy czy herbu no i lokalizacja chyba też do zmiany no bo niemcy.Coś pominąłem ? może jeszcze auta , elektronikę .

          • 7 3

      • (6)

        Duch II Wolnego Miasta Gdańska był wybitnie antypolski, pocztowców polskich oraz mniejszość polską szykanowano długo przed 1 września 1939 r. W wyborach lat 30' większość niemieckich mieszkańców głosowała na partię nazistowską, Żydzi gdańscy byli zmuszani do opuszczenia miasta jeszcze przed wojną, a Säuberungsaktion była planowana długo przed formalnym powstaniem Stutthofu, więc tak, wskrzeszanie ducha II Wolnego Miasta Gdańska czy I Wolnego Miasta, którego powstanie doprowadziło Gdańsk do kompletnej zapaści ekonomicznej jest d**ilizmem i elementarnym brakiem wiedzy. Co innego wskrzeszanie tradycji dawnego Gdańska. Wyczulam na dobór słów piewcy Wolnego Miasta.

        • 9 2

        • WMG to były epizody w historii Gdańska,

          • 2 1

        • (4)

          Wyczulam na douczenie się ." Głosować na Hitlera? Zaatakować Pocztę Polską? Wywieźć Polaków do Stutthofu? te wydarzenia działy się po likwidacji WMG.Historia to zbiór faktów ! To co napisałeś o działaniach nazistów w okresie WMG to prawda ,gdańsk był pro nazistowski ale to dalej nie zmienia faktu ,że przytoczone powyżej zdarzenia nie miały miejsca formalnie w czasie trwania WMG.Duch WMG to też Polonia Gdańska i wielu z tej mniejszości niemieckiej.WMG to nie 100% zła , może 85% ale nie sto i trzeba pamiętać o tych 15%.Ks.Komorowski .Czyżewscy,Belwonowie,komisarz Biesiadecki oraz szereg Polskich różnych instytucji .

          • 1 3

          • (3)

            Wskrześmy zatem ducha 85% zła :D genialne, winszuję!

            • 1 1

            • Sobie powinszuj odporności na fakty i wielkiej demagogii.Nikt nie pisał o wskrzeszaniu tych 85% to Twoja osobista projekcja.Bardzo słaba prowokacja :(

              • 1 2

            • (1)

              A o wskrzeszeniu tych 15% nie pomyślałeś?od razu przyszło Ci do głowy te 85% ? hmm,ciekawe.

              • 1 2

              • Wskrześmy też ducha II Wojny Światowej. IIWŚ to nie 100% zła, może 85% i trzeba pamiętać o tych 15% kiedy nie wsadzanono ludzi do gazu, nie rozstrzeliwano w lesie i nie rozjeżdżano czołgami na wszystkich frontach świata. Ogólnie super, mega czasy i tak pozytywny duch, że nic tylko wskrzeszać.

                • 1 2

    • Duch Wolnego Miasta to też historia takich rodzin zamieszkujących Gdańsk od pokoleń jak Wika-Czarnowscy,Czyżewscy czy wiele innych.Więc może trochę ostrożniej z tym wrzucaniem wszystkich osób i wydarzeń do jednego wora zwanego faszyzm.Historia WMG to też historia miejscowej całej polonii a dla Ciebie WMG to tylko jak widać jedno.Polecam uzupełnienie wiedzy.

      • 7 5

    • (1)

      Jakoś niemiecki duch nie przeszkadza przy używaniu np.aut firmy mercedes,audi czy bmw a w czasie wojny wiele istnień ludzkich zabrały te firmy.Czym się różni goldwasser od audi,blaupunkta czy proszku persil ?

      • 10 2

      • Przeszkadza schwindel volkswagena. Dobry niemiecki schwindel.

        • 3 2

    • Nie wiem

      To jest treść od redakcji

      • 2 3

    • Dziękuję (1)

      Ciesze sie, że są tu w komentarzach osoby, dla których WMG, to nie tylko Hitler, ale i np. Napoleon ;)

      • 6 6

      • Małe epizody historii.

        • 4 2

  • Arkadiusz chce odtworzyć ducha Wolnego Miasta Gdańska. (10)

    Arkadiuszu nic nie wiesz o tym mieście. Nazywasz się Onasch. tak po niemiecku....

    • 24 12

    • Po naschemu.

      • 5 4

    • Pańskie kąśliwe (8)

      uwagi są mi zaszczytem. Polski nazizm i segregowanie ludzi w Polsce ze względu na nazwisko ma długą tradycję. Dlatego zmienili je Bolesław Leśmian czy Jan Brzechwa. Na szczęście Chopin przy swoim pozostał.

      • 7 9

      • (1)

        Skąd takie otumanienia?

        • 4 4

        • Po Jego goldsawerze.

          • 3 2

      • Lesmian i Brzechwa byli stryjecznymi bracmi rodu mojzeszowego. Babka nazywala sie Eisenbaum. . (2)

        W rodzie byli jeszcze Estera Sanderland i Isaam Lesman. Nazwiska zmieniali jak rekawiczki (jednorazowe). Chopena bym tu nie przywolywal, bo mial ci on nos orli, sokoli, prawdziwy narodowy, polski z lekka goralski ku wierchom spozirajacy. a nie dlugi, centkowany, krety.

        • 8 3

        • To Natenczas Wojski miał długi, centkowany, kręty... (1)

          • 5 1

          • Natenczas Wojski? Nie znam typa!

            • 6 1

      • to były pseudonimy literackie pod jakimi wydawali (1)

        Mogles jeszcze Bolesława Prusa dopisac ;)

        Lesmian i Brzechwa to rodzina.

        • 3 3

        • czyli Aleksander glowacki

          a lalka to inaczej taki szmaciany ludzik.

          • 1 1

      • Panie Onasch, pan się nie denerwuj

        Idź jeść bo sznycel pana oczekuje.

        • 0 0

  • (11)

    Za sam fakt zmiany nazwy restauracji "Pod Łososiem" na jakieś plebejskie "Winne Grono" temu pacjentowi powinno się wręczyć nagrodę w kategorii " Ćwok dekady ".
    Restauracja znana na całym świecie od dziesięcioleci pod nazwą "Pod Łososiem/ Der Lachs" została sprowadzona do kategorii podrzędnej kaszubskiej knajpy .
    To wygląda tak jakby jakiś "koneser motoryzacji" kupił sobie Bugatti Veyron i zainstalował sobie do niego hak holowniczy i instalację LPG.

    • 50 8

    • Racja

      Tylko nie z tą kaszubską knajpą.

      • 7 1

    • Ty tak serio? (1)

      Ta speluna może nazywać się pod zgniłym zębem i sprzedawać kebaby. Nikogo to nie obchodzi.
      I porównuj raczej toto do swego auta. Tak będzie adekwatnie buahahaha

      • 4 7

      • Chwalenie się swoją głupotą nie jest zbyt mądrym pomysłem. Obiekt istniejący od ponad czterech wieków , jeden z najbardziej rozpoznawalnych dla Gdańska zabytków z tysiącami turystów nazywasz speluną ? Nie powinieneś przyrównywać swojego pokoju w suterenie u mamy z takim zabytkiem.

        • 4 2

    • Miły Panie (5)

      Dziękuję za opinię pełną emocji. Cieszę się, że Panu zależy. Zapraszam do zakupu udziałów w Probierni Pod Łososiem.

      • 5 11

      • (3)

        Arkadiusz czy Arkadiusch?

        • 5 4

        • (1)

          Golas

          • 3 2

          • Golasch!

            • 3 1

        • akradius ;)

          • 4 1

      • Miły Panie.

        Zapraszam najpierw na przyspieszony kurs dot. budowania marki w biznesie a potem możemy porozmawiać o ew. inwestycjach w Pana biznes.
        Nikt , mający elementarne pojęcie o biznesie nie wpadłby na pomysł zmiany nazwy marki znanej w świecie na markę kojarzoną co najwyżej wśród Pana znajomych .
        Znam tę restaurację jak i jej byłego właściciela od wielu lat i wiem , kto w świecie znał ją pod byłą nazwą , wystarczyło popatrzeć na zdjęcia po lewej stronie wejścia do restauracji.
        Jakie osoby kojarzą Pana "Winne Grono" i z czym je kojarzą ?
        Restaurację "Pod Łososiem" kojarzono nie tylko z kuchnią , bo to nie była wyłącznie jadłodajnia tylko również zabytek z historią w nazwie.
        Na obecnym etapie rozwoju nie wróżę Panu świetlanej przyszłości .

        • 11 1

    • Cwok dekady- dobre.

      • 5 2

    • Pod Łososiem

      Zgadzam sie z przedmówca,nie wiem jakie były kulisy sprzedaży ,ale w życiu nie zmieniłabym nazwy "Pod Łososiem" na jakieś grono. Były tylko dwie tak "stare" z tradycjami restauracje w Polsce ,Wierzynek w Krakowie i łosoś w Gdańsku..Ostał się tylko Wierzynek. Wstyd!

      • 0 0

  • Trzymam kciuki !

    • 6 14

  • (3)

    Świat należy do ludzi pracowitych, z pasją i zaangażowaniem. Widzę w tym przedsięwzięciu rozmach, polot, ułańską fantazję, energię i serce. Powodzenia!

    • 12 19

    • Lokal już raz sprzedał za 10 mln, więc faktycznie pracowity

      • 9 2

    • Gdzie to widzisz? Sprecyzuj proszę. (1)

      • 2 0

      • Bo są do tańca i do różańca. Ja jestem łajzą, ofermą, złamasem a On jest great, divine!!!! Dobrze dla Niego. Popiół i diament. On jest diamentem!

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Hanna Kąkol

Od 1999 r. dyrektor zarządzający firmy Perfect Consulting, która powstała z jej inicjatywy. Działalność Perfect Consulting obejmuje usługi doradztwa personalnego oraz szkolenia interpersonalne. Firma specjalizuje się w stosowaniu oraz wdrażaniu narzędzi wspomagających zarządzanie kapitałem ludzkim. Ukończyła Zarządzanie i Marketing na WSAiB w Gdyni. Studia podyplomowe podjęła na kierunku Zarządzanie Zasobami Ludzkimi na Uniwersytecie Gdańskim. Jest również absolwentką studiów MBA w Gdańska...

Najczęściej czytane