• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?

Magda Mielke
17 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (223)
Ceny lodów poszły w górę. I nikt się chyba temu nie dziwi. Cen mrożonych słodkości nie mogła ominąć inflacja - wyższe są koszty półproduktów, rachunków za prąd czy wprowadzenie wyższej płacy minimalnej. Ceny lodów poszły w górę. I nikt się chyba temu nie dziwi. Cen mrożonych słodkości nie mogła ominąć inflacja - wyższe są koszty półproduktów, rachunków za prąd czy wprowadzenie wyższej płacy minimalnej.

Ile kosztują lody w Trójmieście? Rzemieślnicze, tradycyjne, włoskie, kręcone, wegańskie, o nietypowych smakach i sorbety. Lody to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie lato. Są idealnym deserem w upalny dzień - chłodzą i osładzają życie. Budki z lodami i lodziarnie z prawdziwego zdarzenia mijamy niemal "na każdym kroku", nic więc dziwnego, że czasem trudno obejść się smakiem i nie skusić na gałkę. A jakie są ceny lodów w Trójmieście w tym sezonie?






Jakie lody kupujesz najczęściej?

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie, uwielbiany niemal przez wszystkich. Rocznie produkuje się miliardy litrów tego przysmaku. Pogoda, która w ostatnich dniach nas rozpieszcza, sprawiają, że jeszcze chętniej sięgamy po ten słodki przysmak.

Ceny lodów w Trójmieście



Choć kolejki do lodziarni to nadal częsty widok, w tym sezonie sporo z nas dwa razy się zastanowi, zanim pozwoli sobie na tę słodką przyjemność. Pomimo że doskonale zdajemy sobie sprawę, jak bardzo zdrożały produkty spożywcze i jakie są ceny w sklepach, na widok cen lodów niektórzy przecierają oczy ze zdumienia. W ostatnim roku najbardziej podrożały produkty tłuszczowe, warzywa, owoce, nabiał i cukier. Te trzy ostatnie sygnalizują, że ceny lodów w tym roku musiały pójść w górę. Ile w tym sezonie zapłacimy za gałkę czy porcję tego lubianego deseru?

O ile podrożały lody w ciągu roku? O ile podrożały lody w ciągu roku?
- Koszty są coraz większe, ale cena porcji lodów nie może rosnąć w nieskończoność. Gaz poszedł w górę, energia, koszty pracownicze, dodatki do lodów, wafle droższe o 70 proc. Pistacje czy orzechy arachidowe skoczyły ze 120-130 do 280 zł/kg. Mamy lody po 7 zł za porcję, ale niektóre smaki np. pistacjowy, powinniśmy sprzedawać drożej, żeby wyjść na swoje - nawet za 12 zł. Już teraz ludzie narzekają na ceny, więc wolę tracić na pistacjach, a wyrównywać na innych smakach, np. na owocowych - mówi właściciel jednej z rzemieślniczych lodziarni w Gdańsku.

Włoskie gelato - gdzie zjemy i ile kosztują?



Nie trzeba podróżować aż do słonecznej Italii, aby zafundować sobie chwilę przyjemności z aksamitnym gelato. Na czym polega fenomen włoskich gelato? Są przede wszystkim bardzo kremowe i intensywne w smaku. Jest w nich zdecydowanie mniej powietrza niż w klasycznych lodach. W masie nie tworzą się również kryształki lodu, dzięki czemu są przyjemne w konsystencji.

Gelateria Italia to autorska pracownia cukiernicza na OsowejMapka, w której lody są produkowane według receptur włoskich mistrzów. Można tu uświadczyć lodów w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu), z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem.

  • Lody sprzedawane w Mamma Mia il Gelato Naturale nakładane są szpatułką i występują w wielu, kuszących smakach, które często są zmieniane.
  • Lody sprzedawane w Mamma Mia il Gelato Naturale nakładane są szpatułką i występują w wielu, kuszących smakach, które często są zmieniane.
  • Lody sprzedawane w Mamma Mia il Gelato Naturale nakładane są szpatułką i występują w wielu, kuszących smakach, które często są zmieniane.
  • Lody sprzedawane w Mamma Mia il Gelato Naturale nakładane są szpatułką i występują w wielu, kuszących smakach, które często są zmieniane.
Włoskich lodów spróbujemy też w Mamma Mia il Gelato Naturale na ŻabianceMapka. Mamma Mia zaprasza również do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu ZdrojowymMapka.

Palony karmel z solą himalajską, różany z płatkami prawdziwej róży, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi, zielona herbata ze świeżymi malinami i wodą jaśminową czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre smaki warte uwagi. Każdy znajdzie tu coś dla siebie - są lody wegańskie i bezglutenowe, spory wybór dotyczy także wafelków: są słodkie, zwykłe, kolorowe, małe i duże. A ile zapłacimy? Zwykłe smaki kosztują 7 zł za szpatułkę, smaki premium - 8 zł.


Również w lodziarni Latto Gelato można dostać lody, których nie powstydziłby się żaden Włoch. Są idealnie kremowe, aksamitne, głębokie w smaku, przygotowywane według tradycyjnych, włoskich receptur i oczywiście - nakładane łopatką. Packa kosztuje 7 zł (ok. 80 g).

- Latto Gelato to nasz autorski pomysł. Powstał z pasji do tworzenia prawdziwego włoskiego gelato. Chcemy stworzyć w Gdańsku miejsce, gdzie każdy przez chwilę będzie mógł się poczuć jak na Półwyspie Apenińskim. Dlaczego nasze gelato jest wyjątkowe? Bo nie korzystamy z gotowych baz lodowych. Każdy smak gelato i sorbetu jest unikalnym przepisem - podkreślają właściciele lodziarni.
  • Aksamitne, kremowe i bardzo intensywne w smaku - to wyróżnia lody w Latto Gelato.
  • Aksamitne, kremowe i bardzo intensywne w smaku - to wyróżnia lody w Latto Gelato.
  • Aksamitne, kremowe i bardzo intensywne w smaku - to wyróżnia lody w Latto Gelato.
  • Aksamitne, kremowe i bardzo intensywne w smaku - to wyróżnia lody w Latto Gelato.
  • Aksamitne, kremowe i bardzo intensywne w smaku - to wyróżnia lody w Latto Gelato.

Ceny lodów rzemieślniczych i naturalnych?



Ceny porcji lodów rzemieślniczych czy naturalnych zawsze należały do jednych z wyższych. W tym sezonie porcja tego przysmaku wynosi średnio 7-8 zł.

W lodziarniach Bosko - mieszczących się przy al. Jana Pawła IIMapka oraz przy Świętojańskiej 71 w Gdyni Mapka - jedna porcja kosztuje 7,5 zł i liczy sobie aż 120 g. Dodatkową złotówkę zapłacimy za słodki wafel (duński). Lokal słynie z dużego wyboru smaków, które często się zmieniają. W ofercie są też opcje fit, bez cukru czy wegańskie.

  • Lody Bosko
  • Cennik lodów Bosko
  • Lody Bosko
  • Lody Bosko
Znajdująca się na osiedlu Brabank, w pięknej okolicy nad Starą Motławą i w pobliżu Muzeum II Wojny ŚwiatowejMapka lodziarnia Ciepło Zimno codziennie produkuje własne lody na bazie naturalnych składników i produktów najwyższej jakości. W ofercie są również lody wegańskie. Za porcję (ok. 70 g) zapłacimy 6,5 zł.

W Paulo Gelateria za porcję lodów (60 g) zapłacimy 7 zł. Tyle samo wynosi koszt porcji lodów w Słonym karmelu. Z kolei w Miło.Mi porcja lodów kosztuje 8 zł (70 g), a 8,50 zł w przypadku opcji wegańskich.

Paulo Gelateria. Porcja lodów kosztuje 7 zł. Paulo Gelateria. Porcja lodów kosztuje 7 zł.

Lody tradycyjne. Ile kosztuje gałka lodów?



W Trójmieście jest kilka lodziarni, które istnieją od dziesięcioleci i znają je całe pokolenia. Nie można się zatem dziwić, że wciąż cieszą się one dużą popularnością.

Jednym z takich miejsc jest lodziarnia Miś. Założony przez Stanisława Stolarczyka w 1962 roku lokal przy ul. Sukienniczej stał się miejscem kultowym dla wielu gdańszczan. Dziś Misia w tym miejscu już nie ma, lodziarnia przeniosła się na Podwale StaromiejskieMapka i prowadzi ją - wraz z mężem - Małgorzata Czernichowska, wnuczka twórcy lodziarni.

Lodziarnia Miś w Gdańsku mieści się w innym miejscu niż kiedyś - przy Podwalu Staromiejskim. Na zdjęciu nowi właściciele: Małgorzata i Tomasz Czernichowscy. Zapewniają, że lody tworzone są wciąż według oryginalnej receptury. Lodziarnia Miś w Gdańsku mieści się w innym miejscu niż kiedyś - przy Podwalu Staromiejskim. Na zdjęciu nowi właściciele: Małgorzata i Tomasz Czernichowscy. Zapewniają, że lody tworzone są wciąż według oryginalnej receptury.
Mimo tak znaczących zmian, lody wyrabiane są wciąż według receptury Stolarczyka, czyli na bieżąco, wyłącznie z naturalnych składników. W szczycie sezonu, aby zjeść lody w Misiu, trzeba swoje odstać. Jeśli chodzi o smaki rządzą tu kultowe, sprawdzone propozycje, takie jak: truskawka, kakao, wanilia, cytryna, malaga, a jeden smak jest zawsze nowy. W tym sezonie za porcję lodów zapłacimy tu 7 zł.

Najstarsze trójmiejskie lodziarnie - od Misia po Mariolę Najstarsze trójmiejskie lodziarnie - od Misia po Mariolę
Lody naturalne, ale w dawnym, pamiętającym poprzednie dekady stylu podaje lodziarnia Znane Smaki przy ul. Tartacznej w centrum GdańskaMapka. Nazwa nie jest bez znaczenia - dostępne tutaj lody tworzone są na podstawie znanych i lubianych przez całe pokolenia gdańszczan receptur z legendarnej lodziarni Miś. Zresztą lokal prowadzi dawna załoga tamtej lodziarni. Eksperymentów smakowych tutaj nie znajdziemy, tylko twardą klasykę: wanilia, truskawka, karmel, cytryna, malaga, deser angielski, ajerkoniak, malina, kakao. Gałka kosztuje 5 zł.

  • Tyle za gałkę zapłacimy w Justynce
  • Cena za porcję lodów w cukierni Wenta
  • Ceny lodów w Grycanie
  • Ceny lodów w Grycanie
W zeszłym roku za gałkę lodów w większości przypadków trzeba było zapłacić od 5 do 6 zł. Jak jest w tym sezonie?


Świderki i lody włoskie - ile kosztują?



Od lat dużą popularnością cieszą się lody z automatu: amerykańskie, zwane też świderkami i lody włoskie (są bardziej napowietrzone od amerykańskich, przez co lżejsze i bardziej puszyste).

W budce przy ul. Świętojańskiej w GdyniMapka (obok Pizza Hut) sprzedawane są tzw. świderki w trzech rozmiarach do wyboru: za małe (150 g) zapłacimy 6,50 zł, średnie (200 g) kosztują 8 zł, a duże (250 g) - 9,5 zł.

  • Cennik lodów z automatu - Gdynia, ul. Świętojańska (obok Pizza Hut)
  • Ceny lodów z automatu - Gdańsk, ul. Długa.
  • Ceny lodów z automatu - Gdańsk, ul. Długa.
  • Ceny lodów z automatu - Gdańsk, ul. Długa.
Inny gdyński lokal - Skwerek Cafe - również ma w ofercie świderki i lody włoskie. Miniporcja kosztuje 8 zł, mała 10 zł, a duża 12 zł. Z kolei na ul. Długiej w GdańskuMapka lody świderski można znaleźć w cenach: 9-10,50 zł - mały i 12-13 zł - duży. Lody włoskie to koszt ok. 10,50 zł za mały i 13 zł za duży.

Dla porównania: w zeszłym roku za świderki najczęściej trzeba było zapłacić 7-9 zł za małą porcję lub 9-11 zł za dużą. Lody włoskie kosztowały zaś ok. 8 zł za małe i ok. 10 zł za duże.

Ranking 2022: najlepsze lodziarnie w Trójmieście Ranking 2022: najlepsze lodziarnie w Trójmieście

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (223)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Zbigniew Canowiecki

Prezes Zarządu „Pracodawców Pomorza”. Jest absolwentem Politechniki Gdańskiej. Doktorat uzyskał na Uniwersytecie Gdańskim.W latach 1981-2007 Prezes Zarządu i dyrektor giełdowej spółki „Centrostal S.A.”. Sprawował społecznie wiele funkcji m.in. Prezydenta Pomorskiej Izby Przemysłwo-Handlowej, Przewodniczącego Sejmiku Gospodarczego Województwa Pomorskiego, Przewodniczącego Pomorskiej Rady Przedsiębiorczości. Członek Polskiego Forum Akademicko-Gospodarczego w Warszawie...

Najczęściej czytane