• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rekordowe ceny łososia. Powodem chłód i dużo wolnego?

Robert Kiewlicz
30 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram. Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram.

Ceny norweskiego łososia biją kolejne rekordy. W ciągu ostatniego roku wzrosły one prawie dwukrotnie i jak podaje norweski urząd statystyczny wynosi obecnie 76,09 koron norweskich za kilogram. Jak ostrzegają lokalni przetwórcy długotrwały wzrosty cen surowca spowoduje wzrost cen na rynku i odczują go klienci końcowi. Tym bardziej, że Polska jest największym odbiorcą norweskiego łososia.


Gdzie kupujesz ryby?


Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy spożywają coraz więcej ryb. Spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg. Już odnotowano spadek konsumpcji łososi, dorszy i tuńczyków. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu cen surowców importowanych.

- Ogólnie cena łososia na rynku z pominięciem sezonowych fluktuacji ma tendencje wzrostową. Powodowane jest to stałym wzrostem globalnego popytu, wraz z marginalnym wzrostem podaży (produkcja łososia w Norwegii jest ściśle licencjonowana) - mówi Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Nie zapominajmy, że łosoś to żywy organizm i w przeciwieństwie do innych źródeł protein (kurczak, wieprzowina) wymaga długiego wzrostu (łosoś rośnie min. trzy lata zanim może zostać odłowiony) w bardzo nieprzewidywalnym środowisku (morzu), a więc podatny jest na wiele czynników zewnętrznych, które maja wpływ na jego populację.
To jednak nie jedyny powód dla nagłego wzrostu cen. Wpływ na to mają także warunki pogodowe oraz duża liczba dni wolnych w Norwegii w maju.

Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia. Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia.

- Ostatnio temperatury w Norwegii były przez całą wczesną wiosnę bardzo niskie - co miało wpływ na rośniecie ryb i tym samym dostępną ich ilość, a zatem, ceny. Nie zapominajmy, o takich dodatkowych ciekawostkach, które mogły wpłynąć na cenę, jak to, że maju w Norwegii była rekordowa ilość dni wolnych, które wpłynęły na małą ilość odławianego z farm łososia a wiec niższa podaż - komentuje Schomburg.
- Mamy do czynienia z gigantycznym wzrostem cen surowca. W krótkim czasie podrożał on o prawie 200 proc. Nawet konflikty na Bliskim Wschodzie nie spowodowały takich wzrostów na rynku - mówi Marcin Gniazdowski, prokurent spółki Almar. - Wprawdzie w maju było dużo dni wolnych w Norwegii, ale święta te są każdego roku. Wcześniej nie powodowały takich skoków cen. Tak samo nie mieliśmy do czynienia z jakimiś szczególnie niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Jak twierdzi Gniazdowski wzrost cen surowca powoduje gigantyczny spadek rentowności w branży rybnej. Gdzie łosoś stanowi 80-90 proc. kosztów. Powoduje to nie tylko utratę marży przez producentów, ale przekłada się także na wyższe ceny dla odbiorców końcowych.

- Tak wysokie ceny na pewno są problemem dla polskich przetwórni, chyba, że zabezpieczyły się one zawierając wcześniejsze kontrakty z norweskimi dostawcami. Długookresowe wzrosty cen surowca powodują wzrost cen na rynku, tym bardziej, że producenci łososia operują na niewielkich marżach - dodaje Schomburg.

Miejsca

Opinie (172) 9 zablokowanych

  • Tylko sklep rybny ,,Rybka" (9)

    Brzeźno

    • 70 16

    • dalej tam sprzedają kotlety pożarskie ?

      • 7 1

    • po ile kg tuńczyka? (1)

      bałtyckiego

      • 6 2

      • toć to w Bałtyku nie mieszka

        • 0 0

    • (2)

      I płatne pudełka jednorazowe ...

      • 5 5

      • jak ci żal 1zł to weź swój słoik

        • 6 4

      • jak chcesz za darmo to swoje przynieś

        • 4 3

    • (2)

      Drożyzna

      • 2 3

      • dla takich jak ty sa ostrygi z olowianki, ostatnio spory 'zrzut' byl

        • 4 1

      • mnie problem cen nie dotyczy

        a łosia można hodowlanego zjeść, 5 razy tańszy,
        smakuje beznadziejnie w porównaniu do atlantyckiego
        ale 5 razy tańszy

        • 1 0

  • Chemia czy też nie do końca? (22)

    Podobno łosoś norweski hodowlany to najgorsza jakościowo z ryb. Chciałbym przeczytać rzetelny artykuł na temat jakości ryb.

    • 177 14

    • panga to dopiero syfeks

      • 56 3

    • Jakieś dwa lata temu po zbadaniu norweskiego łasosia okazło się że w mięsie są metale ciężke. (6)

      Jak się okazało norweskie łososie z hodowli były karmione mączką rybną z łowionych w Bałtyku przez szwedów ryb.

      • 37 6

      • W tuńczyku , rekinie i innych drapieżnikach masz to samo (2)

        a pływają w oceanie...

        • 17 3

        • Kwestia wieku do jakiego dorastają - przez całe swe życie odkłada się im chemia w ciele... (1)

          Spory tuńczyk = tablica Mendelejewa.

          • 13 2

          • człowiek potrzebuje tablicy mendelejewa do prawidłowego rozwoju

            całej

            • 1 0

      • Nie 2 lata temu, tylko 7-8 lat temu.

        • 6 2

      • Bo metale cieżkie kumulją się w tkanakch, wątrobie. Po to wymyślono normy metali w rybach, żeby je przestrzegać. (1)

        • 2 2

        • a jak taka ryba ma tego przestrzegać?

          to nie takie proste być rybą

          • 2 0

    • Nie ma sensu czytać artykułów (2)

      Lepiej docierać do wyników badań i publikacji naukowych.
      Niedawno np. był artykuł, że dramat z jakością produktów bo aż ileś tam procent coś tam - a po przeczytaniu wyników badań okazało się, że 95% problemów dotyczyło drobnych błędów na etykietach a poważnych uchybień z jakością było tylko kilka na kilkaset próbek.
      Ma się szczęście, jeśli artykuł w prasie to tylko manipulacja - najczęściej to po prostu ordynarne kłamstwo, dlatego ja już od dawna nie czytam żadnych gazet, nie oglądam wiadomości itp.
      Szkoda czasu i nerwów.

      • 37 3

      • grunt ze czytasz trujmiasto (1)

        cala prawda cala dobe

        • 8 1

        • i z hómorem

          z móchómorem

          • 1 0

    • zgadza się (1)

      Norweski hodowlany to szajs i jeszcze tyle za to trzeba płacić...

      • 21 9

      • a to mowa o hodowlanych jest? bo ja myślałem, że o dzikich

        • 0 0

    • obywatel

      Chyba tak, ceny, jakość dramat, gdzie te czasy jak kota karmiłem m.in. Dorszem i też miał dosyć;-)

      • 17 1

    • I tak bys niezrozumiał skoro niepotrafisz sam poszukac w internecie. (1)

      Ale nawet dla takich jak ty ale i dla emerytów były reportaże telewizyjne.Tego tez nie widziałeś.
      Były reportaże śledcze z ukrytą kamerą.pokazujące jak są hodowane jakie choroby mają hodowlane i jak sa produkowane .

      • 7 5

      • polska trudny języka - ciężko było w szkole zapamiętać pisownię „nie” z czasownikami

        • 11 0

    • na yt,zobacz są artykuły

      • 2 0

    • że syf to bym nie powiedział

      ale nie ma tyle tłuszczy Omega 3 co łosoś dziki. W organizmie tych zwierząt te tłuszcze pochodzą ze spożywania przez nie alg. Jak jest karmiony jakąś mączką to jego wartość spada.

      • 3 5

    • Ja mam w sobie tyle metali ciężkich

      Że ledwo chodzę i bramki na lotniskach piszczą

      • 6 0

    • film z YT "cala prawda o rybach" mowi prawde

      • 8 1

    • Od Norwegów?

      Niedoczekanie. Pakt milczenia.

      • 6 0

    • Najgorsza ryba to łosoś.

      Wpisz w wyszukiwarkę : fląder nie jadam

      • 1 1

  • bieda (3)

    Co za różnica i tak nie nie stać.

    • 28 12

    • To się ciesz (2)

      bo łosoś norweski obecnie jest najbardziej toksyczną żywnością jaka jest dopuszczona do sprzedaży na terenie UE. W Norwegii i tu gdzie mieszkam mało kto je ryby hodowlane, a miejscowi często mnie ostrzegają, żeby ich nie jeść.

      • 5 1

      • A na hambuksy chodzisz i cię stac? To zastanów sie i przelicz kaskę a okaże sie za na łososia spokojnie cię stać i jeszcze zaoszczędzisz i będziesz zdrowszy

        • 0 0

      • A co do bzdur o toksycznośći łososia - jakośc dzieki zdrowemu łososiowi norweskiemu Skandynawi są zdrowi a my Polacy jakoś nie bo wpie.....my mięcho

        • 0 0

  • Biedronka zawsze niskie ceny (5)

    Łosoś z biedry polecam z promocji

    • 11 42

    • jak ceny wysokie to nie kupować przez jakis czas i ceny obniżą (4)

      • 11 0

      • obniżą tyle tylko ile mogą czyli zmniejszą marżę (3)

        potem jeśli ludzie nie będą kupować to przestaną sprzedawać. Producent też nie zmniejszy ceny poniżej kosztów

        • 4 3

        • producent nie, ale markety mogą (2)

          odbiją sobie na innych towarach

          • 3 1

          • poniżej marży? Nie odbiją sobie bo nikt nie chodzi do marketu tylko po rybe (1)

            i coś ekstra. Z reszta jak coś jest drogie a marża mała to za wiele i tak się nie da obniżyć bo sie nie opłaci

            • 1 0

            • jadam tylko tanie rzeczy

              to moje kryterium

              • 0 0

  • Wzrosną ceny to nie będę kupował (23)

    tego karmionego chemią norweskiego Łososia, dają mu karmę z barwnikiem aby miał taki kolor...

    • 100 7

    • (5)

      A jakie zdrowe ryby polecasz? Wszystko to samo.

      • 1 2

      • śledź, sardynka, szprot (2)

        tych ryb się nie hoduje, jedzą sobie algi i są zdrowe

        • 10 1

        • (1)

          a to spoko. Saur neptun ostatnio dostarczył sporo "alg" dla naszych rybek. Nie wspomne o iperycie i innych beczkach w bałtyku. Może sie mylę ale hodowlany łosoś
          (i inne ryby) przechodzą chociaz jakiekolwiek testy jakości

          • 3 1

          • saur nie dostarczył nawet promila tego co do morza walą ryby

            co innego gdyby oczyszczalni w ogóle nie było to lokalnie mielibyśmy spory syf.

            • 1 3

      • (1)

        Sledzie z fukuszimy.

        • 0 0

        • można jeść, nic im nie jest

          • 0 0

    • (16)

      ten "groźny barwnik" to karoten - jest w dużych ilościach w każdej marchewce

      • 21 1

      • (1)

        tak tak to karoten hihi. Jeszcze napisz, że łososie jedzą marchewki :)

        • 7 7

        • Dokładnie tak - to tylko astaksantyna.

          • 5 0

      • (2)

        a wiesz ze ryby jedzą łubin? jak świnki

        • 6 0

        • Ale karpie :) (1)

          • 1 0

          • karpie to kartofle z pola wyciągają

            potem smakują same jak placki ziemniaczane

            • 0 0

      • (10)

        @Maciej, skoro jesteś specjalistą odnośnie chowu ryb, poprosimy o informację czym żywi się łososie. Dziękuję z góry.

        • 4 0

        • (8)

          paszą, która składa się ze zmielonych resztek zwierzęcych (kości, chrząstki) z dodatkiem barwników, antybiotyków, jedzą też własne odchody bo w klatkach jest tak ciasno, że trudno o wymianę wody, żrą też pewnie martwe padłe ryby, które gniją w tych klatkach kilka miesięcy bo chyba nie sądzisz, że ktoś je usuwa?

          • 11 4

          • Główny składnik karmy to mączka rybna, nie żadne zmielone kości i chrząstki.

            Ryby drapieżne słabo przyswajają białka nie pochodzące od innych ryb. Stąd rabunkowe połowy tzw. paszowe, m.in. na Bałtyku. I to jest największe zło tak naprawdę.
            Co do antybiotyków - nie wiem, ale wydaje mi się to prawdopodobne.
            Co do hormonów - jak wyżej.
            Z tymi odchodami to owszem, dość obrzydliwe, ale nieprawda.
            Gdyby miały tak, źle jak piszesz, to by zdychały i nie rosły :)

            • 6 1

          • Co za bzdury (3)

            Nie wiem, skąd ludzie biorą takie wyobrażenia o świecie. Ryby łososiowate są dość delikatne i żeby móc je hodować należy zapewnić im warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, czyli np. duży przepływ wody. Jeśli go nie ma, to ryby... umierają. I hodowlę diabli wzięli. Ryby nie są koprofagami. W każdej hodowli martwe osobniki usuwa się jak najszybciej, żeby nie stanowiły zagrożenia dla żywych. Np. żeby nie przenosiły chorób, bo wtedy ryby... umierają! Ryby łososiowate nie są kanibalami.
            Ludziom się wydaje, że filmik na YT nakręcony przez nie wiadomo kogo czyni z nich znawców tematu.

            • 7 3

            • pooglądaj jak wyglądaję te klatki (1)

              to nie jest taka hodowla jak myślisz niby jak usuwają marte ryby?

              • 2 1

              • każde zwierzęce ciało w wyniku rozkładu produkuje gazy

                te gazy wyrzucają ciało na powierzchnię już po kilku dniach. W moim akwarium taka rybka po 2 dniach była już pod lustrem wody, nadal bez zewnętrznych oznak zepsucia. Inne ryby ją podgryzały, natomiast nie wiem jak to jest u łososi.

                • 0 0

            • martwa ryba wypływa na powierzchnię do góry brzuchem... nigdy w życiu nad jeziorem nie byłeś?

              • 0 0

          • Jesteś w błędzie wszystkie kości i chrząstki są zmielone i dodawane do różnych pasztetowych i pasztetów. Miam , miam .Lubię paszetową.

            • 0 0

          • Mniam

            Smacznego lososia. Skoczendo Oliwy na pstaga albo okonka pod Elblagiem

            • 0 0

          • Może jeszcze do tego dodać że te g*wna których ryby nie zjedzą, lądują na dnie. Ciekawe co tam musi sie dziać po kilkudziesięciu latach.

            • 0 0

        • Kiedyś oglądałem ( cały) film o hodowli łososia w Norwegii i wiecie czym to jest niędzy innymi karmione.Wszyscy tutaj znawcy a tego nie wiedzą. Więc wam powiem , to odpowiednio spreparowana kukurydza.Ile prawdy na tym filmie to nie wiem.

          • 0 0

  • Rybka z fiordów (11)

    Niezłe kity.Po pierwsze na farmach łososia w Norwegii nikt nie trzyma ryb 3 lata.Łosoś jest faszerowany karmą z sterydami i bardzo szybko rośnie.Mało który norweg je te ryby.Sami wola kupić rybę z Atlantyku. A w majowe święta produkcja idzie pełną parą.Wiem bo pracuje na takiej fermie.I radze zjeść sobie karasia z błotka niż te super rybki.Pozdrawiam

    • 152 7

    • (8)

      Zwierze hodowlane tym się różni od dzikiego, że jest najedzone do syta, leczone i zadbany jest jego dobrostan (np. temperatura). Dlatego tak szybko rośnie.

      • 10 19

      • (1)

        I sterydy :)

        • 14 7

        • i modyfikacje genetyczne

          wszystko jest w internecie - wystarczy poszukac
          i nie opisuja tego janusze tylko autorytety w swojej dziedzinie, jest kilka ciekawych filmow dokumentalnych ale niektorych nie przekonasz, kupuja g...o w cenie zlota i sie ciesza.....

          • 6 3

      • Aha (2)

        I pozwala mu się poleżeć na leżaczku i popłynąć na lagunę. Wtedy jest szczęśliwy i najsmaczniejszy. Tak właśnie działa biznes, sam widziałem.
        Karmienie antybiotykami, sterydami i innym świństwem wspomagającym wzrost to mity.

        • 11 5

        • Zapominles dodac o dodawanej chemii pokroju cyklonuB ktora powoduje deformacje genetyczne tych ryb tylko ze tego nie widzisz bo (1)

          • 1 3

          • taaa cyklonu B ahahaha

            bo zła chemia musi być pokroju cykklonu B

            • 0 1

      • Nie do końca prawda. (1)

        Dobrostan, z grubsza ok, ale:
        temperatura może być tylko regulowana w hodowlanych obiegach zamkniętych, półotwartyh, bądź awaryjnie w innych hodowlach śródlądowych przy użyciu ciekłego tlenu (w bardzo niewielkim zakresie i krótkookresowo; np. hodowle pstrąga).
        W przypadku hodowli sadzowej raczej nikt (poza Bogiem) nie reguluje temperatury w fiordach czy zatokach morza :)

        • 5 1

        • bozia też nie bo jej niema

          • 9 8

      • Ekologczznie jest jeść łososia z hodowlii dobrych. Sa nawet takie hodowle które mają certyfikaty - jest nią Mowi. Dzieki temu ze jemy łososia hodowlanego pozwalamy temu dzikiemu odrodzić się I to waśnie działania proekologiczne

        • 0 0

    • Dlatego nie jem żadnych ryb, bo łososie i pangi są chyba najbardziej naszprycowane tym nie mniej niż kurczaki

      • 5 0

    • A skąd ty to wiesz? pracujesz na takiej farmie? Tak się składa że mój szwagier pracuje. I wiesz co, zachwala te ryby!

      • 0 0

  • Niech sami jedzą to gó..o

    • 80 7

  • (2)

    200% wzrost ceny w ciągu jednego roku to po prostu spekulacja.Podobnie było swego czasu z cukrem,gdy kilka firm zmonopolizowalo handel tym towarem

    • 81 1

    • I z masłem ostatnio...

      • 6 0

    • A Nasze cukrownie zarżnięto. Kiedyś byliśmy 3 producentem cukru na świecie.

      • 0 0

  • Antybiotyki zdrożały

    • 91 1

  • polecam filmiki na youtube na temat "zdrowego" lososia:)! (6)

    • 63 3

    • wdziałem -

      SZOK

      • 6 0

    • Elo (2)

      Zalecam zweryfikować swoją wiedzę o farmach - nie każda tak wyglada - tak jak nie każda hodowla mięsa jest zła Pzdr

      • 2 2

      • dokładnie tak (1)

        sam mam w rodzinie producenta świń - klikaset sztuk. Wuj przy mnie robił sztuczne oddychanie nowo narodzonemu warchlaczkowi który nie oddychał. Mnie by to brzydziło. Gość na prawdę opiekuje się tymi zwierzętami, to nawet trudno hodowlą nazwać.

        • 3 1

        • Robił sztuczne oddychanie, bo każda duża świnia to kilka stów

          Koleś ratował swój przyszły zarobek, a nie ratował życie z żalu nad warchlaczkiem, którego potem i tak chętnie wyśle na rzeź.

          • 3 1

    • A ja polecam udanie się po zdrowy rozum. Jeśli ktoś wierzy w jakieś bzdury z telewizji to słabo mi. A słyszeliście ze w latach 70. ponoć pomidory były rakotwórcze? A okazuje się ze jednymi z najzdrowszych produktów!

      • 0 0

    • łosoś łososiowi nierówny a filmikom nie wierz bo za daleko nie ujedziesz . Jedz dobrego łososia norweskiego !

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Justyna Kowalczyk

Prezes zarządu OptiWay Biuro Rachunkowe Sp. z o.o.. Absolwentka Wydziału Finansów i Rachunkowości...

Najczęściej czytane