• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rekordowe ceny łososia. Powodem chłód i dużo wolnego?

Robert Kiewlicz
30 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram. Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram.

Ceny norweskiego łososia biją kolejne rekordy. W ciągu ostatniego roku wzrosły one prawie dwukrotnie i jak podaje norweski urząd statystyczny wynosi obecnie 76,09 koron norweskich za kilogram. Jak ostrzegają lokalni przetwórcy długotrwały wzrosty cen surowca spowoduje wzrost cen na rynku i odczują go klienci końcowi. Tym bardziej, że Polska jest największym odbiorcą norweskiego łososia.


Gdzie kupujesz ryby?


Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy spożywają coraz więcej ryb. Spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg. Już odnotowano spadek konsumpcji łososi, dorszy i tuńczyków. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu cen surowców importowanych.

- Ogólnie cena łososia na rynku z pominięciem sezonowych fluktuacji ma tendencje wzrostową. Powodowane jest to stałym wzrostem globalnego popytu, wraz z marginalnym wzrostem podaży (produkcja łososia w Norwegii jest ściśle licencjonowana) - mówi Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Nie zapominajmy, że łosoś to żywy organizm i w przeciwieństwie do innych źródeł protein (kurczak, wieprzowina) wymaga długiego wzrostu (łosoś rośnie min. trzy lata zanim może zostać odłowiony) w bardzo nieprzewidywalnym środowisku (morzu), a więc podatny jest na wiele czynników zewnętrznych, które maja wpływ na jego populację.
To jednak nie jedyny powód dla nagłego wzrostu cen. Wpływ na to mają także warunki pogodowe oraz duża liczba dni wolnych w Norwegii w maju.

Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia. Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia.

- Ostatnio temperatury w Norwegii były przez całą wczesną wiosnę bardzo niskie - co miało wpływ na rośniecie ryb i tym samym dostępną ich ilość, a zatem, ceny. Nie zapominajmy, o takich dodatkowych ciekawostkach, które mogły wpłynąć na cenę, jak to, że maju w Norwegii była rekordowa ilość dni wolnych, które wpłynęły na małą ilość odławianego z farm łososia a wiec niższa podaż - komentuje Schomburg.
- Mamy do czynienia z gigantycznym wzrostem cen surowca. W krótkim czasie podrożał on o prawie 200 proc. Nawet konflikty na Bliskim Wschodzie nie spowodowały takich wzrostów na rynku - mówi Marcin Gniazdowski, prokurent spółki Almar. - Wprawdzie w maju było dużo dni wolnych w Norwegii, ale święta te są każdego roku. Wcześniej nie powodowały takich skoków cen. Tak samo nie mieliśmy do czynienia z jakimiś szczególnie niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Jak twierdzi Gniazdowski wzrost cen surowca powoduje gigantyczny spadek rentowności w branży rybnej. Gdzie łosoś stanowi 80-90 proc. kosztów. Powoduje to nie tylko utratę marży przez producentów, ale przekłada się także na wyższe ceny dla odbiorców końcowych.

- Tak wysokie ceny na pewno są problemem dla polskich przetwórni, chyba, że zabezpieczyły się one zawierając wcześniejsze kontrakty z norweskimi dostawcami. Długookresowe wzrosty cen surowca powodują wzrost cen na rynku, tym bardziej, że producenci łososia operują na niewielkich marżach - dodaje Schomburg.

Miejsca

Opinie (172) 9 zablokowanych

  • oby ta ryba staniała

    ponieważ łosoś MOWI jest genialny w smaku i baaardzo zdrowy

    • 0 0

  • ludzie nie trujcie się łososiem (3)

    na Planet+ był dokument o łososiach hodowanych w klatkach, mięso badane w laboratorium wykazało bardzo wysokie stężenie toksyn. Niech Norwedzy sami to jedzą

    • 1 0

    • A wiesz że farma farnie nie jest równa? Patrz na certyfikaty i wartości odżywcze i dla zdrowia jedz łososia norweskiego

      • 0 0

    • Osłabiają mnie ludzie co wierzą w jakieś g...o wyprodukowane w TV. Poporoszę o sprawdzenie definicji "film dokumentalny" i już po krzyku

      • 0 0

    • Jeeezuuu! naprawdę swą mądrość czerpiesz z materiału przygotowanego na zlecenie! Poza tym spradź kiedy ten film był produkowany i kto jest jego producentem ! Wtedy może cos zrozumiesz

      • 0 0

  • Norweski łosoś to sama chemia. Lepiej obejrzyjcie filmy dokumentalne jak wyglądają (5)

    ich farmy. Za darmo bym nie tknął - to nie to co kiedyś.

    • 12 2

    • Ja nie musze bzdur oglądać a na dodatek w to wierzyć. Wole zjeść łososia z dobrej hodowli najlepiej z fabryki z Duninowa

      • 0 0

    • (2)

      Te filmy to tak naprawdę jeden film, który obnażał 2 nieuczciwych hodowców. Ten film jest sprzed 7-8 lat i od tamtej pory normy zaostrzono bardzo mocno.

      • 4 3

      • Ty się kieruj lepiej rozumem, ale cóż nie jesz łososia norweskiego to mózg jest mało odżywiony

        • 0 0

      • bzdury filmiki w necie mnie nieiteresują tylko reportarze telewizyjne a te sa aktualne

        • 0 1

    • O, widzę głos w dyskusji od rybaka mordującego foki.

      • 0 3

  • Rybka z fiordów (11)

    Niezłe kity.Po pierwsze na farmach łososia w Norwegii nikt nie trzyma ryb 3 lata.Łosoś jest faszerowany karmą z sterydami i bardzo szybko rośnie.Mało który norweg je te ryby.Sami wola kupić rybę z Atlantyku. A w majowe święta produkcja idzie pełną parą.Wiem bo pracuje na takiej fermie.I radze zjeść sobie karasia z błotka niż te super rybki.Pozdrawiam

    • 152 7

    • (8)

      Zwierze hodowlane tym się różni od dzikiego, że jest najedzone do syta, leczone i zadbany jest jego dobrostan (np. temperatura). Dlatego tak szybko rośnie.

      • 10 19

      • Ekologczznie jest jeść łososia z hodowlii dobrych. Sa nawet takie hodowle które mają certyfikaty - jest nią Mowi. Dzieki temu ze jemy łososia hodowlanego pozwalamy temu dzikiemu odrodzić się I to waśnie działania proekologiczne

        • 0 0

      • Aha (2)

        I pozwala mu się poleżeć na leżaczku i popłynąć na lagunę. Wtedy jest szczęśliwy i najsmaczniejszy. Tak właśnie działa biznes, sam widziałem.
        Karmienie antybiotykami, sterydami i innym świństwem wspomagającym wzrost to mity.

        • 11 5

        • Zapominles dodac o dodawanej chemii pokroju cyklonuB ktora powoduje deformacje genetyczne tych ryb tylko ze tego nie widzisz bo (1)

          • 1 3

          • taaa cyklonu B ahahaha

            bo zła chemia musi być pokroju cykklonu B

            • 0 1

      • (1)

        I sterydy :)

        • 14 7

        • i modyfikacje genetyczne

          wszystko jest w internecie - wystarczy poszukac
          i nie opisuja tego janusze tylko autorytety w swojej dziedzinie, jest kilka ciekawych filmow dokumentalnych ale niektorych nie przekonasz, kupuja g...o w cenie zlota i sie ciesza.....

          • 6 3

      • Nie do końca prawda. (1)

        Dobrostan, z grubsza ok, ale:
        temperatura może być tylko regulowana w hodowlanych obiegach zamkniętych, półotwartyh, bądź awaryjnie w innych hodowlach śródlądowych przy użyciu ciekłego tlenu (w bardzo niewielkim zakresie i krótkookresowo; np. hodowle pstrąga).
        W przypadku hodowli sadzowej raczej nikt (poza Bogiem) nie reguluje temperatury w fiordach czy zatokach morza :)

        • 5 1

        • bozia też nie bo jej niema

          • 9 8

    • A skąd ty to wiesz? pracujesz na takiej farmie? Tak się składa że mój szwagier pracuje. I wiesz co, zachwala te ryby!

      • 0 0

    • Dlatego nie jem żadnych ryb, bo łososie i pangi są chyba najbardziej naszprycowane tym nie mniej niż kurczaki

      • 5 0

  • polecam filmiki na youtube na temat "zdrowego" lososia:)! (6)

    • 63 3

    • łosoś łososiowi nierówny a filmikom nie wierz bo za daleko nie ujedziesz . Jedz dobrego łososia norweskiego !

      • 0 0

    • A ja polecam udanie się po zdrowy rozum. Jeśli ktoś wierzy w jakieś bzdury z telewizji to słabo mi. A słyszeliście ze w latach 70. ponoć pomidory były rakotwórcze? A okazuje się ze jednymi z najzdrowszych produktów!

      • 0 0

    • Elo (2)

      Zalecam zweryfikować swoją wiedzę o farmach - nie każda tak wyglada - tak jak nie każda hodowla mięsa jest zła Pzdr

      • 2 2

      • dokładnie tak (1)

        sam mam w rodzinie producenta świń - klikaset sztuk. Wuj przy mnie robił sztuczne oddychanie nowo narodzonemu warchlaczkowi który nie oddychał. Mnie by to brzydziło. Gość na prawdę opiekuje się tymi zwierzętami, to nawet trudno hodowlą nazwać.

        • 3 1

        • Robił sztuczne oddychanie, bo każda duża świnia to kilka stów

          Koleś ratował swój przyszły zarobek, a nie ratował życie z żalu nad warchlaczkiem, którego potem i tak chętnie wyśle na rzeź.

          • 3 1

    • wdziałem -

      SZOK

      • 6 0

  • nie wiem co kształtuje cenę łososia

    ale warto poszukać łososia MOWI, jest to produkt najwyższej jakości

    • 0 0

  • (1)

    warto wybrać łososia MOWI. Już się o nim dużo mówi:) i to w pozytywnym świetle

    • 0 0

    • to chyba jest świetny produkt od marive harvest, ktoś go jadł sushi w jednym w 3miejskich knajp i szczerze polecał

      • 0 0

  • bieda (3)

    Co za różnica i tak nie nie stać.

    • 28 12

    • To się ciesz (2)

      bo łosoś norweski obecnie jest najbardziej toksyczną żywnością jaka jest dopuszczona do sprzedaży na terenie UE. W Norwegii i tu gdzie mieszkam mało kto je ryby hodowlane, a miejscowi często mnie ostrzegają, żeby ich nie jeść.

      • 5 1

      • A co do bzdur o toksycznośći łososia - jakośc dzieki zdrowemu łososiowi norweskiemu Skandynawi są zdrowi a my Polacy jakoś nie bo wpie.....my mięcho

        • 0 0

      • A na hambuksy chodzisz i cię stac? To zastanów sie i przelicz kaskę a okaże sie za na łososia spokojnie cię stać i jeszcze zaoszczędzisz i będziesz zdrowszy

        • 0 0

  • A moze lepiej zjeść mniej a zdrowiej. Ja sie nie zastanawiam nad ceną łososia. Zdrowie moje i moich najbliższych nie ma ceny. Dlatego jemy ryby. I lepiej naprawdę o tym pamiętac a nie wypisywać farmazony

    • 0 0

  • Prawdziwy łosoś ma mięso BIAŁE !!! inne maja dodawane barwniki do karmy (4)

    chodowane w kadziach z siatek w fiordach ale dokarmiane chemia aby ładnie wygladały .
    Tylko czy ta chemicznie uzdatniana ryba jest obojetna dla naszego zdrowia?

    • 15 5

    • Ta, białe zaraz (2)

      • 4 1

      • Biały to jest dorsz a nie łosos

        • 0 0

      • jasne to dla mnie biale , ale na pewno nie jest kolorowy

        • 0 0

    • Nie kolego ... Łosoś bałtycki nie ma białego mięsa . Może pomyślałeś z trocią która podobna jest do łososia ale mięso ma jasne .

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Artur Jadeszko

Od 2006 roku prezes zarządu ATC Cargo SA, spółki notowanej na NewConnect, alternatywnym systemie obrotu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Od początku kariery zawodowej związany z branżą TSL. Jako przewodniczący Komisji Celnej w Polskiej Izbie Spedycji i Logistyki był uczestnikiem wielu projektów realizowanych przy współudziale Izby Celnej w Gdyni oraz Ministerstwa Finansów. Jest...

Najczęściej czytane