- 1 Będą dwie niedziele handlowe w miesiącu? (231 opinii)
- 2 Brak opłaty mocowej - niższe rachunki (250 opinii)
- 3 Elektrownia jądrowa. Exim Bank pomoże w finansowaniu (206 opinii)
- 4 Ogłoszono nowy przetarg na terminal zbożowy w Porcie Gdynia (92 opinie)
- 5 Francuska stocznia domaga się 5,3 mln euro (142 opinie)
- 6 100 nowych miejsc pracy w Hapag-Lloyd (87 opinii)
Rekordowe ceny łososia. Powodem chłód i dużo wolnego?
Ceny norweskiego łososia biją kolejne rekordy. W ciągu ostatniego roku wzrosły one prawie dwukrotnie i jak podaje norweski urząd statystyczny wynosi obecnie 76,09 koron norweskich za kilogram. Jak ostrzegają lokalni przetwórcy długotrwały wzrosty cen surowca spowoduje wzrost cen na rynku i odczują go klienci końcowi. Tym bardziej, że Polska jest największym odbiorcą norweskiego łososia.
Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy spożywają coraz więcej ryb. Spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg. Już odnotowano spadek konsumpcji łososi, dorszy i tuńczyków. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu cen surowców importowanych.
- Ogólnie cena łososia na rynku z pominięciem sezonowych fluktuacji ma tendencje wzrostową. Powodowane jest to stałym wzrostem globalnego popytu, wraz z marginalnym wzrostem podaży (produkcja łososia w Norwegii jest ściśle licencjonowana) - mówi Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Nie zapominajmy, że łosoś to żywy organizm i w przeciwieństwie do innych źródeł protein (kurczak, wieprzowina) wymaga długiego wzrostu (łosoś rośnie min. trzy lata zanim może zostać odłowiony) w bardzo nieprzewidywalnym środowisku (morzu), a więc podatny jest na wiele czynników zewnętrznych, które maja wpływ na jego populację.
To jednak nie jedyny powód dla nagłego wzrostu cen. Wpływ na to mają także warunki pogodowe oraz duża liczba dni wolnych w Norwegii w maju.
- Ostatnio temperatury w Norwegii były przez całą wczesną wiosnę bardzo niskie - co miało wpływ na rośniecie ryb i tym samym dostępną ich ilość, a zatem, ceny. Nie zapominajmy, o takich dodatkowych ciekawostkach, które mogły wpłynąć na cenę, jak to, że maju w Norwegii była rekordowa ilość dni wolnych, które wpłynęły na małą ilość odławianego z farm łososia a wiec niższa podaż - komentuje Schomburg.
- Mamy do czynienia z gigantycznym wzrostem cen surowca. W krótkim czasie podrożał on o prawie 200 proc. Nawet konflikty na Bliskim Wschodzie nie spowodowały takich wzrostów na rynku - mówi Marcin Gniazdowski, prokurent spółki Almar. - Wprawdzie w maju było dużo dni wolnych w Norwegii, ale święta te są każdego roku. Wcześniej nie powodowały takich skoków cen. Tak samo nie mieliśmy do czynienia z jakimiś szczególnie niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Jak twierdzi Gniazdowski wzrost cen surowca powoduje gigantyczny spadek rentowności w branży rybnej. Gdzie łosoś stanowi 80-90 proc. kosztów. Powoduje to nie tylko utratę marży przez producentów, ale przekłada się także na wyższe ceny dla odbiorców końcowych.
- Tak wysokie ceny na pewno są problemem dla polskich przetwórni, chyba, że zabezpieczyły się one zawierając wcześniejsze kontrakty z norweskimi dostawcami. Długookresowe wzrosty cen surowca powodują wzrost cen na rynku, tym bardziej, że producenci łososia operują na niewielkich marżach - dodaje Schomburg.
Miejsca
Opinie (172) 9 zablokowanych
-
2018-05-30 08:20
Ja jako końcowy odbiorca (3)
Mam gdzieś ten wzrost cen łososia. Poprostu go nie będę kupował. Wystarczy że tak by zrobiło większość klientów indywidualnych i Norwegia leży
- 24 2
-
2018-05-30 08:24
nie bedzie lezala,bo ma zloza ropy i gazu
- 2 1
-
2018-09-06 08:55
(1)
Naprawdę ? Nie jesz ryb i dlatego takie głupoty wypisujesz bo twój mózg nie otrzymuje odpowiedniej dawki substancji odżywczych. Zacznij jeść łososia a zobaczysz jak ci się umysł wyostrzy
- 0 0
-
2018-09-12 17:48
i oby słuch mu się też wyostrzył, bo prawi banialuki:)
- 0 0
-
2018-05-30 08:20
Ludzkość się sama zniszczy w pogoni za zyskiem
Wszystkie formy pokarmów, nieważne czy przetworzone czy nie, są wspomagane rozmaitymi substancjami mającymi za cel zwiększenie rentowności. Nikt tu nie bada długofalowego wpływu na zdrowie. Cieszymy się za to, że każde pokolenie jest kilka cm wyższe od poprzedniego. Ale co ma na to wpływ, to już sza... I tego już nie powstrzymamy.
- 20 0
-
2018-05-30 08:22
Sterydy coraz droższe, to i łosoś hodowlany coraz droższy
- 22 0
-
2018-05-30 08:22
Norweskei rybki - nigdy!
Nie tylko łosoś jest hodowany, wzięli się także za dorsza. Jest to najgorsze co można zjeść, może poza krewetkami czy pangą albo solą.
- 11 0
-
2018-05-30 08:24
Długookresowy wzrost cen odczują konsumenci
Nic nie odczują bo przestaną kupować
- 19 0
-
2018-05-30 08:25
Producenci łososia operują na niewielkich marżach.
Biedni ci producenci.
- 9 0
-
2018-05-30 08:27
pół tablicy pierwiastków ciężkich
upchanych w jednej rybie a polacy kupują jak mydło...
- 15 1
-
2018-05-30 08:46
dziękuje nie jadam - są filmy dokumentalne które pokazują jak wygląda proces hodowli i tło polityczne
kupuję ryby od polskich rybaków, śledź, flądra, dorsz, belona...
lub ryby słodkowodne
nawet karp jest lepszy od tego tworu- 14 2
-
2018-05-30 08:50
Prawdziwy łosoś ma mięso BIAŁE !!! inne maja dodawane barwniki do karmy (4)
chodowane w kadziach z siatek w fiordach ale dokarmiane chemia aby ładnie wygladały .
Tylko czy ta chemicznie uzdatniana ryba jest obojetna dla naszego zdrowia?- 15 5
-
2018-05-30 11:58
Ta, białe zaraz (2)
- 4 1
-
2018-06-06 14:52
jasne to dla mnie biale , ale na pewno nie jest kolorowy
- 0 0
-
2018-09-19 21:26
Biały to jest dorsz a nie łosos
- 0 0
-
2018-05-30 23:57
Nie kolego ... Łosoś bałtycki nie ma białego mięsa . Może pomyślałeś z trocią która podobna jest do łososia ale mięso ma jasne .
- 2 0
-
2018-05-30 08:52
nie kupowac
Sprawa prosta nie kupować nie od dziś wiadomo co to za mięso i czym faszerowane.Nie bedzie popytu cena spadnie dla tych co chcą się truć ...powodzenia
- 15 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.