• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rekordowe ceny łososia. Powodem chłód i dużo wolnego?

Robert Kiewlicz
30 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram. Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram.

Ceny norweskiego łososia biją kolejne rekordy. W ciągu ostatniego roku wzrosły one prawie dwukrotnie i jak podaje norweski urząd statystyczny wynosi obecnie 76,09 koron norweskich za kilogram. Jak ostrzegają lokalni przetwórcy długotrwały wzrosty cen surowca spowoduje wzrost cen na rynku i odczują go klienci końcowi. Tym bardziej, że Polska jest największym odbiorcą norweskiego łososia.


Gdzie kupujesz ryby?


Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy spożywają coraz więcej ryb. Spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg. Już odnotowano spadek konsumpcji łososi, dorszy i tuńczyków. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu cen surowców importowanych.

- Ogólnie cena łososia na rynku z pominięciem sezonowych fluktuacji ma tendencje wzrostową. Powodowane jest to stałym wzrostem globalnego popytu, wraz z marginalnym wzrostem podaży (produkcja łososia w Norwegii jest ściśle licencjonowana) - mówi Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Nie zapominajmy, że łosoś to żywy organizm i w przeciwieństwie do innych źródeł protein (kurczak, wieprzowina) wymaga długiego wzrostu (łosoś rośnie min. trzy lata zanim może zostać odłowiony) w bardzo nieprzewidywalnym środowisku (morzu), a więc podatny jest na wiele czynników zewnętrznych, które maja wpływ na jego populację.
To jednak nie jedyny powód dla nagłego wzrostu cen. Wpływ na to mają także warunki pogodowe oraz duża liczba dni wolnych w Norwegii w maju.

Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia. Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia.

- Ostatnio temperatury w Norwegii były przez całą wczesną wiosnę bardzo niskie - co miało wpływ na rośniecie ryb i tym samym dostępną ich ilość, a zatem, ceny. Nie zapominajmy, o takich dodatkowych ciekawostkach, które mogły wpłynąć na cenę, jak to, że maju w Norwegii była rekordowa ilość dni wolnych, które wpłynęły na małą ilość odławianego z farm łososia a wiec niższa podaż - komentuje Schomburg.
- Mamy do czynienia z gigantycznym wzrostem cen surowca. W krótkim czasie podrożał on o prawie 200 proc. Nawet konflikty na Bliskim Wschodzie nie spowodowały takich wzrostów na rynku - mówi Marcin Gniazdowski, prokurent spółki Almar. - Wprawdzie w maju było dużo dni wolnych w Norwegii, ale święta te są każdego roku. Wcześniej nie powodowały takich skoków cen. Tak samo nie mieliśmy do czynienia z jakimiś szczególnie niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Jak twierdzi Gniazdowski wzrost cen surowca powoduje gigantyczny spadek rentowności w branży rybnej. Gdzie łosoś stanowi 80-90 proc. kosztów. Powoduje to nie tylko utratę marży przez producentów, ale przekłada się także na wyższe ceny dla odbiorców końcowych.

- Tak wysokie ceny na pewno są problemem dla polskich przetwórni, chyba, że zabezpieczyły się one zawierając wcześniejsze kontrakty z norweskimi dostawcami. Długookresowe wzrosty cen surowca powodują wzrost cen na rynku, tym bardziej, że producenci łososia operują na niewielkich marżach - dodaje Schomburg.

Miejsca

Opinie (172) 9 zablokowanych

  • (2)

    uwaga!!! losos norweski swieci

    • 1 0

    • A mięso drobiowe nie?

      • 0 0

    • pewnie że świeci - jak napotka na swej drodze elektrycznego węgorza,ha ha!

      • 0 0

  • ludzie nie trujcie się łososiem (3)

    na Planet+ był dokument o łososiach hodowanych w klatkach, mięso badane w laboratorium wykazało bardzo wysokie stężenie toksyn. Niech Norwedzy sami to jedzą

    • 1 0

    • Jeeezuuu! naprawdę swą mądrość czerpiesz z materiału przygotowanego na zlecenie! Poza tym spradź kiedy ten film był produkowany i kto jest jego producentem ! Wtedy może cos zrozumiesz

      • 0 0

    • Osłabiają mnie ludzie co wierzą w jakieś g...o wyprodukowane w TV. Poporoszę o sprawdzenie definicji "film dokumentalny" i już po krzyku

      • 0 0

    • A wiesz że farma farnie nie jest równa? Patrz na certyfikaty i wartości odżywcze i dla zdrowia jedz łososia norweskiego

      • 0 0

  • A moze lepiej zjeść mniej a zdrowiej. Ja sie nie zastanawiam nad ceną łososia. Zdrowie moje i moich najbliższych nie ma ceny. Dlatego jemy ryby. I lepiej naprawdę o tym pamiętac a nie wypisywać farmazony

    • 0 0

  • (1)

    warto wybrać łososia MOWI. Już się o nim dużo mówi:) i to w pozytywnym świetle

    • 0 0

    • to chyba jest świetny produkt od marive harvest, ktoś go jadł sushi w jednym w 3miejskich knajp i szczerze polecał

      • 0 0

  • nie wiem co kształtuje cenę łososia

    ale warto poszukać łososia MOWI, jest to produkt najwyższej jakości

    • 0 0

  • oby ta ryba staniała

    ponieważ łosoś MOWI jest genialny w smaku i baaardzo zdrowy

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Artur Jadeszko

Od 2006 roku prezes zarządu ATC Cargo SA, spółki notowanej na NewConnect, alternatywnym systemie obrotu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Studiował na Wydziale Prawa Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Od początku kariery zawodowej związany z branżą TSL. Jako przewodniczący Komisji Celnej w Polskiej Izbie Spedycji i Logistyki był uczestnikiem wielu projektów realizowanych przy współudziale Izby Celnej w Gdyni oraz Ministerstwa Finansów. Jest...

Najczęściej czytane