• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rekordowe ceny łososia. Powodem chłód i dużo wolnego?

Robert Kiewlicz
30 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram. Długookresowe wzrosty cen łososia powoduje wzrost cen na rynku. Już teraz cena tego surowca wynosi 76,09 koron norweskich za kilogram.

Ceny norweskiego łososia biją kolejne rekordy. W ciągu ostatniego roku wzrosły one prawie dwukrotnie i jak podaje norweski urząd statystyczny wynosi obecnie 76,09 koron norweskich za kilogram. Jak ostrzegają lokalni przetwórcy długotrwały wzrosty cen surowca spowoduje wzrost cen na rynku i odczują go klienci końcowi. Tym bardziej, że Polska jest największym odbiorcą norweskiego łososia.


Gdzie kupujesz ryby?


Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy spożywają coraz więcej ryb. Spożycie ryb i owoców morza wyniosło w 2017 roku w przeliczeniu na mieszkańca 12,52 kg. Już odnotowano spadek konsumpcji łososi, dorszy i tuńczyków. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu cen surowców importowanych.

- Ogólnie cena łososia na rynku z pominięciem sezonowych fluktuacji ma tendencje wzrostową. Powodowane jest to stałym wzrostem globalnego popytu, wraz z marginalnym wzrostem podaży (produkcja łososia w Norwegii jest ściśle licencjonowana) - mówi Emilia Schomburg, rzecznik prasowy Marine Harvest Central Europe. Nie zapominajmy, że łosoś to żywy organizm i w przeciwieństwie do innych źródeł protein (kurczak, wieprzowina) wymaga długiego wzrostu (łosoś rośnie min. trzy lata zanim może zostać odłowiony) w bardzo nieprzewidywalnym środowisku (morzu), a więc podatny jest na wiele czynników zewnętrznych, które maja wpływ na jego populację.
To jednak nie jedyny powód dla nagłego wzrostu cen. Wpływ na to mają także warunki pogodowe oraz duża liczba dni wolnych w Norwegii w maju.

Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia. Szacuje się, że hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia.

- Ostatnio temperatury w Norwegii były przez całą wczesną wiosnę bardzo niskie - co miało wpływ na rośniecie ryb i tym samym dostępną ich ilość, a zatem, ceny. Nie zapominajmy, o takich dodatkowych ciekawostkach, które mogły wpłynąć na cenę, jak to, że maju w Norwegii była rekordowa ilość dni wolnych, które wpłynęły na małą ilość odławianego z farm łososia a wiec niższa podaż - komentuje Schomburg.
- Mamy do czynienia z gigantycznym wzrostem cen surowca. W krótkim czasie podrożał on o prawie 200 proc. Nawet konflikty na Bliskim Wschodzie nie spowodowały takich wzrostów na rynku - mówi Marcin Gniazdowski, prokurent spółki Almar. - Wprawdzie w maju było dużo dni wolnych w Norwegii, ale święta te są każdego roku. Wcześniej nie powodowały takich skoków cen. Tak samo nie mieliśmy do czynienia z jakimiś szczególnie niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Jak twierdzi Gniazdowski wzrost cen surowca powoduje gigantyczny spadek rentowności w branży rybnej. Gdzie łosoś stanowi 80-90 proc. kosztów. Powoduje to nie tylko utratę marży przez producentów, ale przekłada się także na wyższe ceny dla odbiorców końcowych.

- Tak wysokie ceny na pewno są problemem dla polskich przetwórni, chyba, że zabezpieczyły się one zawierając wcześniejsze kontrakty z norweskimi dostawcami. Długookresowe wzrosty cen surowca powodują wzrost cen na rynku, tym bardziej, że producenci łososia operują na niewielkich marżach - dodaje Schomburg.

Miejsca

Opinie (172) 9 zablokowanych

  • Norweski łosoś to sama chemia. Lepiej obejrzyjcie filmy dokumentalne jak wyglądają (5)

    ich farmy. Za darmo bym nie tknął - to nie to co kiedyś.

    • 12 2

    • (2)

      Te filmy to tak naprawdę jeden film, który obnażał 2 nieuczciwych hodowców. Ten film jest sprzed 7-8 lat i od tamtej pory normy zaostrzono bardzo mocno.

      • 4 3

      • bzdury filmiki w necie mnie nieiteresują tylko reportarze telewizyjne a te sa aktualne

        • 0 1

      • Ty się kieruj lepiej rozumem, ale cóż nie jesz łososia norweskiego to mózg jest mało odżywiony

        • 0 0

    • O, widzę głos w dyskusji od rybaka mordującego foki.

      • 0 3

    • Ja nie musze bzdur oglądać a na dodatek w to wierzyć. Wole zjeść łososia z dobrej hodowli najlepiej z fabryki z Duninowa

      • 0 0

  • (1)

    Czas zmienić zasady postu bo ryby już dawno nie są postnym tanim posiłkiem a stały się rarytasem. Podobnie zresztą jak sery.
    Postne jest teraz mięso.

    • 6 2

    • Chyba dla ciebie.

      • 0 4

  • (1)

    Guzik mnie to interesuje. Tak jak cena paliwa nie ma wpływu na moje zachowanie konsumenckie, bo i tak zawsze tankuję do pełna i jeżdżę tyle samo i w takim samym stylu, tak samo cena łososia średnio mnie obchodzi, bo i tak wkładam go do koszyka. Tyle, że akurat preferuję łososia atlantyckiego, nie norweskiego.

    • 4 4

    • 99% atlantyckiego to właśnie norweski...

      Ehhhh

      • 0 0

  • Polska najwiekszym odbiorcą łasosia norweskiego a jednoczesnie jemy najmniej ryb w europie.Ciemnota w Polsce najwieksza! (4)

    Dlaczego w europie jedzą 3 razy więcej ryb niż w Polsce a jednocześnie najmniej tej norweskiej padliny kupują?Bo tam oficjalnie odradzają jedzenie łososia!!
    Badacze twierdzą, że hodowlany łosoś z Norwegii to jeden z najbardziej toksycznych produktów żywnościowych na świecie.!!!

    Polecam ten reportaż dziennikarzy śledczych.
    Owocem ich pracy był film dokumentalny „File Oh! Fish” (2013), który rok temu trafił do Polski pod tytułem „Cała prawda o rybach”. Wypowiadający się w tym materiale rozmówcy – Kurt Oddekalv, ekolog i założyciel Stowarzyszenia na Rzecz Ochrony Przyrody w Norwegii, oraz francuski toksykolog Jerome Ryuzzen – twierdzą, że łosoś norweski z hodowli należy do najbardziej toksycznych produktów żywnościowych na świecie. Dlaczego, ich zdaniem, jest aż tak źle?

    Odkryli też powiązania polityków z producentami kobieta która zrobiła testy labolatoryjne została zwolniona z pracy bo chciała ich ujawnienia.Politycy powiązani z producentami łososia zajmują wysokie stanowiska.

    Łosoś nawet atlantycki jest na cenzurowanym i jest odradzany właśnie ze względu na skumulowane w nim zanieczyszczenia.

    • 21 4

    • (2)

      Daj link do badań bo twierdzić to ja se mogę ze ziemia jest płaska

      • 2 1

      • A nie jest ?

        • 3 0

      • Sami Norwedzy nie jedzą tego Łososia, a cena w sklepie to na poziomie kiełbasy śląskiej w Polsce (przeliczając ich zarobiki do ceny)

        • 0 1

    • I pewnie film nagrali producenci z USA?

      Pamiętacie walkę "łososia" z USA z norweskim?

      • 1 0

  • W sondzie brak odpowiedzi "nie kupuję bo są za drogie".

    • 6 2

  • To nie jedzcie tych ryb i problemn z głowy.

    To nie średniowiecze żeby taką błahostką się martiwć. Kilku kolegów ma problem w zarobieniu szmalu na zwierzętach. Żenujące.

    • 5 0

  • 76,09 koron norweskich za kilogram (2)

    3482 jeny za kg,
    35 szekli,
    528 tybetańskich rupii
    200 kolumbijskich pesos
    Beczka śledzi

    • 9 0

    • lub 2 szczurki z um Gdynia

      • 2 0

    • 76 kr za kg tego z uboji firma bierze sprzedaje za kg wędzonego na zimno za 290 kr.

      • 1 0

  • Najzdrowsza jest bałtycka Panga!

    • 3 3

  • Najgorsze dziadostwo, szczegolnie z farm rybnych, rtec i tluszcz (1)

    a potem zatkane zyly i podwyzszony cholesterol.

    • 6 0

    • ile tam tego łososia się je?

      a wieprzowina czy kurczaki to lepsze? A jakie jest spożycie kurczaków dla porówania. Ludzie to jedzą prawie co dziennie. W Polsce w sklepach mięsnych jest tylko kurczak, wieprz i krowa mleczna. Nie ma baranów, jagnięciny, dobrej jakości wołowiny sezonowanej, królików czy dziczyzny na gluasze? Można to dostać też ale trzeba wiedzieć gdzie i to są np. 2 sklepiki na hali targowej, macro, selgros.

      • 1 0

  • Wzrost ceny, spatek potypu i spadek podazy (1)

    napisane jest, ze niby przez dni wolne spadla podaz, ale tak naprawde ludzie sie zorientowali, ze to g...o i mniej kupuja, dlatego zeby wyjsc na swoje producenci zaczeli windowac ceny.

    • 4 0

    • co doprowadzi do jeszcze mniejszej sprzedaży :D podstawy ekonomii

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Ewa Bereśniewicz - Kozłowska

Prezes zarządu firmy Aplitt. Absolwentka Wydziału Elektroniki Politechniki Gdańskiej, studiów podyplomowych Gdańskiej Akademii Bankowej, a także European Education Centre Hounslow Westdondon – Application Designer. Uzyskała certyfikat - Certificate in Card Bank Management - Visa International Self Study oraz licencję instalatora systemu UNIX. Od 1993 roku związana z branżą bankową, na stanowiskach kierowniczych i eksperckich, od 1997 roku w Departamentach Kart Płatniczych. Do 15...

Najczęściej czytane