• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rynek piw regionalnych rośnie jak na drożdżach

Robert Kiewlicz
9 lipca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc. Polacy kupują coraz więcej produktów z browarów regionalnych. Według szacunków, ta gałąź branży wzrosła w ostatnim okresie o ok. 30 proc.

Coraz częściej sięgamy po piwa z browarów regionalnych. Pomimo tego, że cała branża notuje spadki, piwa regionalne sprzedają się coraz lepiej. W tym segmencie sporą rolę odegrało Pomorze. To właśnie nasz region z browarem Amber jest jednym z prekursorów branży piw regionalnych.



Jakie piwa najchętniej pijesz?

Od 2009 branża piwna zmagała się ze spadkiem konsumpcji, do której przyczynił się także światowy kryzys ekonomiczny. Rok 2010 branża piwna w Polsce zakończyła wynikiem o 0,3 proc. gorszym od rezultatu osiągniętego w czasie poprzednich dwunastu miesięcy. Na sytuację wpływają także inne czynniki - np. wzrost podatku VAT oraz podwyżka cen części surowców.

Co ciekawe, pomimo ogólnego spadku sprzedaży w branży, segment piw regionalnych ma się bardzo dobrze. - Pomimo słabych tendencji, sprzedaż piw regionalnych wzrosła o ok. 30 proc i nadal rośnie - mówi Michał Saks, piwowar z gdańskiej Brovarni. - Główną przyczyną jest wzrost świadomości wśród konsumentów. Nie ma co ukrywać, piwa produkowane przez duże koncerny są monotonne i słabej jakości.

- Zauważamy coraz silniejszą modę na poszukiwanie nowych doznań smakowych - mówi Dariusz Rejmus, dyrektor. ds. handlowych Browaru Amber. - Polakom nie wystarcza już piwo produkowane przez duże koncerny. Te produkty są do siebie bardzo podobne, prawdopodobnie nawet składniki do ich wytwarzania pochodzą z tych samych źródeł. Także technologia i sposób wytwarzania są do siebie bardzo zbliżone. Nasze piwa leżakują 2, 3 czy 5 tygodni i są wytwarzane według tradycyjnych receptur. Mało kto wie, że w piwie jest więcej możliwości doznań smakowych niż w winie.

Duzi gracze także zauważyli tę tendencję. Postanowili więc bez ponoszenia dużych kosztów reklamowych i inwestycyjnych wejść w rynek piw regionalnych. - Przykładem może być piwo "Kasztelan", które promowane jest jako piwo lokalne, a z lokalnością nie ma nic wspólnego - dodaje Saks. - Jest to produkt Carlsberga. Problemem jest, że polskie prawo nie wymaga podania miejsca produkcji piwa. Tak więc z etykiety niczego się nie dowiemy.

W 2010 r. w Polsce były czynne 64 zakłady piwowarskie. Wśród nich - 45 browarów przemysłowych i rzemieślniczych oraz 19 browarów restauracyjnych. Obecnie rynek piwny jest podzielony pomiędzy trzech głównych graczy - Carlsberg Polska, Kompanię Piwowarską i Grupę Żywiec. W ostatnim czasie w wyniku fuzji Vanpur i Royal Unibrew powstała czwarta siła Van Pur Łomża Browary, która może w znaczący sposób wpłynąć na rynek producentów piw.

Przewiduje się dalszą konsolidację branży piwowarskiej - w 2009 r. czterej światowi giganci piwni (Anheuser-Busch In-Bev, SABMiller, Heineken i Carlsberg) wytwarzali już ok. 45 proc. światowej produkcji piwa.

Jednocześnie na rynku polskim działa obecnie około 30 browarów regionalnych. Znanymi markami na rynku browarów regionalnych jest Browar Namysłów (marki: Zamkowe, Zamkowe Mocne oraz Zamkowe Export; Basztowe Super Mocne, Kozackie - Jasne oraz Mocne), Perła Browary Lubelskie (Perła, Goolman, Lubelskie, Zwierzyniec), Browar Cornelius (Kiper Mocny, Beczkowe, Polarne, Beijing Gold) czy Browar Witnica (Boss, Lubusz, Porter, Koźlak).

Wielkość całego polskiego rynku piwa szacuje się na 34,4 mln hl. czyli o ponad 100 tys. hl mniej niż w okresie poprzedniego roku. Rocznie na głowę wypijamy już ponad 90 litrów piwa, co daje nam 10. pozycję na świecie i 5. w Europie. W roku 2011 spodziewany jest wzrost rynku piwa, chociaż najprawdopodobniej nie uda się jeszcze powrócić do tempa wzrostu sprzedaży znanego sprzed kilku lat.

- Wrażliwość popytu na piwa regionalne jest bardzo niska - dodaje Rejmus. - Dlatego też, ani kryzys światowy, ani ogólna tendencja spadkowa w branży nie zaszkodziły nam zbytnio. Nasycenie rynku i coraz większa liczba piw regionalny powoduje jednak, że dynamika przyrostu jest jednak mniejsza.

Miejsca

Opinie (305) 5 zablokowanych

  • Kiedyś był browar w Gdańsku a władze miasta... (5)

    Kiedyś był browar w Gdańsku władze miasta sprzedały go grupie Żywiec a ta jak wiadomo kupiła go tylko po to aby po kilku latach celowo zamknąć.
    Odpowiedzialnych jak zwykle brak...

    • 323 6

    • Z Kujawiakiem w Bydgoszczy zrobili tak samo.

      Najpierw kupili aby niby go "rozwinąć", a potem zamknęli.

      • 0 0

    • Tomasz

      POsadzki z wiadomej partii..co dzisiaj POrabia ?

      • 18 3

    • Nie było pomysłu na biznes samych Gdańskich browarów i od co dlatego go sprzedano

      • 0 22

    • sprzedaż browaru w gdańsku to kompromitacja na skalę kraju

      jak można było zamordować taką tradycję?

      • 78 0

    • jak to brak?

      Polecam przeszukać zasoby internetowe pod kątem "obietnic" z czasów sprzedaży browaru.

      • 59 0

  • niepasteryzowane piwo Kasztelan (15)

    • 16 135

    • Niepasteryzowany kasztelan to było coś 3 lata temu. (4)

      Browar był w rękach polskich był regionalny. Moi koledzy wozili sobie z Rypina do Gdańska skrzynkami bo w Gdańsku go nie było. Jak przejął go calsberg to od tego czasu nie da się go pić!

      • 24 0

      • pejsberg? (1)

        • 3 2

        • Kasztelan

          patrze teraz na kasztelana niepasteryzowanego i na datę przydatności- 04.11.11!!!no tak biała nalepka carlsberg polska.

          • 1 0

      • własnie pisałem

        Że te niepasteryzowany kasztelan z zielona nalepką to było piwo a ten z białą to tragedia.

        • 0 0

      • Kujawy

        kasztelan jest nadal dobry,ale tylko z kujaw... ten z pomozra faktycznie jest die do wypicia... a może to powietrze tam tak działa na smak..?

        • 0 2

    • niezly jelop z ciebie (1)

      kasztelan niepasteryzowany to sciema nie czytales tekstu czy jak?

      • 4 3

      • nie jelopie, napisalem tylko ze wali mnie czy jest pasteryzowane czy nie, bo mnie smakuje takie jakie jest. naucz sie czytac tekst ze zrozumieniem (zakres szkoly podstawowej kl. 1-6)

        • 1 3

    • To tylko reklamowy chwyt z tą niepasteryzacją Kasztelana czy teraz Specjala. (3)

      Poczytaj sobie o tym.

      • 44 0

      • (2)

        to prawda, zamiast pasteryzacji stosuje się sterylizacje

        • 22 0

        • (1)

          Czy mógłby ktoś podać jakiś link opisujący te procesy "pasteryzacji" specjala?
          Dziękuję :)

          • 2 0

          • Mali browarnicy podkreślają, że działania dużych graczy to czysta manipulacja. - Na przykład produkowanie piwa niepasteryzowanego w puszce to absurd. Nie widać przez to, czy jest nadal klarowne i nadaje się do spożycia - zaznacza Sawoniaka. Piwa niepasteryzowane z małych browarów mają datę przydatności do spożycia równą miesiąc. Piwa z dużych koncernów poddane są natomiast tak zwanej mikrofiltracji. Objawia się to tym, że piwa nie są sterylne - cały czas zawierają mikroorganizmy, które ich nie psują. Dzięki temu ich termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża (od trzech miesięcy do pół roku).

            - Dużych browarów nie stać na tworzenie piw nieutrwalonych. Czas, jaki upływa od produkcji butelki, do dostarczenia jej do sklepu, często przekracza jeden miesiąc, przez co piwo byłoby już przeterminowane, trafiając na półkę, jeśli rzeczywiście jest niepasteryzowane - podkreśla Jakubiak. I dlatego zdecydował się na zmianę nazwy. - Klienci dobrze wiedzą, czym charakteryzują się nasze piwa. Doceniają ich smak i nie dadzą się oszukać chwytom marketingowym dużych koncernów - dodaje.

            • 6 0

    • pasteryzowane, czy nie ,ale mnie smakuje

      • 1 4

    • korporacyjny szczyn (1)

      probuj dalej..

      • 7 0

      • mowa

        o w.w kasztelanie.

        • 5 0

    • ono jest pasteryzowane. słowa "niepasteryzowane" w wydaniu kasztelana cyz specjala to tylko zabieg marketingowy. Piwo niepasteryzowane to np "żywe" z Ambera

      • 57 0

  • Wojak dobry jest!! (5)

    • 3 22

    • jak to bywa

      wojak czerwony dobry był ale niestety już go nie ma :) a zielony dobry jest pośród tanich piw :) jak brak kasy to go walę w mordę :) a on mnie na glebę ;) czarnego też czasem lubię chlapnąć.

      • 0 1

    • To nie Piwo lecz napój alkocholowy doprawiany spirytem .............syf czyli (2)

      • 7 1

      • (1)

        bo mocnych sie nie pije pajafce boto juz nie piwo pfff

        • 0 0

        • nie da cie rady wojakowi hehe bo to dobry zawodnik!!

          • 0 0

    • Dobry?

      Po to żeby się ululać za 10 zł to tak, ale jak dla mnie ten czarny strasznie spirytem jedzie i z piwem nie ma za dużo wspólnego.

      • 6 1

  • Ciechan to mój nr.1

    Piwo uwielbiam "od dziecka" :) ale prawdziwe PIWO pije od około roku. Wtedy to kolega z pracy polecił mi spróbować piw regionalnych z małego sklepiku w dużym Tesco na Dąbraowie.... Po pierwszym zakupie i dekoktacji stwierdziłem że do tego momentu nie wiedziałem co to jest piwo. Dziś moim nr.1 jest "Ciechan wyborny" uwielbiam też Żywe Ambera. Ale też strasznie tęsknie za piwem ze Zwierzyńca które było prze smaczne...

    • 1 0

  • Rocznica Heweliusza.. (3)

    W tym roku mija 400 rocznica urodzin gdańskiego piwowara i astronoma. Nie dziwię się że rocznica ta jest zupełnie zapomniana przez gdańskich włodarzy. Mam również nadzieję że nazwisko ,,Adamowicz" oraz innych odpowiedzialnych za ,,rozdanie" browaru gdańskiego będzie kiedyś w podręcznikach od lekcji historii. A ICH potomkowie wyjadą z tego miasta ze wstydu za swoich przodków którzy ,,choć tutaj urodzeni nigdy nimi nie byli" (gdańszczanami- dop.).

    • 2 2

    • Heweliusza sprzedano

      gdy Adamowicz nie był prezydentem, cymbale. Jak już odwołujesz się do historii to przynajmniej ją znaj.

      • 0 1

    • Jak zapomiana??

      Skoro właśnie z okazji 400 lecia Heweliusza powstało piwko Johannes i kupując Johannesa wspierasz muzeum miasta Gdańska. I te piwo "weszło" na rynek pod koniec maja i wtedy też były imprezy z tym wydarzeniem związane. A że nie były to koncerty tylko w muzeum jakieś wykłady i spotkania to inna sprawa - ale czy wszystko musi być uczczone koncertami??

      • 1 0

    • Jak zapomiana??

      • 1 0

  • Lech pils też się zepsół

    warte uwagi też jest Lech pils złoty - i tu znów jak mi przywozili z Poznania bo tylko tam był dostępny - pyszny - pojawił się w Polsce i się smak zepsuł.

    • 3 0

  • dobre piwko (3)

    Ciechan pszeniczny
    Świerze (niepasteryzowane, Browar Kormoran)

    Żywe było niezełe, ale ostatnio coś mi nie podchodzi.

    • 0 3

    • Kormoran

      Kormoran ma wiele dobrych piw do delektowania się :)
      Irish - ale jedno dwa nie wiecej na raz ;P
      Świeże też pyszne :) , rześkie, wiśnia w piwie - dla kobiet, krzepkie - dość mocne i dobre.
      Orkiszowych nie lubię :)

      • 0 0

    • Ciechan (1)

      zapomniałem jeszcze o Orkiszowym, ale uznajmy że to pszeniczne :)

      bach i po piwku!!!

      • 0 0

      • Orkisz

        to odmiana pszenicy.

        • 0 0

  • AMBER (3)

    piwko remus dobre i tanie ,złote lwy pyszne choć juz o 1.80 droższe,grand pyszności ale drogie.pomimo wszystko warto bo piwko sie pije i smakóje a nie uchlewa jak winskiem.szkoda tylko ze w pubach szczochy leją.

    • 6 0

    • w pubach szczochy (2)

      za 8 zł a pod chmurką wypić nie możesz legalnie bo zaraz mandacik.

      • 1 0

      • szczochy (1)

        dlatego powinny powstawac puby z regionalnymi piwami,tak jak w sopocie amber.

        • 1 0

        • ten pub

          ten pub już padł:) nie ma.

          • 0 0

  • KUPUJCIE PRAWDZIWE PIWO :D (3)

    Raciborskie, Czarnków, Kormoran, Konstancin, Amber, Ciechan

    • 83 0

    • (2)

      a ja lubie piwko z browaru Fortuna - ciemne z tego browaru smakuje rewelacyjnie.

      • 14 0

      • uwielbiam Fortunę Miodową

        i jeszcze Srebrnego Smoka. Szkoda, że piwa z tego browaru można kupić chyba tylko w Piotr i Paweł, do którego mam daleko:(

        • 2 0

      • Fortuna czarne to w smaku taka coca-cola:-)

        Ale fakt, smaczna jest, skubana.

        • 11 0

  • Kto gdanszczanin ten do ust (6)

    nie bierze płynów Heinekena/Żywca, który zamknął browar w Gdansku, wywiózł nowoczesne maszyny (browar posiadał wtedy jedne z najnowocześniejszych urzadzeń do warzenia piwa w Polsce - był po gruntownej modernizacji linii produkcyjnych). Ponadto, dla prawdziwego znawcy piwa to co oferuje Toksyczna Trójca jest tym dla piwa, czym McDonald's dla żywności. Fuj !

    • 200 6

    • To ciekawe bo większość ludzi w Gdańsku pije SPACJALA,a to grupa żywiec. (2)

      • 2 7

      • specjala piją patole i obszczymurki

        zatem o jakich "Gdańszczanach" piszesz?

        • 2 1

      • było jeszcze Gdańskie :)

        • 2 0

    • Żal... ale EB, a nie Heveliusa (1)

      A ja jestem Gdańszczaninem i... nie żal mi Heveliusa, bo - oczywiście tylko moim skromnym zdaniem :) - nie było to dobre piwo...
      Za to elbląskiego EB szczerze mi żal... :(
      To piwo było zdecydowanie lepsze od gdańskiego Heveliusa!!! :)
      Dlatego - o czym nie wszyscy wiedzą - wciąż jest produkowanie, ale wyłącznie na rynek niemiecki i poza Bawarią nigdzie na świecie nie można go kupić...

      • 14 7

      • Tylko reklamy EB były durne...

        Najgorsza była z jakimiś kreskowymi łysolcami i blacharami a w tle produkował się jakiś ćwok i wołał: "upojne lato - EB, upojne lato - EB..." Koszmar. ALe smak był niezły

        • 5 2

    • bylem w usa i wiem co za syf jest w fast foodach ! to kompletny zestaw tablicy mendelejewa i cukrzyca 2 zapewniona !

      ja sam gotuje i wiem co jem ! pozdrawiam

      • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Ewa Sowińska

Partner ESO Audit i Zastępca Prezesa Krajowej Rady Biegłych Rewidentów. Wcześniej Członek Zarządu PricewaterhouseCoopers Sp. z o.o. Biegły rewident z 20-letnim doświadczeniem pracy w firmach audytorskich. Specjalizuje się w badaniach sprawozdań finansowych spółek realizujących kontrakty długoterminowe oraz spółek z sektora morskiego. Posiada duże doświadczenie w badaniu sprawozdań przygotowanych zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości i Międzynarodowymi Standardami...

Najczęściej czytane