• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tan Viet szuka chętnych na chińskie zupki

Robert Kiewlicz
4 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W 1990 roku Tao Ngoc Tu założył spółkę roku Tan Viet - początkowo jedynie dystrybutora produktów orientalnych. Pierwsza siedziba firmy mieściła się w Gdańsku w restauracji wietnamskiej. Aktualnie produkty spółki są obecne już w 60 krajach świata.  W 1990 roku Tao Ngoc Tu założył spółkę roku Tan Viet - początkowo jedynie dystrybutora produktów orientalnych. Pierwsza siedziba firmy mieściła się w Gdańsku w restauracji wietnamskiej. Aktualnie produkty spółki są obecne już w 60 krajach świata.

Tan Viet International szuka partnera strategicznego, który wzmocni spółkę w jej planach dotyczących ekspansji zagranicznej. Nieoficjalnie mówi się o sprzedaży marki Vifon, czyli popularnych zupek chińskich. Kwota, jaką trzeba zapłacić to ok. 100 mln euro. Po 26 latach działalności spółka zdecydowała się przekształcić biznes skupiony wokół Polski i Wietnamu w międzynarodową firmę posiadającą mocno zdywersyfikowane przychody z ponad 60 krajów i czterech kontynentów.


Co decyduje o zakupie przez ciebie chińskiej zupki?


Vifon "Kurczak Złoty" jest jedną z najlepiej sprzedających się zup w kategorii tzw. "zup chińskich" w Polsce. Bo tak przyjęło się u nas nazywać zupki błyskawiczne z charakterystycznym pofalowanym makaronem, choć marka Vifon jest z Wietnamu, a twórcą zupek instant był Japończyk Momofuku Ando.

Marka Vifon, czyli zupy, sosy i dania gotowe z Dalekiego Wschodu, istnieje na polskim rynku już od 26 lat lat. Co to ma wspólnego z Trójmiastem? W Łęgowie niedaleko Trójmiasta jest centrum dystrybucyjne tej marki na Europę, czyli firma Tan-Viet. Obecnie Grupa Kapitałowa Tan-Viet to członek międzynarodowego Holdingu CERIOTI. Prowadzi produkcję w dwóch fabrykach w Wietnamie i dwóch zakładach produkcyjnych w Polsce. Holding zatrudnia ok. 2,5 tys. pracowników na całym świecie. Obecnie w Polsce i w Europie zatrudnia blisko 500 osób.

Spółka ma jednak apetyt na więcej. Planuje w większym stopniu niż dotychczas zaznaczyć swoją obecność na rynkach amerykańskich, planuje też kilkukrotnie zwiększyć przychody na rynkach azjatyckich oraz wzmocnić swoją obecność w Europie Zachodniej, skupiając się na jednym z największych rynków europejskich - Wielkiej Brytanii. Do tego potrzebny jest jednak kapitał.
Na początku działalność dystrybucyjną Tan Viet prowadził w Pruszczu Gdańskim. W 2002 roku firma przeprowadziła się do nowego kompleksu biurowo-magazynowego w Łęgowie. Dziś łęgowskie centrum prowadzi sprzedaż m.in. produktów Vifon w Europie.
Na początku działalność dystrybucyjną Tan Viet prowadził w Pruszczu Gdańskim. W 2002 roku firma przeprowadziła się do nowego kompleksu biurowo-magazynowego w Łęgowie. Dziś łęgowskie centrum prowadzi sprzedaż m.in. produktów Vifon w Europie.

Jak donosi "Puls Biznesu", w związku z tymi planami spółka poszukuje strategicznego partnera, jednej z czołowych światowych firm z branży spożywczej. Tan-Viet wybrał już firmy, które mają mu doradzać przy sprzedaży i rozesłał wstępne zapytania do inwestorów. Z informacji "PB" wynika, może chodzić nawet o sprzedaż całości biznesu, a właściciel spółki Tan Viet oczekuje ofert na poziomie 100 mln euro.

Firma założona w 1990 roku przez Tao Ngoc Tu od ponad ćwierć wieku utrzymuje wiodącą rynkową pozycję. Tan Viet International SA jest wyłącznym dystrybutorem w Polsce i Europie produktów marki Vifon oraz właścicielem marek TaoTao, Tokyoto, Polka oraz Ammko.

Oprócz Polski, Tan Viet jest 100 proc. właścicielem spółek w Niemczech, na Słowacji, Węgrzech i w Rumunii. Ponadto prowadzi dystrybucję w innych krajach europejskich oraz, co warte podkreślenia, działa od 2002 roku na Kubie, gdzie promuje polskie produkty żywnościowe pod własną marką Polka. Aktualnie produkty spółki są obecne już w 60 krajach świata.

- Tan Viet International SA w ciągu ostatnich 26 lat osiągnął olbrzymi sukces w Polsce, stając się liderem w swoich kategoriach produktowych. Z satysfakcją muszę przyznać, że nasz kraj stał się dla nas już za mały. W związku z tym przyszedł czas, aby spojrzeć na rozwój spółki globalnie i zdobyte doświadczenie wykorzystać w dynamicznej ekspansji na zagranicznych rynkach. Chcemy w ciągu najbliższych pięciu lat urosnąć sześciokrotnie, osiągając ponad 600 mln dolarów przychodów, zdobywając nowe rynki tak geograficznie, jak i produktowo. Jestem przekonany, że jest to jak najbardziej wykonalne - podsumowuje Tao Ngoc Tu, założyciel i przewodniczący rady nadzorczej Tan Viet International.

Opinie (180) 4 zablokowane

  • Jem te zupki codziennie przez (5)

    Kilka lat a jestem zdrowszy od was ;)

    • 3 15

    • konfabulujesz, bo prezes jest zdrowszy, prezes mnie sprawdził osobiście, to wiem.

      • 2 2

    • ta i chodzisz

      Kupę gubisz bo wątróbka pa pa hahaha

      • 0 2

    • z tego co napisałeś właśnie widać jaki jesteś zdrowy.

      • 1 2

    • zupka chinska

      zaladek sobie wymien :)

      • 1 4

    • uwielbiam na sucho rewelacja mniam

      • 1 2

  • dobry obiad w barze mlecznym (6)

    botwinka 4,00 zł, rosół 4,00 zł, barszcz ukraiński 4,00, żurek 6,00, mała porcja 3,00 zł

    nie podam gdzie bo będzie reklama

    • 16 1

    • (3)

      przeciez napisales ze w barze mlecznym

      • 4 0

      • Syrenka czy ten niżej? (2)

        • 0 0

        • na Szerokiej (1)

          • 2 0

          • w Gdańsku?

            nie byłem, ale chyba kojarzę gdzie jest,
            może raz zajrzałem

            PS
            zarąbisty bar mleczny jest w Toruniu na rogu rynku :)
            niedługo tam będę :)

            • 0 0

    • (1)

      Lepiej samemu ugotować niż jeść wśród śmierdzieli - bo tak jest w barach mlecznych

      • 5 4

      • masz rację, co kto lubi

        ja czasem schodzę na ziemię
        z mojego różowego obłoku dla jednorożców i złotych smoków
        zobaczyć co tam wśród poddanych słuchać,
        jak się mają i co w trawie piszczy

        • 1 0

  • koniec takiego żarcia hahaha (1)

    Każdy woli uderzyć do warzywniaka owoców i warzyw skosztować

    • 10 0

    • w Tesco owoce dzieciom rozdają

      przynajmniej taki plan jest, wczoraj czytałem

      • 1 0

  • Lunch box z vifona.

    Córka kupiła bo co jakiś czas lubi się uraczyć takim jedzeniem.
    Mówi nowość, spróbuje. Zalała, odczekała, spróbowała, wypluła a reszta poszła do kibla

    • 17 2

  • żarło się makaron z zupek na sucho kiedyś :-)))

    żarło się makaron z zupek na sucho kiedyś :-))) dziś bym tego nie ruszył, no może na kacu, bo wtedy tylko nie zdrowe żarcie wchodzi :D

    • 11 1

  • 26 lat trują ludzi

    • 15 4

  • mała restauracyjka na korzennej

    • 0 2

  • Niech sami to żrą....

    • 10 4

  • chemia, barwniki , konserwanty (1)

    smacznego i nie zapomnijcie odkladac kasy na leki po 50 rz

    • 11 5

    • oj zyślamy, zmyślamy

      a po co?

      • 3 0

  • (1)

    Truiciele Polaków.

    • 11 5

    • czego ? nie rozśmieszaj ludzi

      nie ma i nie było nigdy żadnych Polaków,
      do historii marsz!

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Arkadiusz Aszyk

Menedżer z branży stoczniowej. Prezes Mostostalu Pomorze. Ukończył Wydział Zarządzania na Uniwersytecie Gdańskim, doktor nauk ekonomicznych. Pracował w Stoczni Gdynia pełniąc funkcję m.in.: doradcy zarządu, dyrektora biura zarządu, pełnomocnika zarządu ds. restrukturyzacji stoczni oraz członka zarządu. W 2005 roku był doradcą Sekretarza Generalnego CESA z siedzibą w Brukseli. W latach 2002-2004 wykładał na Uniwersytecie Gdańskim i w Sopockiej Szkole Wyższej w okresie 2003-2009. Potem...

Najczęściej czytane