- 1 Praca na wakacje 2024: oferty i zarobki (19 opinii)
- 2 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (65 opinii)
- 3 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (71 opinii)
- 4 Elektrociepłownia gdyńska coraz bardziej ekologiczna (108 opinii)
- 5 Odwołano przetarg na terminal agro w Porcie Gdańsk (89 opinii)
- 6 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
Chińska zupka z Wietnamu. Vifon ma już 50 lat
Marka Vifon, czyli zupy, sosy i dania gotowe z Dalekiego Wschodu, obchodzi 50 urodziny. Co to ma wspólnego z naszą aglomeracją? Otóż w Łęgowie niedaleko Trójmiasta jest centrum dystrybucyjne tej marki na Europę, czyli firma Tan-Viet. W sobotę na Politechnice Gdańskiej odbyła się "urodzinowa" gala.
Vifon "Kurczak Złoty" jest jedną z najlepiej sprzedających się zup w kategorii tzw. "zup chińskich" w Polsce. Bo tak przyjęło się u nas nazywać zupki błyskawiczne z charakterystycznym pofalowanym makaronem, choć marka Vifon jest z Wietnamu, a twórcą zupek instant był Japończyk Momofuku Ando, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności.
W 1963 roku w wietnamskim mieście Ho Chi Minh czternastu przedsiębiorców założyło firmę zajmującą się produkcją zup błyskawicznych. Zupy błyskawiczne, błyskawicznie podbiły rynek i już po roku działalności przedsiębiorcy podwoili zainwestowany kapitał. W 1967 roku na rzecz marki pracowały już trzy zakłady produkcyjne - Vifiinco, Vilihico i Vikainco. Wówczas powstała też nazwa handlowa Vifon. W 1975 roku przedsiębiorstwo zostało upaństwowione i dopiero w latach 2003-2005 w procesie reprywatyzacji firma Vifon stała się w 100 proc. spółką akcyjną.
W 1990 roku Vifon rozpoczął eksport, a pierwszym krajem, do którego trafiły produkty tej marki była Polska. Dystrybucją zajęła się firma Tan-Viet. Jej twórca, wietnamski przedsiębiorca Tao Ngoc Tu, jest też większościowym udziałowcem w firmie Vifon. Na początku działalność dystrybucyjną prowadził w Pruszczu Gdańskim, w 2002 roku firma przeprowadziła się do nowego kompleksu biurowo-magazynowego w Łęgowie. Dziś łęgowskie centrum prowadzi sprzedaż m.in. produktów Vifon w Europie. Sprzedaje także inne produkty z Azji, m.in. TaoTao, czyli sosy, makarony, warzywa, grzyby, owoce, przekąski, zupy.
Zobacz galerię zdjęć z gali z okazji 50-lecie marki Vifon, która odbyła się w auli koncertowej Politechniki Gdańskiej.
Opinie (120) 5 zablokowanych
-
2013-10-06 13:30
bankiet (1)
Ciekawe co podano na bankiecie. Czy żarli te błyskawiczne zupki ?
- 24 1
-
2013-10-06 13:44
nie po to je robia zeby je jesc :)
- 10 0
-
2013-10-06 11:37
Czy to jeść czy nie każdy decyduje sam pamiętam tylko że jak pierwszy raz to kupiłem i otworzyłem (2)
na początku lat90-tych to zbaraniałem-sam suchy makaron- a gdzie zupa?Jak już podumalem i wykonałem zalecenia z obrazka powstanie "Zupy"wydało mi się jakimś cudem...
- 47 1
-
2013-10-06 11:50
ty nigdy chyba normalnej zupy domowej nigdy nie jadles ! (1)
Skoro to byl jak napisales '' cud '' to czym ty sie w domu zywiles ? makaronu suchego nigdy nie widziales ?
- 3 20
-
2013-10-06 12:15
czytaj uważnie-nie pisałem o smaku tylko o "cudownym"sposobie powstania zupy
akurat tyle ile w życiu prawdziwych zup zjadłem to zyczę każdemu bo gotuję je sobie prawie na co drugi dzień i to różne a tych z Vifonu nie jadłem od wieków...
- 18 3
-
2013-10-06 10:28
samo zdrowie
hahahaha!!!
- 36 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.