- 1 Praca na wakacje 2024: oferty i zarobki (62 opinie)
- 2 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (66 opinii)
- 3 Elektrociepłownia gdyńska coraz bardziej ekologiczna (109 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (72 opinie)
- 6 Odwołano przetarg na terminal agro w Porcie Gdańsk (94 opinie)
Bałtyckie ryby są zdrowe - przekonują rybacy
Bałtyckie ryby są zdrowe, a informacje medialne o coraz wyższym stężeniu zawartych w nich niekorzystnych dla ludzi substancji, to najczęściej czarny PR - przekonywali uczestnicy VII Kongresu Rybnego, który odbył się w Gdyni. Jak twierdzą organizatorzy Kongresu rybołówstwo to nie przeszłość, nie tylko problemy i wyzwania, ale też działania ku poprawie branży z korzyścią dla gospodarki kraju i lokalnych społeczności.
Ale jak podkreśla, potencjał zasobów Morza Bałtyckiego zależy nie tylko od samych rybaków i organizacji rybackich. Zgubny wpływ na stan naszych wód mają zanieczyszczenia, zarówno te emitowane do atmosfery, jak i wszelkiego rodzaju śmieci, które w ogromnych ilościach lądują w morzach i oceanach.
Certyfikowane połowy na Bałtyku
Podczas Kongresu po raz pierwszy wręczono certyfikat MCS polskim rybakom poławiającym na Morzu Bałtyckim. Certyfikat dotyczy ryb płaskich. Otrzymała go Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, a także Organizacja Producentów Ryb Władysławowo, Krajowa Izba Producentów Ryb oraz Organizacja Producentów Ryb Bałtyk. Certyfikat został nadany decyzją niezależnych audytorów z jednostki certyfikującej Global Trust, którzy w trwającym blisko dwa lata procesie certyfikacji ocenili polskie rybołówstwo ryb płaskich pod kątem zgodności z rygorystycznym Standardem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
Sopoccy rybacy wypłynęli na śledzia
Pozytywna ocena oznacza, że od tej pory ryby płaskie poławiane za pomocą włoków dennych (stornia, turbot, gładzica) oraz włoków pelagicznych (stornia) będą mogły być oznaczanie certyfikatem MSC. Tym samym konsumenci wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC zyskają pewność, że kupowane przez nich ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a ich połowy odbywają się bez negatywnego wpływu na środowisko naturalne ryb i innych dzikich populacji żyjących w naszym morzu.
- Oczywiście flądra certyfikowana od tej niecertyfikowanej w żaden sposób się nie różni. To jest nadal ta sama ryba. Jedyne co będzie je wyróżniać to znaczek na opakowaniu. Wydaje się to rzeczą błahą, ale jest ona niezwykle istotna. Ma to znaczenie oczywiście wizerunkowe i pokazuje, że polscy rybacy są odpowiedzialni, a środowisko sprawnie działa. Dzięki temu zasoby ryb, które łowimy, są zrównoważone - tłumaczy Radkowski.
Rybacy Morza Bałtyckiego od lat starają, aby ich połowy były jak najbardziej neutralne dla środowiska. Są świadomi, że dziś, kiedy ziemia jest na skraju katastrofy ekologicznej, na rybołówstwie ciąży jeszcze większa odpowiedzialność.
Dorsz, flądra, a może łosoś? Sprawdzamy ceny ryb w trójmiejskich smażalniach
- Obecnie naszym zadaniem jest nie tylko dostarczanie zdrowych i cennych w składniki odżywcze ryb niezbędnych w zdrowiej diecie - mówi Radkowski. - Musimy także dbać o to, aby poszczególne stada mogły się odbudowywać, tak abyśmy pozostawili w pełni wartościowe zasoby ryb także przyszłym pokoleniom. Otrzymanie certyfikatu MSC potwierdziło, że nasze metody połowu ryb płaskich są prowadzone zgodnie z najbardziej rygorystycznymi globalnymi wymogami środowiskowymi.
Bałtyckie ryby nie są takie złe
Czy ryby z Bałtyku są zdrowe i czy zanieczyszczenia trafiające do morza nie wpłynęły na ich stan?
Ostatni rybacy w Sopocie
- Jedzmy ryby, ryby bałtyckie. Ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, tego nie ma nigdzie indziej. Nie dostarczymy innym pożywieniem tych składników, jakie dają nam ryby - przekonywał dr Wojciech Sawicki specjalista ds. bezpieczeństwa żywności. Jeśli chodzi o środowisko Morza Bałtyckiego to nie jest tak źle. Jak wykazują badania Morskiego Instytutu Rybackiego czy publikowane dane naukowe to stan ryb bałtyckich nie jest gorszy niż tych z Morza Północnego. Dane naukowe pokazują, że ryby bałtyckie nawet z nawiązką spełniają bardzo wyśrubowane wymagania jeśli chodzi o zanieczyszczenia. Nie przekraczając 10 proc. wartości krytycznych. Bałyk jest specyficznym morzem. Jest to morze śródlądowe, zamknięte i mamy prawie 250 rzek, które do niego wpływają. Więc to, co my "wyprodukujemy" na lądzie spłynie rzekami do morza. To ma wpływ na ryby. Widzimy jednak też poprawę stanu środowiska. Morze Bałtyckie wcale nie jest w takie złej kondycji, jak przedstawia się je w różnego rodzaju niepotwierdzonych publikacjach.
Wydarzenia
Opinie (223) 10 zablokowanych
-
2021-10-01 13:20
(2)
Trzaskowski już zadbał o zdrowe ryby z Bałtyku.
- 6 6
-
2021-10-01 13:49
sam zadbałeś p.i.iorski
tro.lu
- 1 4
-
2021-10-01 14:11
Przypomnę, że w większości było to g*wno Kaczyńskiego, więc teraz powinieneś być "błogosławiony" i występować w TRWam
- 1 2
-
2021-10-01 13:27
Co za bzdury (1)
"Ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, tego nie ma nigdzie indziej." - pan specjalista o rzepakowym albo oliwie nie słyszał?
- 5 2
-
2021-10-01 15:36
Albo o oleju z alg.
- 1 0
-
2021-10-01 13:46
Co na to Fundacja Mare??
Która to walczy o wyciągnięcie przeciekających zbiorników z toksycznymi substancjami zalegającymi na naszym wybrzeżu?
Ale rybki mniam mniam- 4 1
-
2021-10-01 14:08
Rybka z Bałtyku??? Smacznego ale ja dziękuję, nie!!
- 4 3
-
2021-10-01 14:31
(1)
Zapraszamy na owrzodzoną fląderkę. Pod panierką nie widać.
- 8 3
-
2021-10-03 20:00
zapraszam na norweskiego łososia
pod panierką nie widać!!!!!!!!
- 0 0
-
2021-10-01 15:26
Adam Adamski to pseudonim czy rodzice z fantazją???
To jak Marcin Marciniak, nie wierzyłem, dopóki nie zobaczyłem dowodu.
- 2 2
-
2021-10-01 15:27
Bałtyk a zmiana klimatu
Bałtyk powstał ze stopienia Gór Skandynawskich ok. 11 tys. lat temu i dlatego ma niezbyt słoną wodę. Więc Szwedzi dawno temu zmienili klimat...
- 1 2
-
2021-10-01 15:28
Brawo.
Jestem pod dużym wrażeniem wiedzy czytelników. Naprawdę. Nie będzie rybak nam mydlił oczu ;).
- 3 1
-
2021-10-01 15:37
Od kiedy włoki denne nie niszczą środowiska?
- 3 1
-
2021-10-01 15:53
Lepszy łosoś norweski - słodycz antybiotyków
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.