- 1 Coraz więcej zboża w trójmiejskich portach (69 opinii)
- 2 Terminal agro. Postępowanie odwołano, aby ogłosić nowe (62 opinie)
- 3 Praca na wakacje 2024: oferty i zarobki (77 opinii)
- 4 Elektrociepłownia gdyńska coraz bardziej ekologiczna (115 opinii)
- 5 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (78 opinii)
- 6 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (252 opinie)
Rosną ceny chleba. Pieczywo w rok podrożało o 20 proc.
W lipcu 2023 r. pieczywo znalazło się w pierwszej piątce najbardziej drożejących kategorii w Polsce. W stosunku do roku 2022 podrożało średnio o ponad 20 proc. W czerwcu podwyżka rdr. wyniosła blisko 18 proc., a w maju - niecałe 16 proc. Według "Indeksu cen w sklepach detalicznych" kilogramowy bochenek chleba średnio kosztuje lekko ponad 10 zł.
Zboże będzie drogie. Ceny pieczywa też pójdą w górę
Z obserwacji eksperta wynika, że pieczywo drożeje systematycznie od 2022 r. Napędzane jest to gwałtownym wzrostem cen pszenicy, gazu i prądu. Natomiast pszenica i gaz zaczęły drożeć już pod koniec 2021 r. Ceny dla konsumentów podnoszone były z pewnym opóźnieniem, wynikającym z posiadanych zapasów i zawartych kontraktów na surowce oraz z oporu ze strony rynku, w szczególności sieci sklepów.
- Oczywiście ceny pieczywa powiązane są też mocno z realnymi kosztami produkcji. A fakt, że wzrosły później niż w przypadku większości innych produktów na rynku, zdecydowanie odbił się na rentowności piekarni - wyjaśnia prezes Górecki.
Gdzie jest najtaniej? Marki własne w sieciach
Ceny pieczywa nadal będą rosły
Eksperci szacują, że na cenę pieczywa składają się głównie koszty surowców (m.in. mąki) - ok. 35 proc., marża sklepu - ok. 24 proc., koszty zatrudnienia i koszty stałe - ok. 18 proc., transportu oraz energii - ok. 14 proc., a także marża producenta - ok. 9 proc. Prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa stwierdza, że te wszystkie składniki są odpowiedzialne za wzrost cen pieczywa.
- Żniwa w tym roku w Polsce nie należą do najlepszych. Susza z początków lata oraz ulewne deszcze pod jego koniec pogorszyły plony, a szczególnie jakość ziarna, które w wielu regionach nadaje się tylko na paszę. Koszty energii wprawdzie ustabilizowały się, ale są ponad dwa razy wyższe niż przed okresem wzrostów i nadal zawierają ryzyko ich niedostatku. Koszty płacy rosną podobnie jak inflacja, dodatkowo są wspomagane podnoszoną płacą minimalną. W 2022 r. wynosiła ona 3010 zł, a zaplanowana od lipca 2024 będzie już rzędu 4300 zł. To wzrost o prawie 40 proc. - zwraca uwagę prezes Górecki.
Piekarze wskazują na znaczne koszty po stronie cen rachunków za gaz i energię elektryczną. Ekspertka wnioskuje więc, że są to równie znaczące elementy jak sam surowiec. Co więcej, po wprowadzeniu zakazu importu pszenicy z Ukrainy mąka w skupie staniała, a zatem jej koszt przestał być już kluczowy w kontekście wzrostu cen. Jego generatorem stają się koszty pracy. Kolejne podwyżki płacy minimalnej oraz wynagrodzeń są odczuwalne dla branży piekarskiej, bo wiele zakładów zatrudnia do kilkuset osób.
Opinie (227) 7 zablokowanych
-
2023-08-31 18:49
jakie 20%?
jakie 20%, chleb chyba mowa o najtańszym, który nie powinien być sprzedawany.
a nawet bułki w dyskontach dla porównania bułka z ziarnami dyni kosztowała rok temu 0,99 pln, dzisiaj? 1,99 pln. to jakie to 20%, gdzie? jest to ponad 100% wzrostu ceny.
rządzący sami nie mają świadomości bo maja diety poselskie i nie muszą sami sobie nic do gara wkładać.- 6 2
-
2023-08-31 19:32
Ostatnio spytałem w osiedlowej piekarni/cukierni, dlaczego ciągle podnoszą cenę drożdżówek, z czego to wynika? (1)
Odpowiedź właścicielki, z kpiącym uśmieszkiem: A czemu nie mamy podnosić skoro możemy? Proszę nie kupować, jak za drogie.
To tyle na temat podwyżek cen surowców, gazu, pensji, itd. Podnoszą, bo mogą.- 4 4
-
2023-08-31 21:43
więcej bym nie weszła do takiej piekarni
- 1 0
-
2023-08-31 19:43
Młynarz
no ale jak ? przecież tyle taniej pszenicy z Ukrainy wjechało. Na cele techniczne, to gdzie ona? w magazynach pochowana i beda ją 100 % drożej sprzedawać ?
- 2 1
-
2023-08-31 19:49
Ceny to jedno, ale nie wiem, czy to przypadek, ale pieczywo w ogóle przestało mi ostatnio smakować (i nie mówię o tym popularnym rozmrażanym czymś). Czyżby coś się psuło w składzie?
- 2 0
-
2023-08-31 20:51
ktos musi sponsorowac przybyszy .
- 1 3
-
2023-08-31 22:28
w/g tuska miał kosztować 30 pln... (1)
- 2 0
-
2023-09-04 13:43
I będzie kosztował jak go wybierzecie!!!
- 0 0
-
2023-08-31 22:45
Rolnik
W zeszłym roku o tej porze sprzedawałem pszenicę po 1600 zł a dzisiejsza cena 900 zł. Jak ceny zbóż wzrastają to podnoszą ceny wypieków bo mąka droga. Jak są niskie to mówią że mąka to tylko 20 proc kosztów produkcji i i tak trzeba podnieść ceny. Z resztą teraz wypada zrobić podwyżkę bo taka moda no i wszystko drogie a ludzie i tak kupią.
- 3 0
-
2023-09-01 08:11
Marża producenta 9%,marża sklepu 24%
Już wiecie dlaczego jest drogo?- 2 0
-
2023-09-01 08:51
Olo
Bo to kolej a grupa która pod pretekstem inflacji cen paliw kroi konsumenta ..jakoś inflacja zmalała o 50% ceny paliwa też ceny mąki też ale ludzie pogubili się w cenach a prywaciarze dyktują ceny z kosmosu to samo w restauracjach
- 0 0
-
2023-09-03 11:03
To oczywiste
Jest inflacja - raczej należy porównywać ile kg chleba można było kupić za średnie wynagrodzenie przed inflacją, a ile obecnie ?? To będzie uczciwa miara
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.