• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • my chcemy ALE (9)

    BITTERY, PALE ALE...dlaczego u nas nikt nie robi takich gatunków piw???

    • 8 0

    • Bierz i rób. (1)

      • 1 1

      • ok

        dolewam coli i mam.

        • 0 0

    • ja robie:)

      • 0 1

    • Pinta robi (1)

      • 2 0

      • Ale - co chcemy???

        • 0 0

    • no właśnie, bittery i pale ale (2)

      wspaniałe piwa!

      Wiem, że się narażam patriotycznym czytelnikom, ale moim zdaniem to są najlepsze piwa. Można je pić jedno za drugim, same lub do posiłku i nie zapychają, tak jak nasze wysokoprocentowe piwa.

      W Polsce było pierwszorzędne piwo typu Pale Ale. Zrobiła je pani Dorota Chrapek i nazywało się Brackie Pale Ale belgijskie. Kosztowało jakieś 5-6 zł i było warte każdej złotówki. Niestety to była limitowana seria i koniec...

      • 3 0

      • piwa typu BITTER nie są tak lekkie

        jak PILSY czy LAGERY które u nas się pije tradycyjnie, ale nie są ciężkie jak STOUTY, idealne są na wiosnę, jesień, zimę czy nawet latem wieczorem. Ok, może latem w gorący dzień lepiej wypić LAGERKA czy PILSA, bardziej zagasi pragnienie. Co do BITTERÓW jak ktoś będzie w GB polecam markę DOOMBAR z browaru SHARP'S.

        • 0 0

      • bardzo latwo samemu zrobic,u mnie fermentuje belgijskie ale:)

        • 0 0

    • Mamy polskie piwo typu Ale - bodajże Cornelius je robi

      • 0 0

  • niemcy maja wieksza tradycje piw przenicznych (3)

    w razie koniecznosci wyboru zawsze wybiore piwo przeniczne z niemiec bo jest w tej samej cenie

    • 3 1

    • (1)

      a ja wybiorę po prostu lepsze.

      • 0 0

      • Lepsze nasze

        bo nasze !

        • 0 0

    • niemieckie pszeniczne to syf ze pic sie nie da.

      • 0 1

  • piję ambera niepasteryzownego.jest tani i w miarę dobry,ale trudno dostępny:(

    • 2 1

  • amber naturalny (1)

    W każdym tesco bez problemu

    • 0 2

    • tesco to angielski wyzyskiwacz

      • 0 0

  • taksowkarze z lotniska zarabiaja

    zarabiaja nawet 15-20 tys na miesiac, zazdroscic tym zlotowom ubogiej prawilnosci narodu w publicznym miejscu jakim jest terminal lotniczy (miedzy narodowe lotnisko Rebiechowo-gdansk)

    takie pacany glupa rzna i oszukuja na tym lotnisku jak sie da
    (bialego za murzyna chca traktowac i w dolarach licza sobie za kurs)
    firma, wielka firma ??

    • 1 1

  • Butelki wyglądają na bardzo ładne (1)

    Dla mnie dobrze że są bezzwrotne, pseudoekologia mnie nie interesuje. Dotąd najładniejsza butelka polskiego piwa to wg mnie Koźlak (nadruk na szkle). Wg projektu nowych butelek ten malunek będzie teraz na butelce tłoczonej, nie wiem czy to aby nie przeładowanie treści... Anyway, butelka Pszeniczniaka prezentuje się zacnie i wyróżnia na tle innych, etykietowanych. Podoba mi się!!! Ale sama butelka raczej zbyt "wypasiona" nie będzie, bo ostatnio Amber obniża koszty produkcji - zauważyłem, że Żywe i Koźlak coraz częściej przychodzą w NRW (tych smukłych), ale nieco niższych i z wyraźnie cienszego szkła (butelka dużo lżejsza). A ja poproszę stare NRW, grubościenne, z niemal nieprzenikliwego szkła. Ale lepiej, aby na butelkach odchudzali koszty produkcji, a nie na recepturach...

    • 3 2

    • zwrotne butelki

      to swiadomosci szacunek dla natury ktora daje nam chmiel. to tradycja.

      • 0 1

  • Psie ni tchnyac

    czy jakos tak pisac należy w exportowej wersji

    • 2 0

  • Podobno po Pszenicznym (2)

    paniom wzrasta libido

    • 1 1

    • obawiam się, że tylko brzuch :)

      • 1 1

    • i cyc rosnie

      • 1 0

  • najlepsze miodowe to starpolskie miodowe ze zdunskiej woli.

    czestowalem wiele osob i kazdy chcial dolewke.

    • 0 1

  • gunter graass pije pszeniczne stad ten pomysl

    • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Mikołaj Lipiński

Ekspert w obszarze fuzji i przejęć, funduszy PE/VC oraz zarządzania finansami firm. Doświadczenie...

Najczęściej czytane