• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • super piwo!!!

    Tylko tak dalej, jak zawiozłem do niemiec Koźlaka i Żywe to zwariowali. Chociaż też mają dużo regionalnych browarów i super piwa z małych miejscowości byli pod dużym wrażeniem. Niech Amber podbija Europę, walić tego Żywca i Lecha co piwo z koncentratów robią.
    Kolega mi opowiadał jak był na targach piwa w niemczech z Browarem Amber, w degustacji mieli Żywe i niekończącą się kolejkę do kija z piwem, także powodzennia. Pozdrawiam

    • 4 1

  • a ja się pytam gdzie jest GOCH z Bytowa ???

    • 1 0

  • jaj

    A niech by dodali adnotacje że ..wyprodukowane, około kaszebów ....to ,nikt nie ruszy do gęby.................a o spożyciu nie ma nawet mowy!!!!

    • 2 0

  • a jest jakiś firmowy sklep

    jeżeli nie to czas go otworzyć

    • 0 0

  • bardzo polecam

    naprawde wysoka jakosc wody do tego piwka .to nie jest jakis tam syf

    • 1 1

  • Na mnie to dziala;)

    Bielkowko Amber?!Bylem w tamtym roku z ziomkami na tej ich imprezie kozlackiej i czy jakos tak.Zaje-fajne to piwko,bo jak postawilem malolatce miejscowej kilka piwek to ma super dzialanie jakies..bo jak jej minetke strzelilem to sie az rozplakala ze szczescia ha ha serio.ja tez mialem po tym browarze super humor.dziwne chyba naturalne to piwo bo poprawia nastroj.hej

    • 2 0

  • Był kiedyś Browar Gdańsk. (1)

    No i gitara nie dali się sprzedać.Bo już by browar nie istniał.Tak pozałatwiali polskie browary tempe łby rządzące.Te chamy z sejmu tylko by sprzedawali i likwidowali polskie stanowiska pracy.Sprzedali Brow.Gda.pieniądze się rozmyły,a gdyby browar istniał to by miasto i państwo czerpało profity,ludzie by mieli pracę płacili by podatki,dostawcy też by zarobili,robotnicy by kupowali wyroby i by się biznes kręcił.A tak to tylko Jamrorz i jego kumple postawili sobie chacjendy.Na pochbel gnojkom rządzącym.

    • 2 1

    • co ma sejm do browaru w Gdańsku ?

      ogarnij się chłopie. A upadł bo się piwo nie sprzedawało i tyle.

      • 0 0

  • Na początku ich produkty były ... no powiedzmy mocno "średnie"

    ale powoli jest coraz lepiej, brawo :)

    • 0 0

  • niedobre (2)

    Z całym szacunkiem dla browaru, ale ten cały Pszeniczniak to coś paskudnego! Pojedzie za ocean, a tam ludzie nabiorą złej opinii o polskim piwie, które przecież ogólnie jest bardzo dobre. Mój ojciec - stary degustator - nie dopił swojego, powiedział, że jest zepsute. Może rzeczywiście trafiliśmy na jakieś zepsute? Ale to chyba niemożliwe, toż to nowość na rynku?

    • 0 1

    • Twój ojciec, z przeproszeniem, niech degustuje dyktę (1)

      Piwo piły trzy osoby, wszystkie pod dużym wrażeniem! Na co dzień pijamy dobre standardy w postaci Paulanera i Obołonia, czyli solidne piwa pszeniczne bez szczególnych emocji ani wodotrysków. Na ich tle amberowski Pszeniczniak wypadł bez kompleksów, jest treściwy i ma dodatkowy zbożowy posmak, który nam bardzo odpowiadał. Piana wręcz konkursowa, 3/4 piwa trzeba nalewać po aptekarsku, aby idealnie wypełnić szklankę do pszenicy. Smak, zapach - OK.

      • 0 0

      • rewelacyjne piwo

        Już można kupić, Pszeniczniak bije na glowe polskie browary.

        • 0 0

  • AMBER THE BEST

    Pijmy Ambera-wspieranjmy nasze regionalne browarnictwo a nie te wielkie bezsmakowe molochy- skończmy z bezgusciem i dbajmy o poziom naszego zmysłu smaku:)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Mikołaj Lipiński

Ekspert w obszarze fuzji i przejęć, funduszy PE/VC oraz zarządzania finansami firm. Doświadczenie...

Najczęściej czytane