• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańska czekolada "Ratuszowa" z Włocławka

Wioletta Kakowska-Mehring
26 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
W przyszłym roku zakłady "Bałtyk" mają obchodzić stulecie. W przyszłym roku zakłady "Bałtyk" mają obchodzić stulecie.

Czy "Ratuszowa" produkowana we Włocławku dalej będzie gdańską czekoladą? Właściciel marki zapewnia, że tak, bo serce "Bałtyku" wciąż będzie bić w Gdańsku. A produkcja? Jak twierdzi, nie jest tajemnicą, że keczup Włocławek też nie jest produkowany we Włocławku.



„Ratuszowa” z Włocławka:

Kilka dni temu poinformowaliśmy, że Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk sprzedały fabrykę w Gdańsku. Nieruchomość, a przede wszystkim teren kupił gdański deweloper Torus. Już w zeszłym roku były właściciel nieruchomości złożył wniosek o pozwolenie na wyburzenie części produkcyjnej. Już wówczas miał w planach sukcesywne przenoszenie produkcji do Włocławka. Cały proces zakończy się wiosną przyszłego roku.

ZPC Bałtyk to firma z prawie 100-letnią tradycją, w Gdańsku obecna od początku XX wieku. Zakład Bałtyk powstał w 1951 r. z połączenia kilku przedwojennych fabryk i manufaktur czekolady. W 1991 r. firma stała się spółką akcyjną. W 1993 r. podpisała umowę joint venture z fińską firmą Fazer i najpierw funkcjonowała pod nazwą Bałtyk Chocolate, potem Fazer Polska Sp. z o.o., a od 2002 r. jako Cloetta Fazer Polska.

Czekoladowe tradycje Gdańska Czekoladowe tradycje Gdańska

Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty "Bałtyku". Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment. Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze, jak w innych krajach. W 2005 r. skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski. Rezygnacja z tradycji nie wyszła firmie na dobre.

Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie "Bałtyku" od Finów. Była to właśnie polska firma Bomilla z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego Bałtyk, a firma stała się częścią grupy kapitałowej Bomilla.

W 2016 r. rozpoczęto jednak proces konsolidacji spółek należących do grupy Bomilla i połączenia ich jako ZPC Bałtyk. W wyniku tego procesu powstała jedna firma z centralą w Gdańsku i trzema zakładami produkcyjnymi - jeden w Gdańsku-Oliwie i dwa we Włocławku. Bałtyk zastąpił Bomillę. Specjalizacją zakładu w Gdańsku, zgodnie z tradycją, była produkcja wyrobów czekoladowych. Na rynek wróciła słynna czekolada Ratuszowa i cała gama starych produktów "Bałtyku".

Niestety teraz cała produkcja trafi znów do Włocławka. Trzeba przyznać, że przez ostatnie lata firma włożyła dużo pracy w reaktywację tradycyjnych, wręcz historycznych gdańskich marek słodyczy. Czy można dalej być marką kojarzoną z Gdańskiem, pracując we Włocławku? Czy zostanie utrzymana nazwa "Bałtyk"? - zapytaliśmy władze spółki.

Zakłady Bałtyk na czele grupy z centralą w Gdańsku



- Kiedy tylko odkupiliśmy firmę od zagranicznych inwestorów, przywróciliśmy tradycyjną nazwę "Bałtyk" oraz w oparciu o polski kapitał podjęliśmy szereg działań, aby wzmacniać tę markę. Wszystkie nasze wysiłki podporządkowaliśmy rozwojowi firmy, aby "Bałtyk" skutecznie konkurował z największymi koncernami wspieranymi przez zagraniczny kapitał. Sięgaliśmy po tradycyjne receptury, reaktywowaliśmy kultowe produkty sprzed lat, wdrażaliśmy innowacyjne projekty, angażowaliśmy się w wiele regionalnych wydarzeń - wszystko po to, aby rozwijać firmę. Ten kierunek będzie kontynuowany i dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na przeniesienie produkcji do miejsca, które jest perspektywiczne i gwarantuje wzmocnienie potencjału firmy - mówi Konrad Mickiewicz, prezes Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk.
We Włocławku firma mamy już dwa zakłady produkcyjne i wybudowała kolejny obiekt, aby przenieść tam linię do produkcji czekolady.

- Niestety w Gdańsku, w dotychczasowym miejscu, jakakolwiek rozbudowa czy modernizacja byłaby wręcz niemożliwa i niezwykle uciążliwa dla mieszkańców. Chciałbym podkreślić, że właśnie takie rozwiązania, czyli przenoszenie produkcji do bardziej perspektywicznych lokalizacji, stosują firmy na całym świecie. Dzięki temu uratowano i zapewniono rozwój dla wielu kultowych marek. Nie jest tajemnicą, że Keczup Włocławek nie jest produkowany we Włocławku [produkcja odbywa się w Łowiczu - dop. red.]. Poza tym przeniesienie produkcji nie oznacza wyprowadzki "Bałtyku" z Gdańska - miasta, w którym bije "serce" firmy. Dlatego pozostawiamy tutaj administrację oraz czynimy starania, aby pozostał tu sklep firmowy - mówi Konrad Mickiewicz.
W przyszłym roku zakłady "Bałtyk" mają obchodzić stulecie. W ubiegłym roku poinformowano, że w perspektywie dwóch-trzech lat produkcja zostanie przeniesiona do Włocławka. Kilka dni temu poinformowano jednak, że firma wytwarzająca rocznie 7 tys. ton wyrobów jeszcze w 2022 r. rozpocznie proces przenoszenia. We Włocławku wybudowano już nową halę, w której zamontowane zostaną linie do produkcji czekolady.

Miejsca

  • Bałtyk Gdańsk, Leona Droszyńskiego 8/11

Opinie (185) 3 zablokowane

  • Pyszności z Bałtyku to produkowano za komuny.

    • 16 0

  • Po co nam miejsca pracy w Gdańsku! (1)

    W niemczech już czekają ze zbiorem szparagów!

    • 12 2

    • Dużo zarobiłeś na zbieraniu szparagów w Niemczech?

      Ja pracuję w Polsce. Jestem zadowolony. Teraz obserwuję strony banków . Muszę wybrać dobry na lokaty moich oszczędności. Może Santander, może PKO BP? Dają 6,5 %.

      • 0 2

  • (3)

    Pewnie biznes będzie się dalej kręcił ale brakuje nam dziś autentyczności. Można produkować wszedzie ale znika pewien klimat. Szkoda że dziś liczy się tylko kasa a nie zwraca się uwagi na coś co buduje niepowtarzalny klimat miejsca.

    • 50 10

    • Kasa

      Skoro nie liczy się kasa, to przestań brać pensję i delektuj się klimatem firmy.

      • 3 0

    • Ten zapach czekolady

      Kiedy się w nocy przechodziło obok... Mmmm niepowtarzalny klimat

      • 0 0

    • Kup jakąś firmę

      i produkuj nie dla zysku. Większej głupoty nigdy nie czytałem.

      • 0 0

  • Sklep firmowy to ostatnie miejsce przypominające o Bałtyku.

    Musi tu zostać.

    • 12 1

  • Za komuny najlepsze w Bałtyku były pastyliki miętowe produkowane w zakładzie w Gdyni (1)

    • 4 2

    • A cukierki hiszpańskie?

      • 0 0

  • Super

    Mam nadzieje ze bedą produkować Malajke

    • 4 0

  • A ryba z wietnamu

    • 3 0

  • "klutowa", dobry zart.

    • 3 5

  • Zakład Bałtyku we Wrzeszczu wyburzony wiele lat temu.

    W jego miejscu stoi Galeria Bałtycka. Staw browarny po drugiej stronie torów zasypany. W jego miejscu działa Galeria Metropolia. W tym miejscu miał powstać skwerek z ławeczkami. Na miejscu browaru, który istniał 130 lat osiedle dewelopera Górskiego. Basen na Wajdeloty przeznaczony do rozbiórki, będzie deweloperka. Zniknął historyczny stadion Gedania przy al. Legionów.
    Mnie najbardziej żal basenu. Mieszkam na Wajdeloty, lubiłem tam popływać. Często do domu wracałem z mokrą czupryną. Miałem do przejścia 200 metrów.

    • 16 0

  • (2)

    Pies z kulawą nogą nie chciał tego jeść. 1989 dobiegł końca i że grube babsko "pracowało" przy wytwarzaniu tego, nikogo z konsumentów nie interesuje.

    • 0 12

    • Psie nie odzywaj się. Nie szczekaj. (1)

      Wyroby Bałtyku były i są smaczne. Widziałeś kiedyś sezamki oblane czekoladą? Nie mogłeś widzieć.
      To był wyrób na eksport. Siostra kolegi tam pracowała w latach 70-tych. Pensja była mała, ale był deputat słodyczy.
      Zepsuta w procesie czekolada w formach wielkości płyty chodnikowej była odlewana. Dokładano całe orzechy laskowe.

      • 4 0

      • i tu sie mylisz,od kiedy produkcje przeniesino do wloclawka obcieto koszty,zmieniono recepture i smak poszedl w czekoladopodobny!do 20go roku sklepik jeszcze sprzedawal produkty z oliwy mozna bylo wyczuc ruznice.teraz juz oliwa produkuje tylko na eksport.

        • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Adam Roman

Członek zarządów Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń Ergo Hestia SA i Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń na Życie Ergo Hestia SA. Adam Roman z Ergo Hestią związany jest od 1993 roku. Od 2007 roku pełni funkcję członka zarządu odpowiedzialnego za ubezpieczenia korporacyjne. Przez wiele lat był odpowiedzialny za reasekurację, uczestnicząc pośrednio w underwritingu przemysłowym. Przez lata współpracował z największymi reasekuratorami na świecie m.in. Munich Re, Swiss Re, GE Francona, SCOR i...

Najczęściej czytane