- 1 Czy chorobowe, to to samo, co zdrowotne? (10 opinii)
- 2 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (59 opinii)
- 3 Bon energetyczny powinien być wyższy (51 opinii)
- 4 Byliśmy na placu budowy elektrowni jądrowej (265 opinii)
- 5 Sąd uznał, że Orlen mógł przejąć Lotos (135 opinii)
- 6 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (232 opinie)
Zakłady Bałtyk na czele grupy z centralą w Gdańsku
Właściciel Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk", firma Bomilla, podjął decyzję o konsolidacji spółek grupy. Dzięki temu już 1 września powstanie grupa działająca pod nazwą "Bałtyk", a jej centrala zostanie przeniesiona z Włocławka do Gdańska. Dzięki temu "Bałtyk" ponownie, jak przed laty, będzie dysponował trzema zakładami o szerokim zakresie możliwości produkcyjnych.
W 2016 roku rozpoczęto proces konsolidacji spółek należących do grupy Bomilla i połączenia ich jako Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk". W wyniku tego procesu, od 1 września 2016 roku będzie to jedna firma z centralą w Gdańsku i trzema zakładami produkcyjnymi - jeden w Gdańsku-Oliwie i dwa we Włocławku. Specjalizacją zakładu w Gdańsku, zgodnie z tradycją, będzie produkcja wyrobów czekoladowych, natomiast specjalizacją dwóch zakładów we Włocławku będą wyroby drażerowane i karmelki.
Zakłady Produkcji Cukierniczej "Bałtyk", to firma z ponad 90-letnią tradycją, w Gdańsku obecna od początku XX wieku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańska, w okresie ożywionego ruchu gospodarczego, powstały trzy fabryki cukiernicze - "Anglas", "Baltic" i "Kosma". Pierwsze oficjalne zapiski o zakładach cukierniczych działających na terenie obecnego Bałtyku pochodzą z 1923 roku.
W 1991 roku firma stała się spółką akcyjną. W 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą "Fazer" i najpierw funkcjonowała pod nazwą "Bałtyk Chocolate", potem "Fazer Polska" Sp. z o.o., a od 2002 roku jako "Cloetta Fazer Polska". Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty "Bałtyku". Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment. Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze, jak w innych krajach. W 2005 roku skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski.
Czytaj też: Już 90 lat produkują czekoladę w Gdańsku. ZPC Bałtyk świętuje urodziny
Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie Bałtyku od Finów. Była to polska firma Bomilla z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk" Sp. z o.o. Tym samym gdański zakład wszedł w skład jednej grupy kapitałowej z Bomillą na czele. Teraz to "Bałtyk" będzie pełnił czołową funkcję w grupie.
- Od ponad 10 lat sukcesywnie odbudowujemy markę "Bałtyk". Teraz ją wzmacniamy poprzez połączenie wszystkich zakładów naszej grupy kapitałowej - mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC "Bałtyk". - Pod względem liczby zakładów produkcyjnych "Bałtyk" będzie teraz trzykrotnie większy, a także spójny pod względem organizacyjnym. Dzięki temu będziemy mogli skuteczniej wykorzystać potencjał firmy konkurując z największymi koncernami zagranicznymi i krajowymi.
Bomilla powstała w 1993 roku. Obecnie jest wiodącym producentem słodyczy. Pierwszym produktem, z którego zasłynęła Bomilla były pastylki czekoladowe Bomille Lentille, popularnie zwane lentilkami. Drażetki oraz cukierki czekoladowe O'Key przyniosły sukces rynkowy firmie. W 1998 roku firma uruchomiła pierwszą w Polsce linię do produkcji karmelków metodą wylewania. Program produkcji karmelków jest stale rozbudowywany o nowoczesne linie produkcyjne, dające możliwość tworzenia nowych produktów. W 2006 roku Bomilla powiększyła swoje portfolio o produkty czekoladowe, stając się 100-proc. udziałowcem spółki ZPC Bałtyk z Gdańska. Wspólnie z "Bałtykiem" Bomilla oferuje pełną gamę słodyczy: od produktów drażerowanych poprzez karmelki, lizaki, galaretki aż do bogatej oferty luksusowych produktów czekoladowych, takich jak praliny, czekolady i bombonierki.
Słodki biznes z Trójmiasta ma już 90 lat.
Miejsca
Opinie (103) 8 zablokowanych
-
2016-08-31 11:04
(9)
bałtyk śmierdzi ropą naftową
- 28 34
-
2016-08-31 12:23
a ty smierdzisz kupą (6)
co za bzdury wypisujesz, jak małe dziecko
co to ma wnieść do dyskusji ??
jesteś aż tak sfrustrowany że musisz opluwać innych
coś ci w życiu nie wyszło ??
fajna firma z tradycjami, jedna z niewielu które przetrwały z przedwojennego Gdańska, smaczne wyroby - tylko mało ja widać w sklepach- 11 18
-
2016-08-31 13:15
To był cytat / dygresja (3)
Nie wiesz o co chodzi, to się nie wzniecaj.
"Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy
Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy"- 14 1
-
2016-08-31 15:54
słaba ta dygresja (1)
ani śmieszna ani prawdziwa, plaże są sprzątane, a morze już nie tak zanieczyszczone jak w 1980, do tego wyroby czekoladowe bardzo smaczne
a co miała na celu ta dygresja ?? to miało być śmiesznie, a wyszło tragicznie- 6 5
-
2016-08-31 18:29
I to nieprawda, że dach przeciekał, zwłaszcza, że prawie nie padało.
- 4 0
-
2016-08-31 14:50
Kult - "Polska"
Jakby ktoś przeżył ostatnie 30 lat pod kamieniem, bo tyle lat już ma ten utwór
- 9 0
-
2016-08-31 17:04
Polacy są tak agresywni a to dlatego że nie ma słońca
Nieomal przez siedem miesięcy w roku,
- 7 0
-
2016-08-31 15:26
hehe
ale zajechałeś, widać że muzycznie przespałeś parę rzeczy.
- 7 0
-
2016-08-31 15:47
to PO manerwrach i od wujaszka Putina
- 1 4
-
2016-08-31 13:43
mowa oczywiście o morzu...
- 1 1
-
2016-08-31 11:59
Ach te pyszne gorzkie czekolady nadziewane Fazer (2)
To byly cudowne chwile z tymi duzymi czekoladowymi pelnymi nadzienia kostkami, np. adwokatowymi......
- 6 8
-
2016-08-31 18:20
nadziewana czekolada to jest to...
- 1 0
-
2016-08-31 12:16
cyekoladz nadyiewane
Te czekolady cały czas produkuje Bałtyk. Nawet poszerzył ofertę.
- 9 0
-
2016-08-31 13:11
Polecam film australijski pt. " Był sobie cukier". Po jego obejrzeniu (5)
przestałem całkowicie jeść cukier . Aczkolwiek dobra, gorzka czekolada kusi oj kusi.
- 5 4
-
2016-08-31 13:20
Nie ma takiego filmu. (4)
- 7 0
-
2016-08-31 13:33
Australii też nie ma. (2)
- 4 2
-
2016-08-31 17:51
Australia jest, filmu nie ma.
- 2 0
-
2016-08-31 15:33
Bo nie ma niczego ! Nie wiecie ?
- 5 1
-
2016-08-31 17:45
"Cały ten cukier"
Faktycznie masz rację. Co nie zmienia znaczenia przekazu filmu. Pozdro
- 3 0
-
2016-08-31 09:47
(3)
Cukier jet niezdrowy, po prostu szkodliwy. Nie szkodzi, ze ,,cukier krzepi''
- 16 57
-
2016-08-31 12:18
cukier jest niezdrowy (1)
ale czekolada bardzo i nawet jest zalecana przez lekarzy
- 6 5
-
2016-08-31 17:40
prawdziwa, gorzka moze i tak
- 4 0
-
2016-08-31 11:28
A ten z bałtyku wyjatkowo mi nie smakuje
bleee
- 4 8
-
2016-08-31 13:12
(3)
Czekolada Bałtyku z wiórkami kokosowymi !!!!
nie ma sobie równych :)- 25 1
-
2016-08-31 14:31
Z sezamem! (1)
Niech robią znowu z sezamem, była w latach 70. taka, Alibaba chyba się nazywała...
- 3 0
-
2016-08-31 17:07
w 90-tych też była, popieram!
- 2 0
-
2016-08-31 13:18
zgadzam się niedogoniona przez innych
- 4 0
-
2016-08-31 16:57
Ale fajnie by było gdyby odpalili jak kiedyś ptasie mleczko :)
- 4 0
-
2016-08-31 10:35
dawny Anglas (2)
mama wspomina słodycze z Anglasu , ja pamiętam czekoladę ratuszową z Bałtyku, smak dzieciństwa z lat 70- tych
- 34 2
-
2016-08-31 11:03
(1)
no i?
- 3 4
-
2016-08-31 15:54
się tak porobiło że on 50+ a tu dajo nawet 500+
- 2 2
-
2016-08-31 13:05
(1)
przecież zawsze byli w Gdańsku
- 4 2
-
2016-08-31 15:50
Czesc zakladu zostala zburzona POd Galerie Bandycka
- 3 2
-
2016-08-31 11:18
Fazer i baltyk (2)
Czt ktos pamieta te czasy, jak na droszynskiego byl i fazer i baltyk. Z baltyku to przy tasmie za grosze sie pracowalo, a ci z fazera to mieli niezle pensje?
A gdzie te czasy, gdy teren, na ktorym stoi galeria baltycka, baltyk ( czy fazer) przehandlowal w zagadkowy sposob?- 42 9
-
2016-08-31 15:48
Fazer byl niezly
- 6 1
-
2016-08-31 12:14
I ten zapach mięty jak wysiadało z autobusu
- 8 0
-
2016-08-31 15:35
Nie jadam już słodyczy jak kiedyś
Schudłem dzieki temu o 5kg poza tym spadl mi cukier z 99 do 90 oraz trojglicerydy choc mam je wciaz podwyzszone, staram sie mniej jesc bialego pieczywa a takze owoce o mniejszym indeksie glikemicznym choc banany w ciagu dnia zjem 1 szt a ze slodyczy jak juz to gorzką czekloade o zawartosci kakao od 70 w zwyż i tez sporadycznie do tego przestalem pic tzw napoje kolorowe na rzecz soku bezposrednio wyciskanego z miaższu owocowego czuje sie dzieki temu lepiej
- 10 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.